Минчо Спасов: Членството на магистрати в тайни организации крие риск от пристрастност

Минчо Спасов е роден на 1 март 1964 г. в София. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски”. Говори английски, руски и френски език. Член е на комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство, както и на комисията по въпросите на държавната администрация. Той е зам.-председател на парламентарната група на НДСВ.

Вие сте вносител на поправките в закона за съдебната власт, в която се казва, че съдии, прокурори и следователи на могат да членуват в тайни организации. Какво всъщност имахте предвид?
Точният текст, които беше записан в закона, беше, че не богат да членуват в организации, които застрашават тяхната безпристрастност. Безпристрастността е основното качество, което правосъдието, правораздаващите трябва да притежават. Членството в една масонска ложа или тамплиерска ложа или каквато и да е, някакво тайно братство предполага, че там се подава една клетва за братски отношения с членовете, която между другото освен задължението за по-специално отношение и пълна взаимопомощ между тях предполага и задължение за неразкриването за съществуването на тази връзка и членството на други лица в същата организация. При това положение има две заплахи, които стоят пред един съдия членуващ в такава организация. Първата заплаха е, че ако при него дойдат да се съдят две лица – ищец и ответник, единият от които е негов таен брат, той очевидно няма да бъде безпристрастен. Втората заплаха е, че при същата ситуация ако съдията разкрие своите отношения със своя таен брат, той ще наруши масонската си клетва, ако не ги разкрие, той ще наруши съдийската си клетва, която го призовава да се направи отвод при наличие на подобни отношения. Ето защо, за да извадим магистратите от това неудобство, считам, че е уместно да възприемем тази европейска практика. Искам да подчертая, че това не е някаква екзотика, която измисляме тук на българска почва. Напротив. Идеята дойде от финландския закон, от италианския закон, от английската практика, а има и две решения на съда в Страсбург, които изрично посочват несъвместимостта между упражняването на магистратска професия и членството в тайни организации.

След като са тайни как ще се разбере кои от тях са членове в такива организации и кои не?
Ще Ви кажа какъв практически подход е възприет във Великобритания. Там Висшият съдебен съвет е изпратил писмо до ръководствата на тайните ложи, с което им е изискал списък на членуващите в тях магистрати. Като в писмото е предвидено, че в случай на отказ от представяне на тази информация ще се пристъпи към законодателно задължаване на тези организации да предоставят информацията.

Какво се случва с тези, които вече са членове?
Те имат право на личен избор. Аз пак искам да подчертая, че не става дума за някакво негативно отношение към масоните, които по принцип са благотворителни организации и в уставите им пише, че трябва да служат на обществото. Но магистратите би трябвало да направят своя избор по кой начин ще служат на обществото – по единия или по другия.

Има ли в Парламента членове на такива организации?
Имам информация, но конкретните имена ще си спестя да кажа. Аз лично не съм.

Нещо ново около НДСВ?
НДСВ сформира своя национален предизборен щаб и започва усилена работа за местните избори.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=491

Posted by on юли 26 2007. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.