МЕТОДИ АНДРЕЕВ: ПЪРВАНОВ Е ИЗВЕСТЕН СЪС ЗАЛИТАНИЯТА СИ ПО ОПРЕДЕЛЕН КРЪГ ХОРА СЪС СТРАННО МИНАЛО

ДИМО ГЯУРОВ МНОГО ДОБРЕ ГО ЗНАЕ И НЯМА СМИСЪЛ В ГЛАВАТА МУ ДА ИМА ИДЕИ, ЧЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТ НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ. ПРОСТО Е СРАМНО! АКО СДС ДЕЙСТВИТЕЛНО ГО НОМИНИРА  ЗА КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТ, АЗ ЩЕ НАПУСНА ПАРТИЯТА ПУБЛИЧНО

ПО КАКВА ПРИЧИНА Е ПОДСЛУШВАН ЛЕКАР ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА, ДИРЕКТОР НА БОЛНИЦАТА?  ТОВА Е СКАНДАЛЕН СЛУЧАЙ! 

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ПРЕКРАЧИ ЕДНА ГРАНИЦА, КОЯТО НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА ПРЕКРАЧВА В ДЪРЖАВАТА, А ИМЕННО ДА ИЗПОЛЗВА ВЛАСТТА, КОЯТО МУ Е ДАДЕНА, ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ, КАЗВА ОЩЕ БИВШИЯТ ШЕФ НА КОМИСИЯТА ПО ДОСИЕТАТА

 
 

Господин Андреев, излезе ли от контрол използването на специалните разузнавателни средства?
Фактите показват, че е излязло от контрол използването на СРС-тата. Според мен това е и целта на цялата тази канонада. Аз свързвам случващото се с обявената позиция на правителството по отношение досиетата на посланиците. Скандалите от този тип СРС-та, периодически се повтарят в българската най-нова история. Ситуацията беше подобна по времето на Филип Димитров, забъркана от тогавашния шеф на НРС Бриго Аспарухов, бивш офицер от ДС. Винаги, когато едно правителство има категорична позиция по отношение на някои въпроси, която е неизгодна за групата на ДС, следват подобни компромати. Ще припомня и Филчев-гейт. По времето на Иван Костов пак така бяха подслушвани хора.
Нека не забравяме, пак повтарям, че тия компромати започнаха сега, след обявената позиция на правителството по отношение на посланиците и твърдата заявка, че те ще бъдат отзовани, ще се търси начин да им бъде прекратен мандатът.
Ако целта е била СРС  да бъдат използвани против правителството, просто ей така – да го свалят, това щеше да стане още миналата година. Защо са отлежали, след като са правени още през месец март? Ами най-вероятно се е чакала някаква по-голяма причина, като свалянето на посланиците. Това най-вероятно е катализаторът, хората, които са правили тези записи, да ги ползват сега. Аз смятам, че те в по-голямата си част са автентични. Не се хващам по тия приказки, че били манипулирани. Вярно, не е приятно един министър-председател да защитава Мишо Бирата, обаче пък тези, които ползват тази ситуация, са много по-лоши. Нека не забравяме, че Първанов е човекът, който практически е стоял зад Мишо Бирата. Защото той е известен със залитанията си по определен кръг хора, между които има такива със странно минало. Така че от цялата тази история изгода има Първанов и затова го свързват с хората, които стоят зад тази компроматна война.
А и Бойко Борисов нека не се прави на ощипан, всеки човек си има своите приятели. Случаят с този човек, с който той рита футбол, не го намирам за толкова голямо прегрешение. Обадил се министър –председателят да го върнат на старата му работа, в същата система! Не намирам нищо лошо за това, че се е застъпил за свой приятел. И Сергей Станишев имаше доста странен персонаж около себе си. Защо човек да не се застъпи за приятел, стига той да не е престъпил закона, нормите на поведение. Тук, в последното СРС, не става дума за такъв човек, но веднага всичко се персонофицира – ето, министър- председателт лобира. Да си кажем честно, с ръка на сърцето, в подобна ситуация всички, които сега го критикуват, биха сторили същото. В крайна сметка не става дума за някакъв престъпник.

Къде е мястото на прокуратурата в този хаос?
Какво да кажа? Мястото на прокуратурата не го намирам на много добра позиция. Прокуратурата премълчава. Според мен тя знае всичко по отношение на това защо е бил подслушван Ваньо Танов, кога е насрочено подслушване за него, кой го е подписал и т.н. Но както виждате, всичко се оправдава с класифицирана информация. По-важното, според мен, е другото – по каква причина е подслушван лекар от Горна Оряховица, директор на болницата?  Това е скандален случай!  Защото, да речем, един Ваньо Танов все пак е шеф на митницата, и ако има някакъв сигнал, е редно да се види той на коя страна стои. Но един шеф на провинциална болница, за да бъде подслушван, трябва нещо много сериозно да е извършил. До сега никой не е отговорил каква е причината, за да се съмняват в този директор.
Пак казвам, тази част от СРС-та, която обхваща Ваньо Танов и различни политици, всъщност е ползвана от групата на държавна сигурност, която има настъпени интереси. Докато СРС от Горна Оряховица е чисто политическо заиграване на ГЕРБ с възможностите, които му дава властта. И по тази причина са малко обтегнати отношенията между ГЕРБ и Синята коалиция. Намирам обаче, че последната можеше знаково да подкрепи с един-два гласа, примерно на двамата съпредседатели, правителството. Аз разсъждавам така – правителството има много трески за дялане, обаче по едни казуси, които в последно време възникват, то има ясна позиция. Примерно, въпросът с посланиците, отношението към бившите служитли на ДС в различните сфери на властта. Вярно, че самото правителство в началото нямаше такива строги критерии, но така или иначе намери  сили, и под въздействието на ЕНП, под натиск отвън, за една позиция, която напълно е например с моите разбирания.
По отношение на Цветанов аз имам мои забележки. Смятам, че Бойко Борисов трябва да разбере следеното нещо – Цветан Цветанов прекрачи една граница, която никой не трябва да прекрачва в държавата, а именно да използва властта, която му е дадена, за политически цели. Едно СРС, обявено по този начин /случаят Г. Оряховица /, без той самият да е лекар, без да е направил консултации, беше намерение просто да предизика сензация – да каже, всички истини знаем за тия, лошите. Това беше, меко казано, смешно. Крайно време е Цветанов да каже истината по този въпрос.
И още нещо – знае се, че с помощта на депутати от ДСБ, Синята коалиция, беше разработена поредица от въпроси, свързани с Държавната комисия по сигурността на информацията /ДКСИ/. Знаете, че към Цвета Маркова, която е неин председател, миналата година имаше много актуални въпроси, свързани с дейността на комисията.
Комисията позволи миналата година да се строят два обекта в условията на криза. Единият от тях, който е на “Цариградско шосе”, струваше минимум 24 милиона лева – огромна сума за извършеното строителство. Многократно писахме писма, включително до ДАНС, включитело до министъра на вътрешнитеработи. За тия писма получихме отговори, но никъде в тях не намерихме да е извършена проверка за стойността на строежа, дали има основание за такъв голям харч. И другото – изнесени бяха редица факти, които касаят персонално г-жа Маркова. Нещо повече – въпросът с посланиците аз винаги съм го свързвал с нейния принос в този скандал. Нещата стоят така – ясна е позицията на президента Първанов, той не намира конфликт на интереси по отношение на това, че хората, работили за службите, могат да бъдат посланици и не го намира за нередно. Това е в кръга за неговите разбирания. Бойко Борисов не може да въздейства на разбиранията му, както и Първанов не може да въздейства на Борисов. Обаче в цялата тази работа, за да бъде изпратен посланик, особено в натовска държава, той трябва да бъде проверен от ДКСИ – за допуск до натовска информация.  Защото като отиде посланикът в натовска държава, ще има достъп до всички секретни документи. Той е връзката на нашата държава с конкретната държава. И всички неща, които текат по секретните линии, минават през него.
И аз задавам следният прост въпрос – защо досега нито един – нито Борисов, нито Цветанов, не се сетиха, че всъщност, който дава този допуск и който е помогнал скандалът с посланиците да стане толкова голям и продължава да бъде, е Цвета Маркова. Тъй като тя, би трябвало да съобрази, че не може да дава допуск до натовска информация на човек, който е служил в ДС, още повече , ако е завършил школа в КГБ, както се оказа за някои от тях. Ако тя беше спазила това условие, тогава тези посланици нямаше да бъдат изпратени в съответните държави. И аз пак питам защо Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които могат да я уволнят, вместо да направят това я държат? И на Цветанов бих казал още, абе г-н министър, ами твоята подчинена Маркова е една от най-близките на приятелският кръг Любен Гоцев. Ами че тя беше поканена с първите 50 души на прословутия му рожден ден през миналата година!  Господин Цветанов, вие не знаете ли за връзките на Цвета Маркова с кръга “Монтерей”? Ето, аз ви го казвам, има връзки и те бяха публично оповестени заедно със снимки. И отново ви питам – г-н Цветанов, вие кога сте по-точен в изказванията си-когато говорите против ДС или може би си вярвате, че това е така, или когато не ми давате отговор на въпроса , като на обикновен български гражданин, защо държите Цвета Маркова, която е свързана със Симеон Сакскобурготски, с Тройната коалиция, с кръга “Монтерей” и има огромни съмнения за огромни злоупотреби и продължавате да я защитавате. Въпросът ми е защо? И поради тази причина, не само заради горнооряховската болница, не заради вашите шест апартамента, аз се съмнявам във вашата лоялност към каузата, която иначе публично заявявате.

Наскоро, някъде казахте, че Димо Гяуров е виновен за това, че не са разсекретени своевременно досиетата.Така ли е?
Просто Димо Гяуров отказа да изпълни Закона за разсекретяване на досиетата. Той не ни предостави, макар че имаше официално искане от комисията, информация за тогавашния посланически апарат. Два пъти беше викан при президента Петър Стоянов и двата пъти нямаше никакъв резултат. А, Петър Стоянов, както винаги съм го казвал, няма какво да скача и да се сърди, той не ни съдействаше за разкриване  архива на бившата ДС що се отнася до посланиците, беше доста уклончив и нямаше желание да ни свърши работа. Каза, че това ще предизвика скандал.
А Димо Гяуров няма защо днес да усуква нещата, той много добре знае за отношенията с комисията, които бяха много тежки. По една много проста причина: Димо Гяуров отказваше да зачете правото на Комисията да получи информация съгласно Закона. Той отказа да го изпълни и аз за себе си си мисля, че може би това беше причината той да замине посланик. Когато проверяваме агентурното минало на Гоце в присъствието на цялата комисия там, в неговата служба, в присъствието  на починалия полковник Дойчев, който ни престави документа, Димо стоя 15-20 минути и ни убеждаваше, че видите ли, Първанов не бил сътрудник на ДС, не бил агент. Аз тогава го попитах – Димо, след като не е агент защо тези документи са при вас, а не в Националната библиотека, да кажем. Така, че Гяуров няма какво да го увърта, това е така. Нещо повече, той пишеше писма /и аз притежавам такива писма/  примерно до правната комисия на проф. Мръчков към парламента по времето на Сакскобурготски, която общо взето даваше тон кои законопроекти да влизат и т.н. В писмото до тая комисия той писа, че Законът за досиетата трябва да бъде отменен и комисията закрита като заплаха за националната сигурност, че няма необходимост от нея.
След това, когато гласуваха Закона за държавната комисия по сигурност на информацията, ОДС пусна едно искане до Констутационния съд да се види конституциалността на искането  за отмяна на Закона  за досиетата. При исканото становище от НРС, Димо Гяуров е написал, че комисията и законът могат да бъдат закрити, и това не е в ущърб на разбирането за прилагането на Закона за ДКСИ.
Всичко това Гяуров много добре го знае и няма смисъл в главата му да има идеи, че може да бъде кандидат-президент на Синята коалиция. Просто е срамно!

Време ли е да се изкарат всички досиета?
Ами те се изкарват лека полека. Които са останали се изваждат.

В едно интервю Евтим Костадинов е казал, че е възможно да се появат скоро още страници от досието Гоце… Предполага се, че те съдържат истината за агентурното минало на Първанов…
Според мен Костадинов не е правилно разбрал. Много отдавна съм го казал, още я нямаше тази комисия, че в досието на агент Гоце, в самия протокол за извършена вербовка, първата задача, която му поставят, била да напише доклад за интересите на своите колеги. И в този протокол пише, този доклад, който Гоце ще напише, да бъде даден на Шесто управление на ДС. Този доклад го няма, не сме го видели сред документите, които Димо Гяуров ни даде. Но…когато се съгласяваш да служиш на една служба, макар и под патриотични подбуди, както е записано, не можеш да не изпълниш първата си задача. Няма как иначе. Така че тази задача е изпълнена, въпросът е къде е докладът, кой го е извадил, кой го държи…И той може да е в тези осем страници.
Всички тези неща са много мъгляви, и Димо Гяуров, и Бриго Аспарухов могат да дадат яснота. Те са работили в последните 10-7-8 години с този апарат, с този архив.Така че Евтим Котадинов може да се окаже прав, а може и обратното.


Има ли все пак нещо вярно в слуховете, че Димо Гяуров ще се кандидатира за президент?
Ако Димо си мисли, че може да се кандидатира за президент, означава,че е скъсал всякаква връзка с реалността. Аз съм един от хората, който, в момента, когато разбере , че Синята коалиция номинира Димо Гяуров, публично ще напусна СДС и ще  бъда най-големия му опонент. Един човек трябва да има достойнство! Гяуров имаше възможност  да се докаже, но не го стори.
Пак казвам, ако СДС действително го номинира  за кандидат-президент, аз ще напусна партията публично и  ще бъда най-големия критик на Димо Гяуров. Ще напомня всички неща, отношението към ДС, което е имал като шеф на НРС. Назначаването на Димо Гяуров беше една грешка на СДС. Не знам по каква причина от ефрейтор го направиха генерал,с един указ.
СДС имаше няколко началници на служби – генерал Кацаров беше шеф на военното разузнаване, Орлин Иванов на военната полиция и контраразузнаване, Атанас Атанасов – НСС, и Димо Гяуров на НРС. Когато готвехме Закона за досиетата с тези хора често се срещахме. Още тогава Димо Гяуров беше най-големият му открит противник и сега да ми се прави на пръв защитник е малко смешно. Особено за тези, които знаят какво представлява той. Така че моят съвет към него е въобще да не се изкушава да се кандидатира за президент. Той да благодари, че стана депутат.

Какво става с битката с престъпността?

В криза сме, положението е много зле, при тая ситуация хората тръгват да се оправят кой както може. Състоянието на престъпността е в пряка връзка със състоянието на държавата. Затова че има бум, не може да обвиняваме МВР, че не си върши работата. Когато престъпността е масова, полицията не може да насмогне.
Проблемът обаче са големите престъпници. Сега има един добър повей – двама знакови играчи – Мария Мургина и Александър Томов, получиха осъдителни присъди. Друг е въпросът какво ще стане оттук нататък при по-горните инстанции.
И друго нещо, нека обърнем внимание на ангажиментите на правителството. Тези дни стана ясно, че България е загубила над 1 млрд. лева за външия дълг. Какво правим при това положение? Значи хващаме открадналия 500 лв. и го вкараме в затвора, а този, който е откраднал 1 милиард какво ще го правим? Поне следствено дело би трябвало да започне. Не познавам нито един известен икономист, който да не се е усъмнил в тази сделка. Още навремето Орешарски, преди да стане министър, говореше, че тук има далавера. Само Милен Велчев защитава сделката. Но не е важно какво говори сега Милен Велчев, важно е какво ще каже премиерът, какво ще каже прокуратурата. Трябва да има някакво сезиране по този въпрос, поне от кумова срама.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ГЕРБ КАТАСТРОФИРА ЧРЕЗ МИТНИЦИТЕ

ВЛАСТТА КАТО ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА

АТАНАС ПАНАЙОТОВ: ДО НЯКОЛКО ГОДИНИ ВСИЧКИ УМНИ И ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА ЩЕ НАПУСНАТ СТРАНАТА

ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ ВЕЧЕ РАБОТИ ЗА ВЛАСТТА

КОНСТАНТИН ДИЧЕВ: ДЕГРАДАЦИЯТА НА ГОРИТЕ ЩЕ ВОДИ ДО ЗАСУШАВАНЕ НА КЛИМАТА…

ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ С ПИСАТЕЛЯ ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ

КОСТАДИН ЧАКЪРОВ: ПЪРВАНОВ ЩЕ БЪДЕ ЕДИН ПЕНСИОНИРАН ПРЕЗИДЕНТ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: КАКВИТО СМЕ, ТАКАВА НИ Е И ВЛАСТТА…

17 БИВШИ ЕВРОКОМИСАРИ ВСЕ ОЩЕ ПОЛУЧАВАТ ПО 96 ХИЛ. € ГОДИШНО, ВЪПРЕКИ ЧЕ РАБОТЯТ В ЧАСТНИ ФИРМИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3628

Posted by on ян. 30 2011. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.