МЕКАТА СИЛА НА РУСИЯ – РУСКИЯ ИНСТИТУТ ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ОТКРИВА СВОЕ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО В БЕЛГРАД

RISI

Автор:  Марко  Марков

     Официално представителство на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) започва да функционира като юридическо лице в Белград на 26 октомври 2013 година.

В съседна Сърбия събитието бе определено като установяване на „първата неправителствена организация на Путин в Сърбия“ и включване на Москва в надпреварата с Вашингтон за създаване на лостове за влияние и инструменти на „мека сила“ в региона. Ясен знак за това даде и проведеният неотдавна в сръбската столица руско-сръбски експертен форум, организиран от руската Фондация в подкрепа на публичната дипломация „А. М. Горчаков“ и сръбския Институт за европейски изследвания. Разисквани бяха две теми: „Съвременните отношения между Русия и Сърбия“ и „Русия, Сърбия и Европа в съвременната геополитическа действителност в региона“. Този форум продължава традицията на експертен обмен по важни проблеми на региона, поставена със състоялата се през март 2012 г. в Белград международна конференция „Русия и Балканите: минало и перспективи“. Проф. Елена Пономарьова от Московския държавен университет по международни отношения (МГИМО) особено набляга на „третия елемент в развитието на руско-сръбските отношения“ (освен икономиката и сигурността) – развитието на богат и всестранен аналитичен концепт за „меката сила“ чрез установяване и разгръщане на сътрудничеството в научната, образователната, културната, медийната и информационната област. Ако създадем цялостна програма – казва тя,- след десет години ще имаме десетки специалисти, които добре ще познават Русия и Сърбия, които ще стабилизират двустранните отношения. Политологът Наталия Бурлинова също определя „меката сила“ като най-важна за развитието на тези отношения.

Във връзка с геополитическата действителност на Балканите посланието от руска страна обобщава най-ясно политологът Елена Арляпова. Според нея руският фактор днес става отново глобален по значение. Защото Русия е заинтересована от основна реорганизация на пространството, където някога е имала влияние. Като отговор на въпроса за организацията на „постсоциалистическото пространство“ тя сочи Евразийския съюз, който „лишава Европейския съюз от прерогатива на безалтернативен интеграционен път за новите държави“. Русия гради стратегическо партньорство с ЕС, разбрано като равноправно сътрудничество без отстъпки. Въпреки че Западът не приема появата на алтернативни интеграционни модели, Евразийският проект днес представлява сърцевината на руската външна политика, обобщава Арляпова.

Пребиваващият в сръбската столица ст. н.с. от РИСИ Никита Бондарьов, който също участва в експертния руско-сръбски форум, е втората личност от този институт, която посещава сръбската столица след неколкодневната обиколка в Сърбия на самия директор Леонид Решетников през лятото. За нея ДУМА подробно информира читателите си. Ще припомним само, че РИСИ е създаден през 2009 година като част от администрацията на президента на Руската федерация по инициатива на самия Владимир Путин. Целта на института е изготвянето на анализи за президентската администрация, за външното министерство и други институции, за Агенцията за международно сътрудничество „Россотрудничество“ и дори за държавни корпорации като например „Газпром“. РИСИ се смята за част от процеса на публичната дипломация и научната дейност в Русия.

Според Бондарьов откриването на представителството е свързано с интереса на Русия да присъства в Сърбия и с подобна форма на публична дипломация, но отбелязва, че все още липсва политическа програма за целите на присъствието на Русия в Сърбия и на Балканите. По думите на руския учен такава програма е в процес на изработване именно от РИСИ. Той цитира шефа си проф. Решетников, че за Русия Сърбия и Балканите са не само място, където трябва да се инвестира и печели. Отхвърля някои оценки в Сърбия и извън нея, че Балканите не са сред приоритетите на новата концепция на руската външна политика, като заявява, че „руският държавен връх съвсем сигурно разбира значението на Балканите за Русия“, въпреки липсата на конкретна политическа програма.

Откриването на представителство на РИСИ в Белград напълно се вписва в активизиращите се двустранни отношения между Сърбия и Русия, особено през последните няколко години в политическото, икономическото и във военнотехническото сътрудничество. Но по своето предназначение представителството на РИСИ в Белград едва ли ще ограничи дейността си само на територията на Сърбия и вероятно тя постепенно ще придобие по-широка регионална насоченост

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7257

Posted by on окт. 25 2013. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.