МЕЖДУ ШЕНГЕН И АЗИЯ

333-redakcionno-kaloyan-metodievОбществото се нуждае от консенсус по въпроса за изграждането на защитни конструкции по българско-турската граница

Автор: Калоян МЕТОДИЕВ

Все по-очевидно става, че проблем №1 на страната е кризата с нелегалните емигранти, влизащи през българско-турската граница. Това би трябвало да е приоритет №1 за управляващи и опозиция, защото е ситуация с дълготрайни последици за обществото. Още повече че нелегални емигранти започнаха да навлизат и по море. В публичното пространство сякаш фокусът се измества от сърцевината на проблема.

На първо място се наложи говоренето за бежанци, което няма общо с реалността – това са нелегални емигранти, поне докато преминаването на границата извън КПП е престъпление. Още повече че в Турция не се водят военни действия, никой не ги преследва или гони оттам. Страната е в икономически подем и има повече възможности за работа от България. Продължаващият трафик обезсмисля поддържането на българските консулства в Одрин и Истанбул и идеята за граничен контрол на пропускателните пунктове.

На второ място е постоянното оправдание, което набира скорост през последните седмици, че България не може да затвори границата (да изгради защитно съоръжение), защото това противоречи на европейската нормативна база и практика. Това е манипулативна теза, която се оборва лесно от фактите. През декември миналата година Гърция издигна стена по сухопътната си граница с Турция и рязко пресече потока от нелегални емигранти към страната си. В момента българската граница е фуния, която поема голяма част и от този поток. Да не говорим, че Испания има изградена двойна телена ограда (кльон) в своите територии Мелила и Сеута. И двете страни са десетилетия преди нас в Европейския съюз.

На трето място, политиката за искане на повече пари от ЕС за справяне с проблема крие опасност най-вече по посока на получаването им. Големите страни отказват да приемат нелегалните емигранти, но вероятно с радост биха дали необходимите средства да ги държат далеч от границата си в някаква сива зона в периферията на съюза. Лошото е, че периферията в случая е двойна – социално-икономическа и географска, а най-големият проблем е, че е на път и да се гетоизира. Буферна зона между Шенген и Азия. И тази мрачна хипотеза става все по-реалистична.

Обществото се нуждае от консенсус по въпроса за изграждането на защитни конструкции по българско-турската граница. Те нямат алтернатива. Иначе след 1 януари 2014, когато паднат трудовите ограничения за българи в ЕС, ни очаква нова мащабна емигрантска вълна, но този път от свестни, кадърни и с професии български граждани, които ще напуснат страната.

Щастие е, че сме последни в ЕС и може да се учим от грешките на другите. Нещастие е, че нямаме стабилен и отговорен политически елит. Оптимистичното е, че все повече медии и личности се отърсват от първоначалното замайване вследствие на сълзливите истории и започват да гледат трезво и реалистично на развиващата се ситуация.

(в. Преса, печатно издание, брой 277 (628 от 11 октомври 2013)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7034

Posted by on окт. 14 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 коментара for “МЕЖДУ ШЕНГЕН И АЗИЯ”

  1. Аладжов

    Чудесен коментар, поздравявам автора за позицията му. Мисля че ако не се вземат сериозни мерки за пресичане на нелегалната имиграция ще последва взрив на престъпността (нещо което вече е очевидно), и навлизане на радикални ислямски групи в страната. При положение че българската полиция не е в състояние да овладее битовата престъпност представям си какво ще стане ако се изправи пред по сериозни предизвикателства.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.