МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ: БСП И ДПС СИ ПРОИЗВЕДОХА „АТАКА” ЗА ПРЕДНИТЕ ИЗБОРИ, СЕГА СИ ПРОИЗВЕЖДАТ ГЕРБ

И В ЕНЕРГЕТИКАТА Е КАТО В МВР, КАЗВА ОЩЕ МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ

Мирослав Севлиевски е роден на 18 януари 1965 година в Троян. Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски" – бакалавър по география (1985 – 1990), магистър по туризъм (1990 – 1992). Член и ръководител на Българското сдружение за честни избори и граждански права. Специалист по политически маркетинг. Изпълнителен директор на Cresta Marketing S.A. (април 1995 – май 2001). Депутат от Бургас в 39-ото НС. През април 2005 оглавява Министерството на енергетиката в правителството на Симеон Сакскобургготски. Заместник -председател на ПП"Новото време". Семеен, с една дъщеря.

 

Как смятате вие като бивш енергиен министър световната финансова криза ще повлияе ли на енергийната система у нас?
Точно в думата „система” е отговорът. Енергетиката не е затворен организъм – в национални граници или между няколко съседни държави. Напротив, именно енергетиката е световна мрежа, в която едни са зависими, други държат контрола, но всички са част от нея. Освен това енергетиката определя до голяма степен и подреждането и на геополитическата карта. И няма как, ако на едно място има криза, останалите участници да се чувстват недосегаеми. Финансовата криза, както ще ви каже всеки финансист, е криза не на парите, а на доверието. А такава криза у нас има – и в енергетиката, и в политиката.
Струват ми се твърде прибързани и бодряшки изказванията на представители на правителството, че България „на пук на световната криза” е напълно защитена от трусовете, които удариха в основите най-големите икономики, банкови системи и фондови пазари в света. У нас управниците се ограничават да говорят за момента, а отказват дори да отворят дума за перспективите и последиците от кризата, които страната ни няма как да не понесе. Тук-там и малко срамежливо започнаха да се прокрадват изречения, че и в България предстои още по-тежка загуба на доверие – от инвеститорите, от участниците на пазара, от потребителите, а оттам и появата на по-сериозни социални конфликти.
Възстановяването на това доверие ще бъде труден и дълъг процес. А за постигането му са нужни нови политически, икономически и финансови разбирания и действия.
Какво ще е бъдещето на българския енергиен холдин, според вас?

Както вече казах енергетиката е политика, въпрос на виждане на управляващото политическо мнозинство и перспективите, които то предлага на държавата. Няма значение дали става дума за това да направиш механичен сбор от няколко енергийни дружества и да им сложиш партиен началник, или да решиш да промениш един изгоден за страната договор с Газпром така, че България да се раздели доброволно с един милиард долара.
Според мен е важно как с едно или друго действие властта брани националните интереси. Не чух нищо за това и за перспективите за страната, освен хвалбите, че е изграден един „държавен енергиен лидер с активи от 8,5 милиарда лева”, след събирането в едно на „Мини Марица изток”, ТЕЦ „Марица изток 2”, АЕЦ „Козлодуй”, НЕК и „Булгаргаз” (заедно с трите му дъщерни дружества – „Булгаргаз”, „Булгартрансгаз” и „Булгартел”).
Чух от министъра на енергетиката само една що-годе ясно формулирана цел на холдинга: „да не се допусне рязък скок на цените на тока и те да се поддържат максимално ниски”. Но израз на каква политика е създаването му, така и не се разбра.
Какво стана недоизказано около скандала с повишаване цените на газата?
За недоизказано не знам. Напротив, казаха се много неща от всякакви хора, тази тема се превърна в такава огромна говорилня, че съществените неща потънаха и аудиторията дори забрави откъде тръгна разговорът. С риск да се повторя, ще кажа, че потъна най-важното – политическите действия в енергетиката. Повишаването на цените и неразбориите в топлофикациите са резултат от липсата на единна национална политика в енергетиката. Има, разбира се, закони, има стратегия, има големи проекти. Но те не се спазват, защото има и лобита, има тайни, има скрити борби на интереси. Енергийната тема изплува на повърхността чак когато се окаже, че обикновеният потребител трябва да плати цената на тези тайни. Отдавна твърдя, че енергетиката е като МВР – събират се тайни и компромати, има къртици, „изтича” информация в зададена посока, разчистват се или се попълват партийни сметки. Затова и кризите в двата сектора си приличат като близнаци.
Защо човек от енергийния бизнес като Христо Ковачки реши да влезе в политиката? Какво да очакваме от коалицията ЛИДЕР – ВМРО- ЗНС?
За Христо Ковачки не знам, трябва да питате него.  Вероятно влиза в политиката, защото енергетиката е политика и то голяма политика, както вече казахме. За коалицията знам само това, че май ще се случи на 2 ноември.
Как ще се явите на парламентарните избори догодина – самостоятелно, в коалиция. Прогнозите ви за това участие?
Разбира се, че най-добрият вариант – не за нас, а за страната, е десните партии да формулират новия български проект. Както винаги се случва, когато БСП е на власт, идва криза, връщат се ченгетата, в обществото се наслагва страх и недоверие. Предизвекателството пред десните партии е да осъзнаят, че само обединени и с ясна програма могат да върнат доверието на българите в демокрацията, в прозрачната политика, в правилата на съвременния свят. Новото време инициира и участва в преговорите за постигане на това обединение. Силно се надявам, че ще успеем. Но и съм песимист за законодателството, което мнозинството в сегашния парламент гласи за партиите и изборите. Там отново се говори само за пари и спонсори, но не и за публичност и отчетност. Съвсем реална ми се струва прогнозата, че на следващите избори ще бъдат разиграни огромни пари в купуването на гласове. Ако десните и либералните партии не осъзнаят, че трябва заедно да противодействат на това, България ще бъде тежко санкционирана от ЕС. А последиците ще ги плащат не БСП и партньори, а всички българи.
Като дългогодишен наблюдател на избори навсякъде по света какво е впечатлението ви за начина, по който се правят избори на други места? Някакви по-интересни примери?
В Българското сдружение за честни избори, което създадохме още в зората на демокрацията, не само наблюдавахме нашите избори. Обикаляли сме десетки държави, където сме участвали в подготовката и провеждането на вота – дори и в Африка, и на Балканите. Всякакви екзотики има, но няма да се връщам толкова назад. Впечатлих се много от референдума който преди няколко месеца проведоха в Ирландия за Лисабонския договор. Там централната избирателна комисия не беше някаква затворена в партийния дом ложа, с прибрани в някоя тъмна стаичка компютри за вкарване на данни. Нито пък някакви хора висят нощем – гладни, изморени и нервни, натоварени с чували с бюлетини. В една огромна зала – достъпна за журналисти, с работещи телевизионни камери над всеки преброител, по списък се отмята всяка бюлетина. И в реално време можеш с очите си да видиш как се трупат гласовете „за” или „против”, дори ако си вкъщи пред телевизора.
Иска ми се един ден и у нас изборите да станат такава прозрачна процедура. Както и референдумите да станат реална форма на директно управление от народа. У нас вече 20 години политическата власт не допуска закон за референдумите, какъвто ние от Новото време внесохме в миналия парламент. Ако се боиш от гласа на народа, значи има за какво… 
Новото време беше партньор на НДСВ. Как гледате на тях сега?
Новото време не беше партньор на НДСВ. Новото време беше НДСВ – тази партия тръгна с благословията на царя, но с идеите, програмите, проектите за кампания, с лицата на Новото време. Когато изневериха на тези идеи, ние напуснахме НДСВ. И година по-късно и царят разбра, че сме били прави за хората, с които се е обградил. Надявам се и им го пожелавам, да са си взели поуки от трусовете и разцепленията.
Ще бъде ли според вас кметът  Бойко Борисов министър-председател?
Той вече е министър-председател. Поне така се държат с него сегашният премиер и президентът. Ако стане и действащ министър-председател, то това вероятно ще са и партньорите му в следващото управление. Нищо че сега, докато доверието в държавността се срива, те си говорят с него чрез медиите за боклука и за това кой кого е предал или нарекъл „циркаджия”.  Както БСП и ДПС си произведоха „Атака” за предишните избори, сега си произвеждат ГЕРБ.
 

ПОСЛЕДНИТЕ 5: 

УДОВОЛСТВИЕТО ДА ЖИВЕЕШ В СОФИЯ

В ШВЕЦИЯ ОСЪДИХА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕТО В УЧИЛИЩАТА

ИВАН ВЛАХОВ: РАЗПРЕДЕЛЕТЕ РИСКА

БСП ИЛИ ИМА ПРОБЛЕМ С КООРДИНАЦИЯТА ИЛИ ЛЪЖЕ!

ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ПАРИ ОТ ГЛОБИ ЗА КАМЕРИ Е ДЪРЖАВНО РЕГУЛИРАН РЕКЕТ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1570

Posted by on окт. 16 2008. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24069 лв
 CHF =  1.67108 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.21028 лв
100  RUB =  2.69828 лв
 USD =  1.67983 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.