Мениджър 3.0 или качествата, които всеки съвременен мениджър трябва да притежава

Повече от всякога на българския бизнес са нужни визионери с модерно мислене, а не робуващи на стари концепции и мантри ръководители

Д-р Даниел Пангев*

Според едно наскоро проведено изследване на базираната във Вашингтон частна компания EAB (Education advisory board) служителите, които оценяват техните мениджъри като „отлични“ са пет пъти по – ангажирани в сравнение с тези, които ги оценяват като „посредствени и слаби“. Поради тези и сходни проучвания редица бизнес организации отделят значителен ресурс, за да проучат кои са качествата на успешните мениджъри. Така напрамир Google организира вътрешно проучване, според което именно мениджърите са тези, които „задават посоката“ на работата на екипите си. Но те няма как да работят върху нещата, които са „области за подобрение“ , ако не са получили обратна връзка по подходящия начин и ако не са осъзнали тези „празноти“. Пак според това вътрешно проучване обратна връзка е ключов компонент за успеха на даден екип и бизнес организация. Поради тази причина от технологичния гигант два пъти годишно насърчават служителите си да попълват проучване, свързано с техните мениджъри. Отговорите на служителите се събират и в агрегиран вариант биват изпратени за всеки един от мениджърите. Други компании пък провеждат периодично проучвания за ангажираността на служителите, изследващи различни аспекти. Днешната среда, характеризираща се с огромна несигурност, турбулентност, сложност и жестока конкуренция, среда, доминирана от бурно развитие на технологиите и дигитализация, така наречената VUCA среда, налага различен подход на мислене и действие. Затова и повечето бизнес организации обръщат специално внимание на своя среден и висш мениджърски състав.

Но какви са качествата, които успешните мениджъри трябва да притежават, за да водят своите компании през днешното динамично време? Според мен те са следните:

  • Лидерство

 

Едно от първите по важност качества, което всъщност липсва при много от мениджърите, е лидерството. Бизнес организациите често „промотират“ в мениджъри служители, показали отлични резултати – продавачи, обслужващи клиенти и т.н. Проблемът е, че един добър продавач не е равносилно на добър мениджър. Продавачът може да е постигнал отлични резултати, но това не е гаранция, че ще се справи като мениджър. Винаги като говорим за лидерство се поставя въпроса „Ражда или се създава лидера?“. Отговорът е, че лидерството се развиват като всяко друго личностно умение. Истинските мениджъри – лидери градят доверие с подчинените си, делегират отговорности, вдъхновяват ги със своето ежедневно поведение. Добрият мениджър е добър лидер. Той е човекът, който трябва да дава посоката на екипа, да го напътства да работи по-добре, по-бързо, по-ефективно.

  • Ефективна комуникация

 

До болка познато. Но да, комуникацията си бе и си остана ключово мениджърско умение. Спомняте ли си последният мениджър, който ви е крещял и викал? Който ви е хокал пред всички? Дали това е правилна и ефективна комуникация в 21- век? В ерата на дигитализацията? Едва ли. Ефективната комуникация не се отнася само до това, което казваме, а за начина, по който го казваме. Отнася се и до умението ни да „чуваме“ останалите около нас. Когато комуникира с подчинените си, един съвременен мениджър трябва да може да обяснява ясно и недвусмислено (за да не стават различни тълкувания) какво той очаква от тях, да дава ясни инструкции и указания. Ако комуникацията не е ефективна, то служителите твърде вероятно е да не разберат какво им казва мениджъра. А това може да породи редица проблеми.

  • Управление на стреса

 

Способността като мениджъри да се справяме със стреса е ключова. Спомням си моя бивша шефка, която всеки петък вечер взимаше ракетата за тенис или се понасяше към близката кона база, където се наслаждаваше на двучасова езда. Въобще всеки човек си знае как да разпуска. Но е важно да разпуска и да е осъзнал успешната стратегия за намаляване на стреса и разтоварване от напрегнатото работно ежедневие.

  • Мислене

 

Има нещо, което за жалост е слабо застъпено и дори липсва в българското образование. Било то средно или висше. В училището и университета не ни учат да мислим, да преценяваме, а по-скоро да зубрим, да се доверяваме на това, което ни се казва. И тук е голямата разлика с други държави. В Китай например от най-ранна детска възраст учат младежите да мислят, да разсъждават. Мисленето, аналитичността са ключови според мен умения за един мениджър 3.0.

  • Способност за разрешаване на проблеми

 

Съвременните мениджъри трябва да притежават добри умения за разрешаване на проблеми (problem – solving skills). Те трябва да могат да анализират ресурсите, с които разполагат, да идентифицират факторите, които затрудняват цялостния напредък на бизнес звеното.

  • Автентичност

 

Под автентичност имам предвид това, че мениджърът 3.0 трябва да е себе си, да не влиза в чужди роли или да слага маски. Това е много важно и лесно може да ви „усетят“ дали се преструвате или сте искрен с подчинените си.

  • Мениджърски умения

 

Под това събирателно название се отнасят такива умения като организираност, разпределение и приоритизиране на задачите, даване на обратна връзка, по начин, по който да насърчи към подобрение или да вдъхнови за нови по-високи трудови постижения и др.. Много важно е да се „благодари“, да се „признаят“ постиженията. Служителите трябва да осъзнаят, че вие сте на тяхна страна, че целта на бележката ви е да ги направи по-добри, а не да ги критикувате безцелно.

  • Адаптивност

 

Бизнес процесите рядко вървят гладко и без сътресения, плод на вътрешни или външни въздействия. Затова и днешните мениджъри 3.0 трябва да притежават способността за адаптиране. Това е нещо, което ги прави ефективни в работата.

  • Човешки взаимоотношения

 

Тъжно е, че все още има не малко мениджъри, които не разбират за важността на изграждането на човешки, приятелски взаимоотношения. А тези взаимоотношения са особено важни днес, когато доминирането на технологиите става все по- осезаемо. Не трябва да допускат „отравяне“ на средата. Те трябва да бъдат стожер на добрите отношения в екипа и да следят за добрия тон. В тази връзка се сещам за една интересна и много вярна случка, която е в подкрепа на предишните няколко реда. Преди години работех в голяма международна компания. Шефката на един от отделите – млада дама с безспорни качества, беше като истински вдъхновител със своето автентично поведение за служителите си. След няколко години тя напусна компанията и се премести в друга организация. На нейно място дойде мениджър, който чувствително се отличаваше като стил, но най-вече липсваше този фокус върху хората като висша ценност. Резултатът е, че след около две години почти всички от служителите решиха да търсят щастието си на друго място и напуснаха или смениха отдела си. В заключение, за да не бъда голословен, ще кажа кратко, ясно и синтезирано – ценете хората си и бъдете приятелски настроени. Те търсят именно това и ще бъдат много по-ангажирани ако покажете точно тези качества.

  • Непрекъснато разватие

 

Мениджърът 3.0 е човек, който осъзнава „областите“, върху които трябва да работи и непрекъснато търси начини и средства да се развива. Но той не развива само себе си, а работи и за развитието на всеки член на екипа, който управлява.

 Вместо заключение

Да се превърнеш във високоефективен мениджър 3.0 не е лесна задача. Това са качества и умения, които не се учат или са слабо застъпени в консервативната образователна среда. Качества и умения, които се градят и развиват цял живот. А дали сте се превърнали в съвременен мениджър – това ще преценят вашите служители.

Авторът е хонорован асистент към катедра „Управление“ на УНСС. Водил е семинарни занятия по „Организационно поведение“ пред студентите от специалност „Бизнес администрация“. Практик с повече от 12 години в сферата на управлението на човешките ресурси.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=13624

Posted by on ное. 30 2017. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.