МЛАДЕН ДОЧЕВ: МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ СЛЕД ЦАРЯ И ГЕНЕРАЛЪТ Е ГОЛ

Младен Дочев е политолог и журналист, докторант по “Медии и политика” в СУ, работещ за британската прес-агенция Central European News, отразяващ процесите в България за най-авторитетните английски вестници, с публикации в Таймс, Сън, Дейли Мейл, Нюз ъф дъ Уърлд и Сънди Телеграф. Автор е и на редица политологични анализи и в българската преса, в издания като Монитор, Демокрация, сп. Политика, в. Българска армия, сп. Бизнесмен, в. Стандарт и др.


Ще се оттегли ли Симеон от политиката? Дошло ли му е времето за това?

Царят се доказал като един абсолютно непредвидим играч, така че ходовете му трудно подлежат на прогноза, но ми се струва, че още е рано да го пращаме в пенсия. Не и преди да наближат следващите парламентарни избори. Формалното му оттегляне едва ли обаче ще означава, че той ще се лиши от лостовете за влияние в българската политика. Той получи историческия шанс през 2001г. да нагази повторно във водите й и едва ли лесно ще се откаже от изкушението да излезе от играта. Поне не и докато разполага с нужния инструментариум за това.


Според Цветан Цветанов ГЕРБ няма да влиза в безпринципни коалиции? Вашите наблюдения за това ли говорят или не?

Първо, партийният наместник на столичния кмет трябва да отговори какви изобщо са принципите на ГЕРБ, какво влагат в ръководството на тази партия, в понятията принципност и безпринципност, и едва тогава думите му могат да подлежат на някакво тълкуване. ГЕРБ съзнателно избягва влизането в дебати по същество, защото ако го направи, фасадата му може да се оголи и да се окаже, че след царя вече и генералът е гол.


Не заприличаха ли на Дежа Вю опитите за обединение на десницата?

Не виждам изобщо да се работи в тази посока, поне не и смислено. Така или иначе времевия отрязък, в който дясно обединение в този формат на десницата можеше да даде някакъв окуражителен резултат вече е преминал. Последният реален шанс бе пропилян преди президентските избори. Фарсът, който тогава бе разигран показа, че потенциалът на старата десница окончателно е изчерпан.


Имат ли смисъл и докъде ще я доведат?

Опасявам, че и СДС, и ДСБ вече нямат печеливш ход. Изходът от националните им конференции при всички варианти ще е губещ за тях.


Какъв ще е ефектът от зачестилите оставки?

Все така нулев. В ДСБ най-вероятно ще бъде отхвърлена оставката на Костов, или пък ще бъде приета заедно с посочен от него наследник. Така ДСБ ще си остане Костовата партия с всичките негативи, с които това я натоварва. В СДС възможните нови лидери – Юруков, Бакалов, Чомаков, Стефан Иванов – окончателно ще маргинализират. Те нямат нужното обществено влияние, разпознаваемост и личностен капацитет да измъкнат синята партия от блатото, в което затъна. Единствено може би вариант с Найден Зеленогорски може да вдъхне някаква енергия и надежда в старите седесари, но и неговите възможности и поле на действие са също силно ограничени.

Каква прогноза бихте дали за местните избори?

Парцелиране на местните бастиони на партийно влияние, силно представяне на ГЕРБ и АТАКА, загуба на позиция на управляващите партии (с изключение на ДПС) и сериозни вътрешнопартийни трусове във всички останали политически субекти.


Ще има ли отново изненади?

Винаги има изненади на местния вот. Този път дори могат да се окажат в повече.


Ако трябва с по две – три думи да характеризирате истинското състояние на политическите сили, как бихте го направили? ( например както може да се характеризира роза с: роза – нежност, бодли, аромат. Или с едно изречение- две.)

ГЕРБ – фасадност, изменчивост, некоректност
БСП – объркване, несигурност, разнобой
СДС – командно дишане, носталгия, тъга
ДСБ – застой, култ, изолация
ССД – на финала, излишност, предателства
НДСВ – изчерпване, страх, безпокойство
АТАКА – пъчене, спекулации, лъжи
ДПС – презасищане, дисциплина, партия шах


На кой филм бихте оприличили политическата обстановка у нас? Защо?

Донякъде на „Гепи”. Апетитът към парите диктува всяко едно действие, случват се какви ли не чудеса и парадокси, законът на джунглата властва над всичко и всички.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=700

Posted by on юли 5 2007. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.