МОЖЕ ЛИ ЗАСТАРЯВАЩА ГЕРМАНИЯ ДА СПАСИ ЕВРОПА?

Патрик Бюкянън е роден на 2 ноември 1932 във Вашингтон. Един от най-известните американски палеоконсерватори, които са на различни позиции от неоконсерваторите. Старши съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. Бюканън е изолационист по отношение на американската външна политика и е за строги мерки по отношение на емиграцията.
 

Докато Гърция се плъзга към пропастта на своите дългове, това може да потопи банките из цяла Европа и да доведе до глобална паника на финансовите пазари.
Има няколко неща, които могат да се направят в тази ситуация. На първо място да се компенсират гръцките кредитори с еврооблигации на половин цена от гръцките облигации, гарантирани от Европейската централна банка. На второ място създаване на огромен европейски фонд за финансова стабилност с трилиони евро, които да рекапитализират закъсалите банки и да изкупят дълговете на Португалия, Италия, Ирландия и Испания.
Подобно решение зависи от Германия, най-богатата нация в Европа и основен донор на Европейската централна банка.
На спестовните германци, обаче, не им е по вкуса да спасяват мързеливите нации от Средиземноморския клуб, които имат по-щедри социални държави, отколкото тях.
Политически, може да не е възможно германците да се придумат или принудят до безкрайност да спасяват еврозоната, сриването на която може да доведе до депресия и да разруши самия Европейски съюз.
Има още една вероятност Европейския валутен съюз и ЕС да отидат на гробището: демографията.
Когато се погледне в Световния доклад за населението на ООН за 2008 г. се вижда, че нацията, която трябва да върне платежоснособността на е застаряваща, намаляваща и умираща. Всяко десетилетие от този век, Германия все по-малко ще може да поддържа динамизма с който сама поддържа този континент.  Смятайте. През 2010 има 82 млн. Германци. От тях 26 % са над 60-65 годишни; 20 % над 65 години, а 5 % над 80 години. Сега бързо да се придвижим до 2050 година. Между 2010 и средата на столетието 12 милиона германци ще изчезнат. През 2050 г., в Германия ще има 70 милиона, чиято средна възраст ще се вдигне от сегашните 44 на 51 години. А средната продължителност на живот ще се вдигне от днешните 80 на 84 години.
Средният германец може да се радва средно на 4 години повече живот, но това ще изисква 4 години повече социални услуги и здравни грижи, осигурявани от данъкоплатците. А последните също ще се свиват. Към 2050, процентът на германците над 60 години ще нарастне от 26 почти до 40 %. Тези над 65 от 20 до 32.5 %, а на тези над 80 почти ще се утрои от 5 на 14 %.
През 2050 един на всеки три германци ще е над 65 години, а един на седем над 80. Това драматично ще намали броя на работещите, които поддържат социалната система.
Нещо повече, процентът на германските жени от 15 до 49 години, които могат да раждат деца ще падне от днешните 45 до 34 %. Това гарантира продължаващо намаляване на германското население до края на века.
Няма нито една година между 1970 и 2050, когато германската раждаемост дори да доближава нивото на прехвърляне от 2.1 деца на една жена. В средата на столетието Германия ще е под нулата като прираст на населението за период от 80 години. Това е нация, която бавно си отива от този свят.
За да бъде спасен Средиземноморският клуб, германската трудовата сила ще трябва да носи увеличаващата се група на немски пенсионери и стари хора, както и увеличаващия се брой на пенсионери от затъналата в дългове Южна Европа.
Вижте нацията най-близко до фалита: Гърция.
През 1950 г. почти половината от гръцкото население е било 24 години или по-младо. През 2050, по-малко от ¼ от всички гърци ще са до 24 години. Днес, ¼ от всички гърци са над 60 години, а през 2050 ще бъдат почти 38 %. По-малко от 4 % от гърците днес са над 80 години, а през 2050 ще достигнат почти 11 %.
Италия, страна с 60 милиона население, се очаква да загуби 3 млн. души до 2050. Делът на населението над 65 г. ще нарастне от една пета до една трета. Тези над 80 години оъ 6 % ще станат 13 % до средата на столетието. Средната продължителност на живота ще се повиши с 4 години до близо 86.
В цяла Европа няма нито една нация, чиито прираст да е достатъчно висок, за да замества местното население. Делът на работещите намалява, а тези, които разчитат на държавата ще нараства.
Германците са тези, които водят Европа към старческите домове, придружители за възрастни и хосписи.
Европа се нуждае от повече млади работници, за да поддържа динамиката на континента и да изпълнява всички обещания, които дава на жителите си. На юг, експлоадиращото мюсюлманското население от Магреб и Близкия изток изглежда е готово да дойде и да помага.
„Така свърша светът/ Не с удар, а със хленч”*

*Томас Елиът, поемата ‘”Hollow men”

Текстът е публикуван блога на автора

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПРИОРИТЕТИТЕ НА ИРАНСКАТА РАКЕТНА ПРОГРАМА – ГЛОБАЛНИ, ИЛИ РЕГИОНАЛНИ? -Румен МИШЕВ

МОЛДОВА Е ПОРАЗЕНА ОТ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРАЛИЗА Кънчо АНГЕЛОВ
 
 

ЗА ПОРЕДНАТА АНТИБЪЛГАРСКА ПРОЯВА В МАКЕДОНИЯ АЛАРМИРАХА ОТ АРГО

ЖИВОТЪТ И СМЪРТТА

КУБРАТ ТОМОВ: ВСЕЛЕНАТА Е ПЪЛНА С БЕЗБРОЙ ЦИВИЛИЗАЦИИ С РАЗЛИЧНО НИВО НА РАЗВИТИЕ

ВОДИ СЕ ТИХА ВОЙНА МЕЖДУ СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ И КИТАЙ – Лев Наврозов

ЯДРЕНИЯТ СИНТЕЗ – НАШАТА НАЙ-ДОБРА ЕНЕРГИЙНА ВЪЗМОЖНОСТ

ДИКТАТУРА НА КОНСЕРВАТИВНИТЕ THINK-TANK’-ОВЕ

ГЕОРГИ МИРСКИ: СИРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ШИИТСКА СЕКТА, В КОЯТО ВЛИЗА 11% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО

РАЗМИШЛЕНИЯ ЗА СЪБИТИЯТА В СИРИЯ

ЙЕМЕН: ЗАПЛИТАНЕ НА КОНФРОНТАЦИЯТА

ХИСПАНИЗАЦИЯТА НА АМЕРИКА

КЛАУДИЯ КЕМФЕРТ: ДЕЛЪТ НА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ СЕ УВЕЛИЧАВА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4096

Posted by on окт. 4 2011. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.