МИНЧО ПРАЗНИКОВ: НЕ ВИЖДАМ БЕЗОБЛАЧНО НЕБЕ НАД БЪЛГАРИЯ

Метереологът Минчо Празников пред obshtestvo.net.

  Свърши ли лятото или ще има още горещи дни, г-н Празников?

Горещини като тези от средата на август няма да има. Това бяха най-горещите дни за това лято. Счупиха се много абсолютни рекорди. Засега във времето подобряваме рекорди, дано успеем и в икономиката да подобрим. Но повече горещи дни няма да има. Може да има, само ако много усилят парното тази година.

Да не усилят отново цените?
Е, как ще ги усилят! Те взеха 30 млн. лв. повече, сега поне отчасти би трябвало да се компенсират абонатите. Всичките пари няма да ги върнат, защото джакузито и удоволствията не могат да се върнат, парите вече са дадени. Но поне част от останалите пари трябва да се върнат и парното да стане по-качествено и малко по-евтино. Прегряват ли политиците от жегите?
Много е вероятно. Има много случаи на инсулти и хипертонични кризи от горещините. На политиците, и те са живи хора, при всички случаи топлината не им влияе добре. Но пък те повечето са на море в момента, разхлаждат се от морския бриз и се чувстват добре. Но все пак изглежда, че нещо са попрегрели, защото виждаме накъде отива работата – никакво подобрение. Виждаме и колко много кандидати се готвят за президентските избори. Моето заключение е, че броят на кандидатите е обратнопропорционален на избирателите. Тоест колкото са повече кандидатите, толкова по-малко са избирателите. Вие не помните, но преди 20 години гласувахме само за кандидатите на Отечествения фронт и тогава се гласуваше 99,99%. А сега избирателната активност е около 50% и то с помощта на нашите сънародници от близките страни, които пристигат тук с камиони, автобуси, магарета, а някои може и пеш.

Изглеждате човек, който се интересува от политика. Какво кара един метеоролог да се занимава с политика?
Политиката стана много интересна в последните години, прилича на цирк. И вместо да ходим на цирк, може да гледаме спокойно парламента. Има и нелицеприятни моменти, но това е положението.

Каква е метеорологичната ви прогноза за изборите?
Доста високи ще бъдат температурите, особено в изборните секции. Смятам, че пак ще имаме доста гости от чужбина, които ще вдигнат избирателната активост. Вероятно ще има балотаж. Засега се очертават много кандидати, но мисля, че до изборите няма да останат толкова. Но както на парламентарните избори се явяват стотици партии, така сега ще има поне 10-15 кандидати за президент, защото президентската длъжност е съблазнителна – огромно ведомство, секретарки, чужбина и т.н. Всеки гледа да се добере до нея. Но кой ще бъде щастливецът, ще покажат изборите.

Ще вдигне ли според вас Бойко Борисов градуса на президентските избори?
Не, аз мисля, че той няма да се кандидатира за президент. Бойко Борисов е силен в изпълнителната власт. Той може би ще номинира заместника си Цветан Цветанов, но и той няма да бъде избран. Затова мисля, че Бойко Борисов ще се откаже, ще мине по-ниско и ще върви към парламентарните избори, които при всички случаи ще спечели ГЕРБ.

Прочут сте с точните си прогнози. Ще има ли предсрочни парламентарни избори?
Зависи кой ще бъде президентът. Аз мисля, че засега Георги Първанов се очертава като бъдещия президент. А той създаде коалицията и няма да позволи това правителство да бъде свалено. Така че ще си кютаме към ЕС. И не стига, че сега издържаме нашите военни контингенти, ами догодина ще плащаме и за тези на ЕС. Но това са въпроси, които трябва да решават политиците. Аз засега не виждам светли хоризонти и безоблачно небе. На небето ще има повече гръмотевични облаци и превалявания, макар и кратки.

Вие сте популярна и авторитетна личност, замисляли ли сте се да се кандидатирате за президент?
Не, не, не. Никога. Аз си преценявам възможностите. Няма да бъда като господин Беронов, който заявява, че той ще бъде следващият президент. Това ми прилича на 2001 г., когато Иван Костов казваше, че ще спечели изборите и така подведе и социологическите агенции. А какво се получи – Симеон спечели 50% от парламентарните места.

А прогнозата ви за Симеон – ще се сгъстяват ли облаците над неговата глава?
– Не. В коалицията взаимно се пазят и имат взаимна изгода един от друг. Имотите са си имоти, АЕЦ си е АЕЦ, тройката си се пази и така ще си върви.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=443

Posted by on авг. 31 2006. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.