МЛАДЕН ДОЧЕВ: ОЧАКВАМ ДВУБЛОКОВО СЛЕДИЗБОРНО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ

КЛЮЧЪТ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА КАБИНЕТ ЩЕ Е В ПРЕДСТАВЯНЕТО И ПОВЕДЕНИЕТО НА ТРИ ОТ ПО-МАЛКИТЕ – НДСВ, ЛИДЕР, И РЗС, КАЗВА ОЩЕ ПОЛИТОЛОГЪТ ДОЧЕВ
 
 

Г-н Дочев, в каква степен резултатите от европейските избори са база за прогноза на резултатите от парламентарните?

Ключов играч отново беше ДПС. С трансферът си на контролирани гласове към НДСВ и Лидер Доган реанимира първите и постави на политическата карта вторите. С този безпардонен, но брилиянтен политически ход лидерът на ДПС избягна и проблема, който неочаквано дори и за него изникна на предишните избори за Европарламент. Тогава партията му в резултат на свръхмобилизацията беше на ръба да стане първа политическа сила, което неизбежно щеше да доведе до сериозни и непредвидими като последици трусове на политическата ни сцена.

На парламентарния вот обаче той ще се вземе обратно тези гласове, защото са му необходими. Въпреки това шансовете на резервните му играчи НДСВ и Лидер да влязат остават, защото те вече са легитимирани и ще могат да разчитат на колебаещите се техни избиратели от електоралната им периферии. Симеон обаче може да се възползва от създалата се ситуация и да се измъкне от сянката на Сокола, като държейки евентуално „златната акция” се обърне надясно – към съюз със сините и ГЕРБ, и така да прати ДПС и БСП в опозиция.

Изборите показаха също така, че кампания основана само на антикорупционно говорене може и да се окаже безрезултатна, защото РЗС може би стигна предала си и при по-високата избирателна активност на парламентарния вот може и да не намери място в следващия парламент.
   
В тази ситуация от прекалено много играчи на терена очаквам двублоково следизборно противопоставяне, но не изключвам и патова ситуация или пък нестабилно следващо мнозинство. ГЕРБ и Бойко Борисов могат да се окажат заложници на партньорите, които са им необходими за да съставят следващия кабинет.
   
Кой според вас беше губещ от евровота?

Очевидно най-много изгубиха по-малките играчи като Напред и РЗС. Неубедителни бяха и Зелените, които изникнаха от средите на гражданското общество, което говори единствено за неговата слабост.

Как ще се развие кампанията вдясно?  ГЕРБ и Синята коалиция ще се борят ли за едни и същи гласоподаватели, за  да качват резултата си?

Очевидно е налице подобно съревнование, а от този факт произтича и напрежението помежду им. Иначе малките десни вече изчезнаха от политическата карта и това беше логичен процес предвид неговата пренаситеност в крайно неблагоприятните условия на свит електорален терен на който да се изявяват.

Защо се стигна до конфликт между  Синята коалиция и НДСВ?

Според мен заради стари сметки за уреждане плюс ревността от няколкостотинте гласа разлика помежду им, които струваха един мандат на сините.

РЗС и Атака вече са в неприкрита война. Какво да очакваме  от двете партии до и на самите избори?

Този конфликт също произтича от сходния профил на избирателите на двете партии, а също така и на това, че РЗС успя да привлече към себе си немалко от бунтовните местни структури в Атака, които бяха в конфликт с Волен и семейството. РЗС и Атака са конкуренти в една и съща писта, а както и леката атлетика, така и в политиката тичането в една писта на двама състезатели пречи и на двамата.

Как гледате на появата на Лидер и Новото време и техния потенциал за развитие е политиката?

Грозна комбинация от крепостничеството, което бизнеса в провинцията прилага спрямо работниците си, възползвайки се безкрупулно от беднотията в страната и профанизиращото магическо въздействие на риалитата от типа на Биг Брадър. Това обаче е брак по сметка, сключен с благословията на Доган, който ще има точно толкова живот, колкото е необходимо на създателя му, което ще рече най-вероятно един мандат. Очевидно е, че на Ковачки му липсва едно от основните качества, необходими в политиката, а именно харизмата.  Спорадичните му медийни изяви демонстнират, че за него представлява огромно интелектулно усилие да говори за политика и напомнят потенето пред камерите на Илия Павлов, за когото синтаксиса на българския език така и си остана неразрешима загадка.

Как очаквате да се сформира следващия кабинет?

Все още е трудно да се кажа, защото е въпрос основно на изборна аритметика. Ако се запази фрагментацията, характерна за евроизборите, колкото и парадоксално да звучи, сформирането на кабинета може да се окаже по-лесно постижимо. Ключът е в представянето и поведението след вота на три от „по-малките” – НДСВ, Лидер, и РЗС.

Ако приемем, че потенциалът на ГЕРБ е с поне 5 до 8 процента по-голям (което не е изненада – феновете на Бойко искат да го видят като премиер, е не да пращат непознати на тях лица в Брюксел), ако Синята коалиция успее да реализира достатъчно ресурс да качи с 4-5 процента представянето си (което е доста съмнително) и ако РЗС влезе (което би било почти чудо) то тогава задачата на Бойко Борисов изглежда изпълнима. Проблемът е, че има цели три неизвестни в това уравнение, което е твърде много не само в математиката, но и в политиката.

За това няма да бъде изненада ако тристранната коалиция получи още един мандат, този път като четристранна, включвайки освен БСП, ДПС и НДСВ новото творение на Доган Лидер. Тук обаче тежката дума ще има Симеон. Да не забравяме, че той не се свени от каквито и да е коалиции и зае удобната позиция в центъра на политическото пространство, което му позволява много лесно да завива както на ляво, така и на дясно. Ето защо смятам, че възможно именно бившият монарх да държи „златната акция” за съставянето на следващото правителство.

 
Младен Дочев е политолог и журналист, докторант по “Медии и политика” в СУ, работещ за британската прес-агенция Central European News, отразяващ процесите в България за най-авторитетните английски вестници, с публикации в Таймс, Сън, Дейли Мейл, Нюз ъф дъ Уърлд и Сънди Телеграф. Автор е и на редица политологични анализи и в българската преса, в издания като Монитор, Демокрация, сп. Политика, в. Българска армия, сп. Бизнесмен, в. Стандарт и др.
 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

СТОЯН РАЙЧЕВСКИ: ПОЛИТИЧЕСКАТА ОТГОВОРНОСТ ИЗИСКВА ПОНЯКОГА И САМОЖЕРТВЕН ПРИМЕР

ЕДНА ЕЛЕНА… МАЛКО В ПОВЕЧЕ!Николай ГАЦЕВ

ИНДИАНА ДЖОУНС И ПОСЛЕДНИЯ ЧЕРВЕНОАРМЕЕЦ НА БЪЛГАРИЯНиколай ГАЦЕВ
 
 

ЗАПУШАЛКИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА – Николай Гацев

ДЕПУТАТЪТ ХРИСТО ПОПОВ: “АТАКА” РАБОТИ ЗА УСПЕХА НА ДПС

БСП И ДПС ИЗВЪРШИХА ПОДЛОСТ И ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ -Едвин Сугарев

„ПРОЗРАЧНО” УПРАВЛЕНИЕ В ДОБРИЧ

БОРБА НА ЖИВОТ И СМЪРТ… – Калоян Методие

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2321

Posted by on юни 15 2009. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.