МЛАДЕНКА ЛАНДЖЕВА: ИКОНАТА Е СВЯТ ОБРАЗ

Младенка Ланджева е родена в Берковица през 1968 г. Завършила e Художествената гимназия в София, в Софийския университет педагогика на изобразителното тзкуство и частна академия “Жул Паскин”. В момента завършва магистратура по иконография към Богословския факултет на Великотърновския университет. Била е учителка по рисуване 12 години, от 1998 г. води школата по иконопис “Захари Зограф” в Енорийски център към храм “Покров Богородичен”- София.

Госпожо Ланджева, как се стигна навремето до идеята за разкриването на школата по иконопис? Това е трудно изкуство, още повече, че курсистите са малки деца.
Школата по иконопис към Енорийския център извървя единадесет годишен път, а и Енорийският център към храма “Покров Богородичен” са едни от първите, създадени в страната, които разпространяват православната вяра и се занимават с обучение на деца, млади хора и възрастни. В нашият енорийски център имаме, освен школата, и курсове по катехизис, православно обучение, църковно пеене, дърворезба, фотография, музика за бебета. Работим и с деца сираци, в неделя ги водим на църква, след което има вероучение. В центъра те правят картички, които се продават за Коледа и Великден, и с паричките от тях отиват на летен лагер.
През школата за иконопис за тези 11 г., откакто тя съществува, са минали над 200 деца и 300 възрастни.
Децата, на възраст от 8 до 18 години, са увлечени в този род изкуство. Участвали сме в много международни конкурси и сме печелели награди – в Сърбия, Румъния, Македония. И тук, в София, организираме и участваме в много изложби. В момента в Енорийския център е експонирана нашата годишна изложба, но произведенията на децата са били експонирани и във Френския културен център неколкократно, в Столичната библиотека, Народната библиотека. Така, че в школата нещата вече са установени, традиционни и с удоволствие приемаме и нови хора. Децата израстват, отлитат от гнездото и трябва да има нови попълнения. Занятията протичат от първи октомври до 30 юни, с две традиционни изложби.

Кое е специфичното за тези курсове по иконопис?

През учебната година децата рисуват по две икони, свързани с православното християнство. Формата на обучение е неделно училище. Курсистите, наред с техниките на иконописа, изучават и вероучение, православен катехизис и т.н.

От какво се налага това?

То е ясно – курсистите не само тук трябва да седят и да рисуват, но и да се учат на вяра, особено малките, на любов. И не може едно дете, което примерно си избира да рисува Св. Георги или Пресвета Богородица, да не знае кои са те, да не знае кой е Господ Исус Христос… Всичко това се учи в часовете по вероучениеи иконопис. Защото освен рисуването на иконата, имаме и богословие на иконата. И всичко това е свързано с вярата, с религията. Децата, особено онези, които влизат в храма, трябва да знаят как да се държат, как да се държат по време на Света литургия, какво е за нас тя и т.н. Затова и най-малките курсисти трябва да знаят да четат и пишат – иконата е свят образ, тя ни показва светеца, неговия живот /ако иконата е житейна/

Гледайки това, което в момента е изложено в Енорийския център, човек остава удивен от професионализма на авторите на иконите и хоругвите, пък били майсторени и от детски ръце. За какво време се навлиза в тънкостите на иконописа?
Школата е тригодишна за деца и две за възрастни. През първата година децата усвояват  основите на православната вяра, техника и технология на иконописта, през втората година вероучението се наслагва по-задълбочено, рисуват миниатюра и витраж с църковен сюжет, през третата година рисуват хоругви върху плат. След третата година децата получават свидетелство, а възрастните – след втората.

Какво може да накара един възрастен човек да дойде да рисува икони?
Различни хора идват, с различни професии – инженери, архитекти, пилоти, семинаристи, преподаватели – търсенето на вярата, на Господ, ги кара да идват при нас в храма и да започнат да рисуват. Ние не връщаме никого, не ги избираме с конкурс, не знаем дали могат да рисуват или не. Но резултатите се виждат. Идеята на курса е катехизаторски да се запознаят с вярата, с Бога чрез изкуството. Християнското изкуство да отвори погледа към вярата на хората и те да се докоснат по-лесно до Бога. Затова се изучава неговата история.

Следите ли как се развиват по- нататък миналите през школата?
Да, имаме приети студенти в много университети, в Художествената академия, във Великотърновския университет в специалността иконография, в Семинарията. Мисля, че курсовете в школата са една добра основа за младите за по-нататъшно развитие в сферата на културата, историята. Те не са с професионална насоченост, но някои от децата започват професионално да се занимават с рисуване.

Във време на криза сме. Как се издържа школата?
Курсът по иконопис е платен – 200 лв. на година, на разсрочено плащане

Каква е разликата между обучението по иконопис във вашата школа и Художествената гимназия?

В Художествената гимназия обучението е по-светски насочено. Докато ние започваме  учебната година с водосвет, свещениците са непрестанно с нас, от храма ни се помага постоянно с напътствия, с беседи, особено когата децата имат проблеми. Ние имаме духовна и морална подкрепа от църквата.

Каква е съдбата на изработените тук икони? Те могат да бъдат достойи конкуренти на пазара.

Една част даряваме на църкви и манастири. Преди една година патриарх Максим посети нашия храм и му подарихме икона нарисувана от дете. Той беше трогнат, получихме и благодарствено писмо.
По църкви и манастири също подаряваме и хоругви. Другата част от иконите остават на иконописците, това е един много скъп спомен за тях.

От Министерството на културата проявяват ли интерес към вашата дейност?

Не. Никакъв интерес няма, но пък ние сме участвали в изложби организирани от тях. Преди две години, когато министър на културата беше  Стефан Данаилов, бяхме отличени с награда.


Богородица Одигидрия – Максим Иванов, 12 години

Ангел Хранител – Илиян Томов, 9 години

Богородица Умиление – Кристиян Христов, 13 години

Исус Христос Ибрис – детска школа

Богородица Умиление – Мира Ненчева, 16 години

Църковно-славянска миниатюра – Максим Иванов, 11 години

Богородица Седемстрелна – Кристиян Христов

Св. Георги Победоносец


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ: 

ОНЯ ОТ ШЕСТО

АНА ПАПАДОПУЛУ: ЧУВСТВАМ СЕ КАТО В РОМАН НА ДОСТОЕВСКИ

ЛЮБОМИР НЕЙКОВ: ХУМОРЪТ НИ ОТИДЕ НА КИНО – В КИНОСАЛОНИТЕ
С ФИЛМА
“МИСИЯ ЛОНДОН”

РЕСТАВРАТОРИ ОТКРИХА КОЛЕКЦИЯ ОТ 300 ГОДИШНИ ОБУВКИ В
СТЕНА НА
ГОТИЧЕСКИ ЗАМЪК

ИСТОРИЯТА СЕ СМЕЕ ИЛИ БИСЕРИ НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ

АББА С МЯСТО В РОК’Н’РОЛ ЗАЛАТА НА СЛАВАТА

КОНЦЕРТ НА ЖАН МИШЕЛ ЖАР В БУКУРЕЩ

ТРИМА БЪЛГАРИ ПРЕДСТАВИХА КВЕБЕК В КОНКУРС ЗА СНЕЖНА
СКУЛПТУРА

АКТРИСАТА БОГДАНА ВУЛЬПЕ ЗА ПОЛИТИКАТА, КУЛТУРАТА, ПАРИТЕ,
ПРЕХОДА, МОРАЛА…

ФИНАНСОВИЯТ КРАХ ОТ ЙОХАН НОРБЕРГ

КАМЕРЪН НАДСКОЧИ СЕБЕ СИ С „АВАТАР”

МАРИЯ ДАИЕВА, БИБЛИОТЕКАР (ПАЗИТЕЛ НА РОЛИТЕ) НА НАРОДНИЯ
ТЕАТЪР ПРЕД ОБЩЕСТВО.НЕТ

"КОСМИЧЕСКИ НАВИГАТОР" ЗАВЛАДЯ И БЪЛГАРИЯ

АТЛАС ИЗПРАВИ РАМЕНЕ ИЛИ ЗА ТРИЛОГИЯТА НА АЙН РАНД

СИВОТО ОТ ПАЛИТРАТА ДА НЕ ОБАГРЯ ЖИВОТА НИ

ПЪЛЕН ПРОВАЛ В САТИРИЧНИЯ ТЕАТЪР

НЕПУБЛИКУВАНИ ДОСЕГА СПОМЕНИ ЗА ПИСАТЕЛЯ ДИМИТЪР ДИМОВ ОТ
АСИСТЕНТА МУ ПРОФ. АНГЕЛ ТОДОРОВ


Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3282

Posted by on юли 1 2010. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.