МИСИЯ „КОЛЕДНА ЕЛХА” ИЛИ КАК ДА СЪХРАНИМ ЗЕЛЕНОТО ДРЪВЧЕ

Дойде моментът, когато Общините /по закон/ определят задължителните места за продажба на коледни елхи. Всяко семейство внася уют, красота и топлина за Коледа в дома си с традиционната елха. Каква да бъде тя – решаваме сами. В миналото /не толкова далечно соц време/ елхата беше задължително истинска – отрязана от някоя горичка и продадена или в най-лошия случай отсечена /незаконно/ от близкия парк.

През последните години обаче тенденцията е друга. Да опазваме природата и да съхраним зеленината около себе си, макар че все още има доста хора, които подценяват масовото изсичане. Точно затова трябва да се замислим какво дръвче искаме вкъщи за Коледа. 
Украсата на дръвчето за този празник е незабравимо преживяване особено за най-малките. Именно за тях са най-подходящи изкуствените елхи, които всеки януари прибираме в мазата, за да извадим отново в края на ноември или началото на декември.
Това дръвче със сигурност ще доживее до празничните дни и игличките му няма да опадат. Ще можем да му се радваме по-дълго и да се занимаваме повече време с украсата /без притеснение за счупени клонки и убодени детски ръчички/. Според големината на жилището ни можем да изберем и размера на елхичката. Тенденция напоследък са и най-малките дръвчета, които можем да поставим като прекрасен акцент около празничната трапеза.
Разбира се, не можем да отречем, че отрязана естествена елха, украсена с естествени материали винаги привнася повече домашен уют. Ако се приготвяте за празниците в последния момент, набързо купената от кварталното пазарче елха ще освежи изведнъж дома ви. Тя ухае приятно и у по-възрастните определено събужда носталгия по миналото – когато бяха единствените елхи на пазара. Това, за което трябва да внимавате е, че естествените елхи не са съразмерни като изкуствените, трябва да се държат на по-хладно, далеч от огън и електрически уреди и не могат да издържат прекалено дълго време. А също така, че след посрещането на Новата година трябва да приготвите прахосмукачката за голямо чистене.
Все пак ако предпочитате такава елха, то може хем да ви мирише на борова гора вкъщи, хем да нямате угризения по отрязаното дръвче. Вариантът да избегнете натрапчиви мисли по незаконната сеч и то точно по време на най-християнския празник, какъвто е Рождество Христово, е да изберете естествена елха с корен – в саксия. Така хем ще е задоволено желанието ни за естествена красота, хем и природата ни ще е спасена. Това е начин да имаме уханието на гора в дома си и след празниците да направим една екскурзия до близката гора и да предадем за осиновяване още едно малко дръвче или да засадим в градината елхичка, която винаги да ни напомня за Коледа.
За да оцелее дръвчето обаче, трябва да се спазват някои изисквания. Не се препоръчва неговият престой за повече от две седмици на топло. През есента и зимата елхичката изпада в състояние на покой, но по-дългият престой при стайна температура я събужда. Добре е дръвчето да се постави далеч от източници на топлина. Веднага след коледните празници то може да бъде изнесено и засадено, стига почвата да не е замръзнала.
Изкопайте дупка, малко по-дълбока от размера на саксията. Отстранете повечето клони в долната част на дръвчето. Така ще му е по-лесно след засаждането. Покрийте с пръст до първите клони, които са останали. Ако почвата е суха, полейте обилно. Ако почвата е замръзнала, веднага след празниците, изнесете дръвчето със саксията на балкона или двора. Изчакайте времето да се затопли през март или април и тогава го засадете. Не чакайте да стане твърде топло, защото елхичката ще излезе от състояние на покой и ще й е по-трудно да оцелее след засаждането.
Миналата година една част от столичани показно се  включиха в акцията "Коледна елха в саксия" , с което дадоха пример на своите сънародници за залесяване. Това е добрата новина, лошата е, че бяха само – 50 души, на фона на милионите семейства ползвали елхи по Коледа.
Нека с всяка изминала година мислим повече за това как искаме да живеем и погледът ни да достига не само до входната врата на жилището и стените около нас, а и до кварталната градинка, парк или най-близката горичка. Така ще покажем и на децата си как да живеят в хармония със себе си и с природата. Защото все отнякъде трябва да започнем. А какъв по добър повод от Коледа.

ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

УРАГАННИЯТ ВЯТЪР И НЕЗАКОННИТЕ СМЕТИЩА ПРЕВЪРНАХА СТРАНАТА В ГИГАНТСКИ БОКЛУКЧАРНИК

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ЕДНА РЕФОРМА СЕ ПРАВИ, ЗА ДА СЕ ИКОНОМИСАТ ПАРИ, А НЕ ДА СЕ ХАРЧАТ

МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМЪТ Е МЪРТЪВ

ОНБ ПРИЗОВАВА ЗА БОЙКОТ НА ФИРМИТЕ ИЗЛЪГАЛИ В СТАНДАРТА „СТАРА ПЛАНИНА”

ДНЕС Е НУЖНО ОБЩОТО НИ СЪГЛАСИЕ КАТО ГРАЖДАНИ В ПОДКРЕПА НА РЕФОРМАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

ТИХОМИР СТОЙЧЕВ: ИМА ТЕНДЕНЦИИ ЗА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ФУНКЦИИ ОТ ДАНС КЪМ ГДБОП

АЛЕКСАНДЪР МАРИНОВ: ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ ПЪЛНИ ХЛАДИЛНИЦИТЕ, ТО СЪЗДАВА УСЛОВИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3496

Posted by on ное. 29 2010. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.23646 лв
 CHF =  1.68128 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18663 лв
100  RUB =  2.64111 лв
 USD =  1.67595 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.