МЛАДЕЖТА НА БЪЛГАРИЯ И ДИСЦИПЛИНАТА В УЧИЛИЩЕ

Калоян Методиев е роден на 24 април 1976 г. в София. Завършва 133 СОУ „Ал. Пушкин" с хуманитарен профил и руски език. През 2001 се дипломира като магистър по политология в СУ"Св. Климент Охридски". Специализира Външна политика и Национална сигурност в същия университет. Стажант в Европейския парламент в Брюксел. В периода 2003-2005 е председател на Младежкия съюз на демократичните сили. От 2008 год. е магистър по психология от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Председател на ПП "Общество за нова България"

 
Младежта на България – затлъстяване, хулиганство, неграмотност, непрочетена и една книга, липса на всякакъв респект от институции, училищна деградация…
Героите на повечето млади днес са гнусните мутри от прехода, които все още демонстрират несправедливата си недосегаемост,  чалгаджийки, получаващи набързо благините на живота на привидно евтина цена, селски тарикати, мамещи системата, R’n’B-кретеноиди, проповядващи агресия, наркоманясали псевдолиберални елементи, правещи се на свободни, най-арогантните и разпасани съученици, нео-азисовци търсещи лек път към щастието, зомбирани геймъри и т.н. и т.н.

Не всички, разбира се, са такива, но голяма част от гореизброеното го има в живота ни. И не само го има, но се превръща в трайна тенденция, която утре ще застраши нормалното функциониране на обществото. Липсата на морални ценности и възпитание е страшно нещо. Духовното осакатяване и оскотяване води до дегенерация.
Само демони ли създаде прехода? Защо интернет е пълен с най-долната помия от училищния живот – фелацио от малолетни момичета, зверски бой между ученички, псуване на учители, нахлупени на главите кофи на училищната охрана, побоища, своеволия….  
Утре може в тази реалност да попадне и вашето дете. Средата формира поведение и учениците влияят едни на други повече, отколкото може да си представи един родител.
За мен по недвусмислен начин това не е пътят, по който трябва да се развива обществото.
Не може децата на този и онзи да са недосегаеми, учители да се страхуват и да мизерстват, ученици да забравят мястото си.
Нужна е незабавна промяна в училищната реалност на България. И тя трябва да започне от семейството. Възвръщането на старите патриархални ценности на българското общество, при които мъжът е глава на семейството, жената е жена, а детето дете. Постоянно насажданите идеи за права и дискриминация, както и Новият семеен кодекс разрушават семейството във вида, в който го познаваме. А то е първото стъпало при формирането на новите поколения.
Второто безспорно е училището. На първо място трябва да се въведе ред в училищата. Без дисциплина и респект и Питагор да преподава математика, от едното ще влиза и от другото ще излиза. Униформите трябва да станат абсолютно задължителни за всички частни и държавни училища. Училището не е моден подиум, а място за демонстриране на знания. Половината от престъпленията извършени от малолетни и непълнолетни са заради социални различия.  Гримове, крещящи цветове на косата, бижута.. всичко това трябва да се махне от училище. Специфичните аксесоари водят до специфично поведение  – още повече, когато става въпрос за тинейджъри.
Сутрешна физ-зарядка също трябва да е неотменна част от учебния процес. Така се създава чувство за общност.  Да не забравяме и мъдростта на древните: здрав дух в здраво тяло.
 Не бива да се монтират камери, защото те видоизменят поведението, водят да привикване към двуличие и до поява на скрити процеси, които избуяват по друг начин. С една дума удвояват негативното и убиват позитивното без да превъзпитават.
Новата роля на учителя е да вдъхва респект с поведение и със знания. Има една турска традиция, когато родителят заведе за първи път  детето на училище му казва: „Месото е твое, но кокалите са мои”.  Добрият учител е  един от вашите най-важни  гаранти, че детето ви ще стане човек.
Не на последно място, трябва да има оценки за поведение. Както добрите пастири отделят мършата от стадото, така трябва и хроничните престъпници да се отделят от останалите. Младите са много по-склонни да подражават на негативното и да се влияят именно от такива типажи. Превъзпитанието чрез труд за подобни елементи е повече от необходимо.
Към  всички тези мерки трябва да се подходи сериозно! Веднага след това идва ред на осъвременяване на учебните програми и материалната база. Иначе хубавите учебници ще отиват за подпалки, а новите класни стаи ще заприличат на коптори.
 
 Калоян Методиев
 
 

 
 ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ЛЮБОМИР ВЪЛКОВ: ВОДАТА ЩЕ СТАНЕ ПО-СКЪПА ОТ ПЕТРОЛА

"А ЩО Е СВОБОДА?"

ИМА ЛИ НУЖДА ОТ ЕВРОЛИНГВИСТИКА В БЪЛГАРИЯ

ДЕКЛАРАЦИЯ АРГО и ОНБ

ДЪРЖАВАТА ДА НЕ СЕ МЕСИ В СЕМЕЙСТВОТО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1587

Posted by on окт. 22 2008. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.