МИЛКО СИРАКОВ: БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА МНОГО ЛИБЕРАЛНА СТРАНА ПО ОТНОШЕНИЕ НА АБОРТИТЕ

ПРАВИЛНАТА ПОСОКА Е РАЗУМНО СЕМЕЙНО ПЛАНИРАНЕ И ДЕТЕ ТОГАВА, КОГАТО СИ ГОТОВ ЗА ТОВА, КАЗВА ОЩЕ ДОКТОР СИРАКОВ

Доцент Милко Сираков работи в Университетската АГ Болница “Майчин дом” от 1978 година. В момента заема длъжността Началник на III-та Гинекологична клиника (Стерилитет, Гинекологична ендокринология и Детско-юношеска гинекология). Специализирал е в Германия, Франция, Великобритания и Япония. Член е на Българско дружество по акушерство и гинекология (БДАГ) и Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСПСЗ).

 

Българското дружество по акушерство и гинекология и Асоциацията по семейно планиране стартират анти-аборт кампания. Какви са целите са и как ще протече тя?
Целта на кампанията е повишаване здравната култура на младите хора в България, по-голяма осведоменост и предоставяне на надеждна и достоверна информация относно начините за предпазване от нежелана бременност и болести предавани по полов път.

Какво е състоянието с абортите в България в момента? Има ли реална статистика за техния брой?
Според официалната статистика броят на абортите през 2009 година у нас е 34 000. Това са абортите, които са официално регистрирани. При младите хора до 16 годишна възраст често причината да не се доверят на държавните болници е фактът, че там задължително се изисква подпис и съгласие на родител преди извършване на аборт. Поради тази причина често точно тийнейджърите прибягват до частни кабинети и лечебни заведения, като възможността за проследяване броят на абортите се прекъсва точно там.

В какъв възрастов диапазон се движат абортите?
Не мога да кажа, че абортите се движат в определен възрастов диапазон. Жени от различни възрасти правят аборти – както млади момичета, които не са готови за дете, така и по-възрасти жени, които не желаят да имат повече деца.
Това, което ми прави положително впечателние е, че все повече родители идват със своите деца на консултации при мен, с цел детето да се образова преди да започне да води активен полов живот. Само по този начин – чрез по-добра информираност, смятам, че можем да помогнем на младите хора до водят един по-разумен полов живот.

Какви рискове за жената и нейното здраве крие един аборт?
Рисковете могат да бъдат различни и зависят от много допълнителни фактори. Основните рискове са непълен аборт, при който може да се стигне до инфекция. Други възможни рискове са получаване на пробив на матката, алергична реакция, инфекция, кръвоизлив и като последствие стерилитет.

България е изправене пред демографски срив, намаляването на абортите изглежда може да помогне за предотвратяване на този процес, но от друга няма ли да се увеличи така броят на децата в социалните домове?
Аз не смятам, че намаляване броя на абортите е пряко свързан с увеличаване броя на ражданията. На мнение съм, че това е една заблуда.
Това е причината, поради която ние организираме антиаборт кампания, която засяга темите за контрацепция и предпазване от нежелана бременност, за болестите предавани по полов път и контакти на специалисти, които могат да помогнат.
Смятаме, че това е начинът и правилната посока в която трябва да вървим – разумно семейно планиране и дете тогава, когато си готов за това.

По време на социализма абортите бяха забранени, много аборти се правеха нелегално. Как е регламентиран този въпрос днес и възможно ли е да се въведат някакви органичения за регулирането им?
България е една много либерална страна по отношение на абортите. Има две основни ограничения за извършване на аборт. Плодът не може да бъде на повече от 3 месеца и непълнолетни момичета могат да правят аборт само след писмено съгласие на родител.
Аз съм на мнение, че и това са напълно адекватни ограничения, стига да има сериозни санкции за тези, които ги нарушават. Това, заедно с една адекватна образователна политика и повече информация на достъпен език ще доведе до подобряване сегашната статистика.

Каква е ролята на училището и църквата във възпитанието на подрастващите и формирането у тях на поне базова сексуална култура?
Смятам, че ролята на училището е огромна. В учебниците по биология може да се започне да се пише на тази тема още от 6-7 клас, така, че когато децата наистина започнат да водят активен полов живот вече да бъдат достатъчно образовани. Подходът на затваряне на очите и началото на разговори за тази „мръсна” дума секс след 11 клас е погрешен и закъснял.
Огромна е и ролята на семейството, тъй като родителите са хората, които трябва да говорят с децата си и да ги подтикнат сами да искат да споделят и разискват тамите за секс, контрацепция и отношения с партньор.
 Тъй като след направена анкета сред 2655 ученички от 10-ти клас беше установено, че 45 % от тях получават информация за предпазване от нежелана бременност от интернет, смятам, че нашата стъпка за създаване на сайта www.antiabort.bg е една стъпка в правилната посока.

До колко семейните ценности и кризата на традиционния семеен модел оказват влияние върху броя и разпространението на абортите?
Не знам каква криза в семейните ценности и морал има. Във воденето на сексуален живот няма нищо неморално стига да се прави разумно и информирано.

 ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:


РЕЖИМЪТ НА КАДАФИ ПУСНА НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ ОТ АФРИКА КЪМ ЕВРОПА

ВАСИЛ ФИЛИПОВ: НИЩО ДОБРО НЕ НИ ЧАКА

ДИЗЕЛЪТ В БЪЛГАРИЯ РЕКОРДНО СКЪП – В ЕВРОПА ПО-ЕВТИН

ЦЕНИ НА НАЙ-МАСОВИЯ БЕНЗИН 95 В СТРАНИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

ГЕРБ, БСП И АТАКА НАЙ-НАКРАЯ СЕ СЕТИХА

БОЙКО БОРИСОВ: НАТИСКЪТ НА ЮЖНАТА НИ ГРАНИЦА МОЖЕ ДЕЙСТВИТЕЛНО ДА НИ ОГЪНЕ

БЪЛГАРИЯ ВСЕ ПО-ЗАПЛАШЕНА ОТ ЕМИГРАНТСКИ НАТИСК

НИКОЛА САРКОЗИ: МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМЪТ СЕ ПРОВАЛИ

БРИТАНСКИЯТ ПРЕМИЕР ДЕЙВИД КАМЕРЪН: МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМЪТ СЕ ПРОВАЛИ

КАРЛ БИЛТ: СЕВЕРНА АФРИКА Е ИЗПРАВЕНА ПРЕД ДЕМОГРАФСКО ЦУНАМИ

ЗАМЕНКИТЕ НА ГОРИ ПРЕЛЯХА ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ КЪМ ГЕРБ

МИХАИЛ МИХАЙЛОВ: НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ГЕРБ ЩЕ БЪДАТ МНОГО РАЗОЧАРОВАНИ ОТ ТОВА, КОЕТО ЩЕ СЕ СЛУЧИ

ПРОФ. ГЕОРГИ БАКАЛОB ЗА БЪЛГАРСКИТЕ АРХИВИ ДЪРЖАНИ В МОСКВА И КАЗУСА С ТРАКИЙСКИТЕ БЕЖАНЦИ

ВНЕСОХА ЖАЛБА СРЕЩУ НАРЕДБАТА ЗА ТАКСА СМЕТ В СОФИЯ – ПЛАМЕН ДАРАКЧИЕВ

СТЕФАН СОФИЯНСКИ: ТРЯБВАТ НЕСТАНДАРТНИ, РАДИКАЛНИ СТЪПКИ

ОТ КАКВО СЕ СТРАХУВА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3798

Posted by on апр. 6 2011. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.