МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ: СВЕТЪТ – В ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА, ЗАСИЛВА СЕ МИСТИЧНОТО МИСЛЕНЕ

БСП УМРЯ НА 20 МАЙ ТАЗИ ГОДИНА

ДЕСНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ ВЯРВАТ, ЧЕ ИМАТ ИЗБИРАТЕЛИ, ТОВА НЕ Е ВЯРНО

Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 г. в София. Математик по образование, професор по математика. Почетен научен гост и лектор в университети в Англия, Германия и Франция. Автор на стотици книги и статии.


Как виждате десницата?

Просто не я виждам.


За какво говори пренареждането в дясно? До какво ще доведат тези преговори, които наблюдавеме?

Тези преговори, които наблюдаваме, са между ръководителите на т.нар. десни формации, но между тези ръководители и техните избиратели вече почти няма връзка.


Какво ще се случи с ДПС и нейните позиции?

Предполагам, че няма да настъпят особени промени в участието на ДПС във властта.


ГЕРБ временно явление ли ще бъде?

Това е доста трудно да се опрадели, но в момента това е една формация, която е във възход, а сме виждали  възход и падение на различни партии. Това, което за мен е по-важно е, че БСП е в състояние на траен разпад. За ГЕРБ незнам, но че БСП ще изчезне  в досегашния си вид е съвсем сигурно.


Бихте ли дали някаква прогноза? Кога ще се случи това?

То вече се  случва. Връзка между  ръководство и електорат вече не съществува. БСП умря на 20 май тази година.  А на 12 август смъртта беше потвърдена от бившия ръководител на тази партия и настоящ президент.

Какъв ще бъде ефектът от безпринципните коалиции?

Ефектът ще бъде лош и безпринципен. Освен това, аз вече няколко пъти казвам, че едно е, когато се коалират някакви си ръководства, а друго  хората да гласуват по един или друг начин. В момента между десните ръководства,  по скоро между ръковдствата на десните формации и между десните избиращи хора в България почти няма връзка.


Има ли някакъв начин, по който може да се повиши избирателната активност?

За избирателна активност в една държава, която не знае какво и е населението не може да се говори. Може да се говори единствено кога ще отидат повече хора да гласуват. Ще отидат повече хора да гласуват, когато им връзваме интереса. За доверие не говоря. Доверието вече е изгубено трайно, но въпреки всичко българите се интересуват от политика.  Ако им дадем възможност малко повече да избират – малко повече ще гласуват.

Според Вас предстои ли трус в политическата система?

Като се видят резултатите от местните избори и ще се разбере, че особен трус няма, но продължава разпада на политическата власт. В България остава по-малко политическото. Нещата отиват в залата на ирационалното поведение, което е странно за една държава в Европа.


Можете ли да дадете пример за такова ирационално повединие?

То просто е очевидно.  Такива глупости се говорят отгоре  и между хората, че  е ясно, че света вече е ирационален. Отгоре се говорят фундаментални глупости.  Под отгоре разбирам политическите ръководства вдясно, които са абсолютно неадекватни. Изключвам Борисов, защото аз не го знам десен ли е какъв е. Лидерите на малките десни партии говорят и правят откровенни глупости. Долу  хората не се интересуват от тях, това е точно ирационално поведение. Поведение, което е своеобразно за нашите прадстави за света, но няма нищо общо с реалния свят. Това е ирационалното поведение, което не е разумно, което се основава на вяра. Десните ръководители вярват, че имат избиратели, това не е вярно. Техните избиратели в какво вярват не е много ясно, но и те сигурно си вярват в неща, които не са съвсм реални.


Има ли място за нова дясна партия?

Не виждам в момента, защото за да има нова дясна партия, трябва да има нов десен лидер. Ако говорим, пак казвам, за нещата извън ГЕРБ, такъв лидер не виждам. Поради това, че нещата в България са ирационални, партиите се характеризират със своите лидери. Това е характерно за племенния начин на мислене. Племето се отъждествява с вожда. Като изключиме БСП, която единствено не е лидерска партия и донякъде СДС,

разбира се, другите са лидерски.  Какво значи да  е лидерска една партия, това значи да е в първобитно състояние. Тя се идетифицира с лидера си. Това са големите национални движения от първата  половина на 20 век – комунизма, нацизма, Хитлер и Сталин  и т.н.,  които се идеинтифицират с лидера си. В последствие през втората поливина на ХХ век. Точно това наблюдаваме в момента.


НДСВ съществува ли в политическото пространсто?

Факт е, че това което показаха, на изборите от 20 май е,че имат 110 000 гласа.  Те показаха, че имат малко над 100 000 гласа на национално ниво. Тогава много малко хора гласуваха, ако гласуват два пъти повече хора може би ще могат да изкарат около 200 000 гласа. Това общо за цялата страна. Ако все пак ги постигнат на едни национални тези избори, това означава малка партия.


Виждате ли някакво стабилизиране в бъдеще на политическото пространство или не?

То и сега е стабилизирано, нищо особено не се случва, просто нещата бавно се разпаднат. Това не е само в България. Има дълбока политическа криза в света. Класическите демократи са в една много тежка криза. Всички тези глупости за политическо коректното говорене означават една много дълбока криза. Какво е политическо коректното говорене, това което е много популярно на Запад – в Америка и в Европа.  Това е магическо говорене.  Говорите едни  глупости и си мислите, че те ще бъдат верни.  След като големия бял брат – Америка и Европа са изпаднали в политическо разслоение, какво да говорим за малка България.  Руснаците пък  по начало са мистично мислещи хора.  За тах мистиката е  присъща.  Западът, който до скоро беше рационален, протестантски и мислещ, работещ, също се превърна в миситчно общество.  Нищо добро не чака едно общество, което става мистично. Чака го  катастрофа.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=703

Posted by on авг. 22 2007. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.