МЕСЕЦЪТ, В КОЙТО СТЕ РОДЕНИ, ВЛИЯЕ ВЪРХУ СЪДБАТА ВИ


Месецът на раждане влияе върху здравето и продължителността на живота. Може да ви звучи невероятно, но не става дума за астрология, а за извод, направен след точни и продължителни изследвания и статистически проучвания в целия свят.
Месецът, в който сте родени, има отношение към вашето здраве, към болестите, които ви налягат, към продължителността на живота ви. С една дума, влияе върху съдбата ви. И това го казват социолозите.Доказателствата им са проста статистика – родените през пролетта и лятото боледуват сравнително по – често, а родените през есента и зимата живеят по – дълго.

Ако си мислите, обаче, че зодиакалният знак обяснява вашия характер, сте в голямо заблуждение.

Датският психолог Хелмут Ниборг от университета в Аархус през миналата година доказа научно, че това не е вярно. По – скоро датата на раждане може да подскаже нещо за рисковете за здравето, с които можете да се сблъскате.

Сезонните влияния на околоната среда – например повишения риск от инфекциозни заболявания и пониженото качество на хранене в месеците до и след раждането на всеки, могат съществено да повлияят на неговото състояние в по – зряла възраст.

В майчината утроба и веднага след раждането, се създават основите за по – нататъшното съществуване на човека.

Специалистите могат да докажат, че стресът (при родителите например) води до молекулярни изменения в гените, които се предават на децата. А по – нататък тези изменения могат да решат, доколко активен ще е даден ген.

Разбира се, особеностите на начина ви на живот, като гастрономичните пристрастия, заниманията със спорт или нивото на образование, могат да се окажат също много важни.

Но месецът, в който детето се е появило на бял свят, чувствително влияе на това, което го очаква в по – нататъшните периоди от живота му.

Хората, които са се появили на бял свят през февруари и март обикновено са алергични към полени. Алергия към котки пък е характерна за родените в края на лятото и началото на есента.

Роденият през декември има повече шансове да доживее дълбоки старини, т.нар зимни деца, обаче носят повишен риск от шизофрения или маниакално – депресивна психоза.

Няма място за паника обаче – случаите при тях са с няколко повече, отколкото при „летните”  деца.

Според резултатите на едно изследване, проведено от демографите Габриел Доубълхамер – Райтер и Джеймс Ваупел, родените през декември могат да разчитат, че след 50-годишна възраст в сравнение с връстниците си, родени през април или юни, имат от 4 до 8 месеца живот повече.

В Германия пък, учените стигнали до следния извод: вероятността да доживеят до 105 години при родените през последния месец от годината хора е с 16 % по – висока, отколкото за връстниците им, родени в другите месеци.

За родените през зимата е по – нисък рискът да си отидат от този свят заради най – разпространените причини, характерни за хората около 50-те години – заболявания на сърдечно – съдовата система, диабет и рак.


Проплакалите през пролетта – податливи на Алцхаймер

Подобна зависимост от месеца на раждане става очевидна и от данните от смъртните актове за хората, страдащи от слабоумие, от болестите на Асцхаймер и Паркинсон.

Април и май могат да окажат влияние за по – късни разстройства на психиката, депресия и дори алкохолизъм. Британският психиатър Амед Салиб от университета в Ливърпул именно така обяснява факта, че случаите на самоубийство сред родените през април и май са със 17 % по – чести отколкото сред хората, родени през есента и зимата.

Изследвани са данните по всеки от 26 916 случая на самоубийства, както и на смърт поради неизяснени причини за периода от 1979 до 2001 г. в Англия и Уелс.

Според това изследване родените през май носят повишен риск от развитие на склероза. Група изследователи начело с биостатистика Кирстен Уилър от Мичиганския университет обработила данните от Канада, Великобритания, Дания и Швеция.

Рискът от заболяване от мултиплена склероза при родените през петия месец от годината – май е с 13 % по – висок в сравнение с родеите през ноември, които най – рядко от всички се разболяват от тази болест.

Засега не е много ясно кои точно фактори от околната среда преди или скоро след раждането оказват влияние за това.

За „летните” хора има риск от онкозаболявания

Родените през лятото в зряла възраст имат по – малко шансове да доживеят до дълбока старост.

Изследвани са и онкоболни в САЩ – според данните онкологично болните, родени в период от юни до август, са починали средно година – година и половина по рано от хора в аналогично състояние и възраст, но родени през зимата.

Ниското тегло на новородените през по – топлите месеци на годината предполага риск от инфаркт в по – късна възраст.

Дори при недоносените се оказва, че има значение  месецът на раждане – при изследване на подобни случаи в периода от 1971 до 1986 година в Северна Ирландия епидемиологът Лиам Мюрей от Кралския университет в Белфаст е установил, че появилите се на бял свят през юни и юли недоносени деца са средно с 30 грама по – леки, отклолкото родените през януари в съшия период на бременността.

Учените са забелязали и друго – децата, родени от август до октомври, идват на бял свят само малко преди студеното време, което те прекарват у дома и (подобно на родените през февруари и март, които страдат от алергия от полени) развиват често алергия от домашен прах.

Зимата предполага и по – тесен контакт с домашните любимци – установено е, че родените от октомври до януари деца сравнително по – често развиват алергия към животни, които се отглеждат в домашни условия като мордки свинчета, котки, кучета и др.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=983

Posted by on апр. 17 2008. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24997 лв
 CHF =  1.73098 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18533 лв
100  RUB =  2.56485 лв
 USD =  1.72017 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.