МИРОСЛАВ МУРДЖОВ: ИМАМЕ БЕТОНИРАНЕ НА ЛОШО СТАТУКВО

БЕЗУМИЕ Е САМОСТОЯТЕЛНО ДА СЕ БОРИМ С КАНДИДАТИ НА БСП И ДПС, КАЗВА ОЩЕ ДЕПУТАТА ОТ ВМРО

Мирослав Мурджов е роден на 12 юли 1972 г. в гр. Чирпан. През 1997  завършва  ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", като магистър по история и география. От 2001 година е главен секретар на ВМРО. Народен представител в 40-то НС от Велико Търново. Женен.

 

Г-н Мурджов, кого обслужва новия изборен закон?
Управляващата коалиция с новите и помощници  – „Ред, законност, справедливост” и АТАКА. Това обслужва новия закон, включително мажоритарните, по-скоро псевдомажоритарните кандидати за депутати, които в основата си ще бъдат партийни.
След отхвърлянето на президентското вето от мнозинството депутати, ще има ли някакво развитие въпросът за 8% бариера?
Не. Остава това, което беше гласувано първоначално, като текст.
Вдигат се и депозитите за участие…
Да, 100 хил. лв.  за коалиция и 50 хил. лв. за партия. Но не това е съществения въпрос. Важното е, че се прави опит в края на едно управление по всякакъв начин, включително и със законови промени да се сменят правилата в последния момент и по този начин да се спечели служебна победа.
Защо смятате, че законът обслужва Яне Янев и Волен Сидеров?
Обслужва ги, тъй като техните парти явно са част от сценария за ново служебна победа на БСП и ДПС. Такова явно гласуване в народното събрание, с такава явна подкрепа, включително и внасяне на предложения за какво ви говори? АТАКА специално се върна в парламента, въпреки че не присъства в него повече от 3 месеца и беше обявила бойкот. Затова мисля, че става въпрос за явна договорка, и че атакистите са част от сценария.
Ако наистина има сценарий на БСП и ДПС, който отрежда роля на РЗС и АТАКА какво означава той за ГЕРБ?
Аз не виждам ползата за ГЕРБ, ако има 8 % бариера за десноцентристките коалиции, като СДС-ДСБ и „Напред”. ГЕРБ остава самостоятелно изолирана и в следващото  управление ще се чудят какво да правят. Казали са, че не могат да бъдат с АТАКА. Ясно е, че могат с „Напред” и със СДС-ДСБ, но…  Това е директна „помощ” на ГЕРБ да му се вържат ръцете и да не може да състави дясноцентриски кабинет.
По този начин бетонира ли се статуквото?
Определено има бетониране и то на лошо статукво. Ако беше хубаво, да речем – добре. Но то е лошо, не се харесва на българския избирател. Аз искрено се надявам, че с провеждането на самите избори, въпреки че вече те се очертават да са към средата на юли, след това вето на президента и допълнителното забавяне на обнародването на закона, което също си е допълнителна помощ за управляващите. Става въпрос за националните избори, европейските са фиксирани.
Каква е идеята на движение „Напред”, ще се учреди ли, като партия и под какво име или ще се явите, като коалиция?
Не можем да се явим, като коалиция и най-вероятно ще се явим, като партия. В крайна сметка като сменят правилата си длъжен да реагираш адекватно. В това няма нищо срамно. Ние имаме опция да си сменим регистрацията и да участваме в изборите от името на една партия. Презункцията на всички, на хората с които сме говорили, на анализаторите сочи, и това е логично, името да е ВМРО, т.к. е най-електоралната партия, с най-добра организация и структури. Но това е вътрешен въпрос на самата коалиция с коя регистрация ще се играе.
ВМРО е дясно-центристка партия, а някои определяха Лидер, като по-лява, наричат ви пропрезидентска…
В България напоследък е на мода да се работи със слухове, да се говори много популистки, а всъщност основната идея на всяко едно създание е да направи нещата по-хубави, а не да обслужва мен, вас или някой политик. Политиката  не е социална дейност. Смисълът на правенето на политика в крайна сметка е да се решат проблеми на множество хора.
В този смисъл не се притеснявата, че Яне Янев ще ви забие в ъгъла?
Яне Янев е странна метаморфоза. Неговият популизъм  лично на мен ми идва  малко в повече, а предплагам и на много нормални и разумни хора.
В крайна сметка в политиката има 2 основни неща, които трябва да са водещи – едното е все пак да спазваш нормалните правила и да си морален. Другото е да не прехвърчаш от цвят на цвят – днеска си земеделец, утре си консерватор, вдругиден може би някакъв политически космонавт.
Възможно ли е общо управление БСП – ГЕРБ?
Това е също възможен вариант и не бива да го изключваме като опция. Но… това ще бъде също вредно явление, тъй като наблюдаваме какво се случи за последните 4 години. Две от големите партии – БСП и НДСВ, всъщност НДСВ вече нито е голяма, нито сериозна, плюс третата по резултат ДПС, бяха заедно. И какво се случи – нямаше в НС реална опозиция. Затова нормално е при следващото управление една от големите партии да бъде в опозиция. Логиката е това да е БСП. На всяко управление, което и да е то му е необходима силна опозиция, коректив.
Може ли СДС-ДСБ, „Напред” да играят заедно преди и след изборите?
Съвсем естествено. Ние инициирахме разговори в тази посока.  Първо да уточним националните приоритети, с които ще управлява един дясноцентристки кабинет. Другата ни идея, въпреки промяната на правилата е да помислим може ли да излъчим общи мажоритарни кандидати. Защото безумие е самостоятелно да се борим с кандидати на БСП и ДПС.
 


 ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

ГЕОРГИ КАДИЕВ: АКО ОРЕШАРСКИ Е В ЛИСТИТЕ НА БСП, АЗ НЯМА ДА СЪМ

ПРОФ. ВЕНЕЛИН ЦАЧЕВСКИ: „ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ” Е ПАРТИЯ НЕ САМО НА БЪЛГАРИТЕ ЕМИГРАНТИ

АРХ. СТЕФАН БЕЯЗОВ: ЯНЕ ЯНЕВ НЯМА НИКАКВО МЯСТО В ДЯСНОТО

АБЕ ПИЧ,ТИ В КОЙ СВЯТ ЖИВЕЕШ?*

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2199

Posted by on апр. 17 2009. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.