МИРА РАДЕВА: ДОВЕРИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НИ ПАРТНЬОРИ Е НЕОБХОДИМАТА ИНЖЕКЦИЯ ЗА ИКОНОМИКАТА НИ

ПОДВОДНИТЕ КАМЪНИ НА ТОЗИ КАБИНЕТ СА ТРИ – ПРИТИСКАНЕТО НА ОЛИГАРСИТЕ, БОРБАТА С ПРЕСТЪПНОСТТА И ИКОНОМИЧЕСКАТА РЕЦЕСИЯ

АКО СА НАИСТИНА ДЕМОКРАТИЧНИ, ПАРТИИТЕ ТРЯБВА ДА ОБЯВЯТ КАНДИДАТУРИТЕ СИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ПОНЕ ЕДНА ГОДИНА ПО-РАНО

Мира Радева е родена на 16 юни 1958 г. в град Варна. Завършила е социология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Доктор на науките и преподавател по социология в ПУ "Паисий Хилендарски". Директор на соцологическата агенция –  MBMD

 

Г-жо Радева, вие дълги години следите обществените и политически процеси в Българя. Какво е усещането ви за началото на 2010 г. в този смисъл?
Смятам, че българската икономика ще остане в застой и рецесия. Казвам това не като икономист, а по-скоро като обикновен наблюдател. Строителството, което даде силен тласък на инвеститорския интерес през последните години и предизвика оживление и икономически ръст е на точката на замръзване, защото очакванията за спекулативни печалби бяха предозирани. Истината е, че вътрешните нужди на населението са повече от задоволени, а външен инвеститорски интерес не може да се очаква. Това, което остава са обществените поръчки и инфраструктурните проекти. Ако кабинетът ги отпуши през втората половина от годината ще бъде чудесно, не само за заетите в строителния бранш, но и за цялата икономика. Иначе годината ще е трудна.

Как икономическата криза ще повлияе на нагласите на българите в първите месеци на тази година?
Смятам, че хората от новото правителство се стараят и общественото мнение за сега ги подкрепя. Пробните камъни на този кабинет са три – притискането на олигарсите, борбата с престъпността и икономическата рецесия. Дори в икономически план нещата да не са блестящи заявената готовност по първите две направления ще гарантира през тази година стабилността на кабинета. Много правителства изкараха пълен мандат с отрицателен обществен рейтинг. А популярността на настоящото правителство е все още голяма и едва ли ще се срути в рамките на настоящата година.

Достигна ли според вас кривата на  ГЕРБ платото на обществена подкрепа и как виждате влиянието на зимата върху рейтинга на Бойко Борисов?
Очаквам плавен спад на личната популярност, но не и драми.

Как гледате на този парламент и състава му почти половин година след конституирането му?
Не следя отблизо работата на депутатите. Не виждам обаче основания плаващата парламентарна подкрепа за кабинета да се разпадне скоро.

Кога очаквате да започне скритата предизборна кампания за президентските избори?
Ако се основаваме на опита от предходните кампании и особено от последните президентски избори – само няколко месеца преди това. Не си ли спомняте, че почти до края повечето партии го усукваха и криеха кои ще бъдат кандидатите им. Това е не просто глупаво, но и противоречи на общоевропейската практика. Разрушава доверието на избирателите, сякаш нещо се готви зад гърба на избирателя. Ако са наистина демократични, партиите трябва да обявят кандидатурите си поне една година по-рано. За да може избирателят да се ориентира да ги опознае, да им постави публично въпросите, които го вълнуват. Другото е игра, фасадна демокрация и тя омръзна на всички.

Известна сте като непоправим оптимист. С какво може да ни зарадва 2010 година?
Дай боже правителството да спечели доверието на европейските ни партньори. Това е необходимата инжекция за икономиката ни.   

  


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ВЪПРОСЪТ НЕ Е ДАЛИ БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ИЗПРАЩА ОЩЕ ВОЙНИЦИ В АФГАНИСТАН, А КАКВО ПРАВИМ ТАМ

АНКЕТА ЗА НАСТРОЕНИЕТО ПРЕДИ ПРАЗНИЦИТЕ

СПИСЪКЪТ С НЕДОВОЛНИТЕ ОТ ГЕРБ РАСТЕ ГЛАВОЛОМНО

БЛАГОЙ РАГИН: СОФИЯ Е ПОСВОЕМУ ПРИВЛЕКАТЕЛНА

ПРОФ. ИВАН ИЛЧЕВ: СЕРИОЗНА Е ТРЕВОГАТА ОТ ПРОФАНИЗИРАНЕ НА НАУЧНИТЕ ЗВАНИЯ С НОВИЯ ПРОЕКТОЗАКОН

ЕВГЕНИ ДАЙНОВ: ЗЕЛЕНОТО В БЪЛГАРИЯ Е ДЯСНО

ВИСОКОПОСТАВЕНИ ФРАНКМАСОНИ ПОСЕТИХА БЪЛГАРИЯ

АНТИСТИМУЛИРАНЕ

ПРОШКО ПРОШКОВ: В БЪЛГАРИЯ Е СБЪРКАН МОДЕЛЪТ НА МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2836

Posted by on ян. 7 2010. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.