МЕХМЕТ ПЕРИНЧЕК: САЩ ИСКА ДА ПРЕКРОИ ТУРЦИЯ И ДА ОБКРЪЖИ РУСИЯ ОТ КАВКАЗ

Мехмет Перинчек е един от най-влиятелните турски политолози. Определят го като кемалист, евразист и марксист. Експерт по руско-турските отношения и Кавказ. Силен критик на Запада. Работи като изследовател в Истанбулския университет.

Съперничеството между Русия и Турция не позволи и на двете страни да реализират своите интереси в Кавказ. Това заяви турският политолог Мехмет Перинчек на 10 февруари в Москва по време на кръглата маса на тема  „Новата агресия на Саакашвили и Русия в битката за нов Кавказ”. Според думите на Перинчек, Западът, в частност  англичаните, се опиват да попречат на руско-турското сътрудничество.
Той припомни, че по-време на Втората Световна война на кавказкия фронт са воювали Турция и СССР. Перинчек смята, че Западът настройва Турция срещу Русия, и обратното, Русия срещу Турция. Политологът обаче, отбеляза, че не винаги тези страни са си съперничали. Като добър пример за партньорство е посочил „сътрудничеството между Ленин и Ататюрк”. "Сътрудничеството между Съветска Русия и Турция е осигурявало приятелството между народите на Кавказ и стабилността в този регион. Това сътрудничество, което е много важно, ликвидира арменския въпрос, ликивдира конфликтите между Грузия и Армения, ликвидира конфликтите между Азербейджан и Армения. Заради това аз мисля, че сътрудничеството между Турция и Русия в Кавказ ще бъде от полза и на тези страни” – заяви Перинчек.
Той е убеден, че днес Западът върти „същия този филм в Кавказ”. „САЩ иска да завладее Централна Азия. Плацдарм за това се явява Кавказ и Близкия изток. Американските политици създадоха проекта за „Големия Близък изток”. Според този проект те искат да променят границите на 24 страни в този регион, в това число и на Турция. В Кавказ чрез революция, понякога чрез агресия, както ние това го видяхме през 2008 г., искат да обкръжат Русия. Нашите страни отново се оказаха пред лицето на заплахата от Запада, но този път е САЩ. Заради това е необходимо стратегическо партньорство в тези региони и да се осигури мир и приятелство между народите” – добави той.

 
Превод от руски: политолога Борислав АНГЕЛОВ
 

Снимка: istanbul.edu.tr

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3668

Posted by on февр. 12 2011. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.