МЕТОДИ АНДРЕЕВ: ДАНО ДЯНКОВ НЕ Е СЪЩИЯ КАТО МИЛЕН ВЕЛЧЕВ

КОСТОВ СМЯТА ПОСТЕПЕННО ДА СЕ ОТТЕГЛИ ОТ ГОЛЯМАТА ПОЛИТИКА, КАЗВА ОЩЕ АНДРЕЕВ
Методи Андреев е роден през 1959 г. в гр. Пещера. По образование е строителен инженер. Депутат в 38-то Народно събрание. Председател на Комисията за достъп до документите на бившата Държавна сигурност и бившето Разузнавателно управление на ГЩ през 2000-2002. В момента е преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия – София.  Член на НС на СДС. Женен с две деца.

Г-н Андреев, как преценявате изборните резултати? Според вас, Синята коалиция оправда ли надеждите, които й се възлагаха?
В изборите Синята коалиция не постиган резултата на който се надяваше десният избирател. Тя беше компрометирана със съдбни дела. Струва ми се, че Мартин Димитров и до днес няма съдебна регистрация. То бяха непрекъснати кавги, скандали – на първо място в СДС, послед между  СДС и ДСБ. Истината е, че избирателите дадоха доверието си на новата партия ГЕРБ. Бойко Борисов каза, че посвещава победата на дядо си, убит от комунистите на 16 септември 1944, което е един сериозен морален ангажимент, а не поза.
Мисля, че политиците, участници в Синята коалиция трябва да помислят за нова партийна формация. По възможност в нейното чело не трябва да има хора, които по една или друга причина не се долюбват от гражданите, от дясномислещите. Хората просто гласуваха за нещо ново, силно, без неизвестности. Те напатиха вече, много пъти са гласували за СДС, но не са получили това, което са очаквали. И ангажимента, който пое Бойко Борисов им подейства като виагра.

Къде виждате причините за незадоволителния резултат?
В листите. В тях предложенията не бяха това, което хората очакваха. Да вземем за пример Пловдив.  Вторият човек в листата там беше Спас Гърневски. Той, обаче, вече не е човека, който може да запали хората да гласуват за него. В София пък от листите изцяло трябваше да бъдат изхвърлени хора като Борислав Бориславов и Иван Сотиров. Беше направен компромис като ги оставиха на по-задни места. Тези хора в София са свързани с клиентелата.
Колкото до ДСБ – там има техни проблеми свързани с лидерството. Каквото и да говорим за Костов, той за мен е един изключителен икономист, един човек с характер, който определено може да управлява. Но… той така или иначе направи много грешки, които хората никога няма да му простят.
За да не направят същите грешки ГЕРБ още в първите месеци трябва да направи стъпки срещу политическата мафия в България, конкретно да посочи партийни босове, политици, олигарси. В противен случай просто няма да успее. Хората могат да понесат лишенията, българинът е свикнал на 20 годишни лишения, но те искат да видят имената на тези, които го ограбиха.

Някои смятаха, че Костов ще е председател на Народното събрание?
Както виждате, излъгали са се. Доколкото имам информация Костов смята да се оттегли постепенно от голямата политика. Това му прави чест. Иска да даде последен отпор, от гледна точка на своята позиция, на хората, които злоупотребиха с общественото положение и власт в предишните управления.

Защо продължават разногласията вътре в СДС?
Разногласията по места са с остатъците от хората на Пламен Юруков. Има някакъв реванш. Основните проблеми, всъщност, идват от софийската организация. Това, че Бориславов и Сотиров не станаха депутати е причина да търсят реванш от Мартин Димитров. Аз пък го поздравявам, че ги сложи на по-задни позиции, а можеше да ги изхвърли изцяло от листите. Бориславо само заради това, че замени половината от детската градина на ул. „Горски път” в Лозенец (1200 м2) за три апартамента, не може да има претенции да става народен представител. Сега пък чувам, че искал да се кандидатира за областен председател на София-област. Да, но аз лично този път ще искам следното нещо – да участва на кметските избори. Щом искаш да си областен председател на СДС, ти готов ли си да си кандидат за кмет на София? Как ще те избираме за областен председател, ако те е страх да се явиш на мажоритарен избор за кмет? Хора като него винаги се крият в пропорционалните избори, в калабалъка да минат. Това, че в София гласуваха 105 хил души се дължи на факта, че тези хора бяха сложени на по-задни позиции.

Как намирате предложенията за министри на Бойко Борисов?
Тези хора аз не ги познавам. Но примерно Дянков ми прави добро впечатление, биографията му е впечатляваща. Много е интересна, не може да се каже, че това е човек, който не разбира от финанси. Само едно ме притеснява – дано не е същия като Милен Велчев. Да се надяваме, че Борисов си е извадил поука от юпитата, които царят  докара. А Цветанов, предложен за вътрешен министър, просто не подлежи на коментар. Той е работил в това ведомство. Но трябва да знае, че ще му се окаже изключителен натиск, когато започне борба с мафията и трябва да е готов за това.
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

НЕУЧРЕДЕНАТА ГРУПА НА РЗС В ПАРЛАМЕНТА МОЖЕ ДА СЕ РАЗПАДНЕ

БСП С ПО-МАЛКО ДЕПУТАТИ ОТ ДПС

НИКИ ВАСИЛЕВ ДА СИ ЗАВРЕ ФЛАШКАТА В…*

АЛЕКСАНДЪР КАРАКАЧАНОВ: ОЧАКВА НИ УПРАВЛЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ Е ТЮРЛЮГЮВЕЧ

ЕЛЕОНОРА НИКОЛОВА: СИНЯТА КОАЛИЦИЯ Е НОВАТА АБРАВИАТУРА НА ПАРТИЯТА НА ИВАН КОСТОВ

ВОЛЕН ТАЙНО В РУСЕ, ЗАГЪРБВА ПАРТИЙЦИТЕ СИ

ИЗБОРНИТЕ БРОКЕРИ В СИНЯТА КОАЛИЦИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2379

Posted by on юли 15 2009. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24615 лв
 CHF =  1.70057 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23031 лв
100  RUB =  2.65 лв
 USD =  1.69571 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.