МЕТЕОРА – СКАЛНИТЕ МАНАСТИРИ

В западния край на Тесалийската равнина в подножието на величествените скали на Метеора се простира кокетното селище Калабака. Древния град носи това име от времето на турското владичество (робство, присъствие, според читателя). Векове преди Христа се е наричал Егинион, а през 11 в. се споменава с името Стаги. Калабака се намира на 83 км.от Лариса, на 285 км.от Солун и на 326 км.от Атина. Населението се управлява от едно кметство, пет общности и 81 квартала, като броя на жителите е около 32000.

    
На около 5 км. от Калабака е разположен величественият манастирски комплекс "Метеора”, който създава рядко и необяснимо чувство на възхищение примесено със страх. В света не съществува подобен комплекс, сякаш изникнал от само себе си върху внушителен каменен пейзаж. Природният феномен е занимавал от години учени-геолози от цял свят. Едно от твърденията е, че монолитните каменни блокове са се появили на мястото на някогашна делта на древна река.
         Счита се, че първите аскети населили каменните масиви още преди десетотостолетие на новата ера. Те живеели в скалните цепнатини, които им служели като място за молитва.Религиозните им задължения налагали отслужване на литургия и редовно причестяване, с които трябвало да се заемат свещеници. Това наложило през 11 в.създаването на скита Дупиани, което бележи началото на организирания манастирски комплекс в Метеора. Първите отшелници постепенно се свързали в духовно братство.
      
През 1334 г. от Света гора в Метеора се заселва монаха Атанасий и организира манастирска общност съгласно светогорския модел. През 1344 той събира четринадесетте монаси от околността и се изкачват на скалата "Широк камък" намираща се на 613 м. над морското равнище, поставяйки началото на титаничното за онова време изграждане на прочулия се по-късно манастир "Голям Метеор". Този благочестив монах изработва каноните и условията, които ше определят монашеския живот в Метеора.
     
С годините не само величието на мястото, а и несигурността, която изпитвали обитателите на тези усамотени скали,изложени на постоянни набези от страна на завоеватели, крадци и разбойници допринесли за създаване на голям и организиран манастирски комплекс на места наподобяващ средновековна крепост. Той бил обсипван с дарения и привилегии от благочестиви владетели и благородници. Манастирите са украшение на ортодоксалното християнство.
         В резултат на всичко това известни и неизвестни свещенници основали 24 манастира. С времето това Царство Господне постепенно започнало да запада, така че в наши дни функционират шест манастира: "Преображение", "Св.Стефан", "Св.Варлаам", "Св.Николай", "Русаний", „Св.Троица" и "Св.Стефан". Останалите са запустели или напълно разрушени.
         Всеки манастир има определено време за посещение.И така съзерцавайки величествената гледка, внушителна и дива,съпроводена от свистенето на ветровете посетихме манастирите "Св.Варлаам" и "Св.Стефан", обзети от усещането за незначителността на човека, чувствайки близостта на Създателя, заобиколени от пустошта и самотата на дивата природа смущавана единствено от крясаците на птиците и звъна на манастирското клепало. Какво ли щеше да излезе из под перото на Вазов ако бе посетил тези места?!

МАНАСТИРА "СВ.ВАРЛААМ"

          В средата на 14 в. отшелникът Варлаам се изкачил на огромната скала и построил няколко килии и параклис.Той живял тук съвсем сам в крайна бедност и молитви до края на живота си. През 1518 г. братята монаси Никтерий и Теофан  дошли на скалата  и възстановили запустялата черква. Времето минавало и монасите се увеличавали, манастира се разраствал и процъфтявал.
Варлаамският манастир е построен през 1535 г. В наши дни има запазени стенописи и множество изображения на светци. За втората черква "Вси Светии" пише, че е построена през 1542 г. и изгражданто и е отнело 20 г. Понастоящем в манастира живеят
седем монаси.

МАНАСТИРА "СВ.СТЕФАН"

       На върха на огромна скала надвиснала над Калабака се издига манастирът "Св.Стефан" – най-богатият на Метеора. Един постоянен мост от 8 м. го свързва с отсрещната скала"Калимявка".
       Данни за първите отшелници живели тук са от 1192 г. Създаването на манастира датира от14 век. През 1333 г.император Андроник Палеолог посетил манастира и възхитен от съедечността и гостоприемството на монасите им дарил много земи и жълтици.От този момент манастирът носи името "императорски". През 1798 г.била построена черквата "Св.Харалампий". През 1880 г. тук са живеели 31 монаси, но през 1960 г. манастирът почти опустял. От 1961 г.е превърнат в женски метох, който функционира и в наши дни. Той е основен център на култура в района. Там се провеждат занятия по изучаване на византийска музика и агиография. В много добро състояние са редица изображения, иконостаса украсен с дърворезба, владишкия трон и редица икони. В манастира живеят 30 монахини.
      
Множество туристически агенции предлагат пътувания до скалните манастири на ниски цени. Бъдете внимателни. Понякога евтиното излиза по-скъпо. Много добре проучете условията, настаняването, пътя, реномето на фирмата и т.н. Ако се съберете компания скачайте на колата и сами организирайте едно свежо и пълно с нови изживявания пътуване. Така няма и да молите някой шофьор за тоалетна или да бързате подгонени от групата. Човекът е човек, когато е …

 

Метеора през зимата


"Св. Йоан" – Стенопис в манастира "Преображение Господне"
 

ПОСЛЕДНИТЕ 5: 

КОРНУОЛ – ПАСТОРАЛНОСТ НА КРАЯ НА ПОЛУОСТРОВА

ГРЕНЛАНДИЯ – ЕДИН ЩРИХ ОТ ЖИВОТА

СРЕДНОВЕКОВНИЯТ СИГТУНА – ИСТОРИЧЕСКОТО СЪКРОВИЩЕ НА ШВЕЦИЯ

АРХИПЕЛАГЪТ ЛАМУ – СЪКРОВИЩЕТО НА КЕНИЯ

ПОГЛЕД КЪМ СОФИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1902

Posted by on ян. 11 2009. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.