МЕЖДУНАРОДЕН СЕМИНАР НА ЮНЕСКО ЗА СТРАНДЖА В ЦАРЕВО

На 14-16 март 2011 г. в гр. Царево се се провежда международен семинар „Добри практики за устойчиво ползване и опазване на биоразнообразието в защитените територии съгласно концепцията за биосферните паркове”. Той се организира от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) с подкрепата на офиса на ЮНЕСКО във Венеция и Националния комитет по програмата „Човекът и биосферата”.
 

Биосферните паркове – моделни региони за опазване и устойчиво развитие

Биосферните паркове са сухоземни, крайбрежни/морски екосистеми или комбинация от тях, където опазването на биоразнообразието се съчетава с устойчивото използване на природните ресурси. Те се номинират от правителството на страната, в която се намират, оценяват се на международно ниво и след обявяването им остават под държавна юрисдикция, но споделят своя опит и идеи в рамките на Световната мрежа на биосферните резервати (СМБР). Само за миналата година към нея бяха добавени 13 нови обекта от 15 страни.

Биосферните резервати и паркове в България

През 1977 г. България се присъединява към СМБР с обявяването на 16 биосферни резервата, повечето от които са строги резервати по българското законодателство и не отговарят на съвременната концепция за тези територии. В България обаче има места, където хората са успели да намерят верния път към разумното ползване и опазването на природните ресурси и максимално да се доближат до идеята за истински функциониращ биосферен парк. Странджа е едно от тях.

Целта на семинара е да бъдат показани добри практики на хармонично съжителство между човека и природата в територии, подобни на Природен парк „Странджа”, както и да бъдат обсъдени възможностите за обявяването на Странджа за първия български биосферен парк от ново поколение.

Гости и лектори ще бъдат експерти от 7 страни (Австрия, Турция, Словения, Гърция и др.), които ще представят успешни европейски биосферни резервати и паркове, както и такива в процес на обявяване, а също и експерти от МОСВ и Националния МАБ комитет.
В семинара ще вземат участие Областният управител на Бургас, кмета на Община Царево, представители на МОСВ, Министерството на външните работи, РДГ, РИОСВ, кметове на населени места, всички държавни и регионални институции и организации, отговорни за управлението и опазването на ПП „Странджа”, както и местни хора и предприемачи, развиващи природосъобразни бизнеси.

В третия ден на семинара ще бъде организирано представяне на Природен парк „Странджа” и пътуване в населените места на парка. Програмата ще започне с дегустация на странджанския манов мед и ще продължи със с. Българи – включено в Списъка на ЮНЕСКО с нематериалното наследство, новия Информационен център на ДПП „Странджа” в с. Граматиково, Посетителския център и Историческия музей в М.Търново и разбира се фолклорната програма на местните жени от архитектурния резерват с. Бръшлян. Пътуването ще завърши с дискусия за обсъждане на потенциала на парк „Странджа”.

Семинарът се организира с финансовата подкрепа на офиса на ЮНЕСКО – Офис Венеция и е част от проекта на БФБ „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина”, който се реализира с подкрепата на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез финансовия механизъм на EИП.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

БЕРЛИНСКАТА БИБЛИОТЕКА ПРЕДСТАВЯ РЕДКИ КНИГИ В ГЕРМАНСКИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

КАК СЕ СТИГА С ЯХТА ОТ ЦАРЕВО ДО СИНГАПУР?

КРИВОГЛЕД ОПУСУМ ОТ ЛАЙПЦИГ СЪБИРА ЛЕГИОНИ ПОЧИТАТЕЛИ

ГОРДА СТАРА ПЛАНИНА И НЯКОИ МЕСТА ОКОЛО НЕЯ…

ЛОЗЕНГРАД – НА ЕДНА РЪКА РАЗСТОЯНИЕ

ЗА МЕЧКИТЕ И ХОРАТА ИЛИ ДО БЕЛИЦА И НАЗАД С ВЛАК

ЦВИ КЕРЕН ЗА ВРЪЗКАТА СИ С БЪЛГАРИЯ, КИБУЦИТЕ, ИЗРАЕЛ, КОНФЛИКТИТЕ, МУЗИКАТА И…

ВИЕНА – КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА И МУЗЕИ

БРАТИСЛАВА – СЪРЦЕТО НА ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА

НЕПОЗНАТИЯТ КРИМ

ЮЖНА АЛБАНИЯ – КРАСИВА ПРИРОДА, БУНКЕРИ, МЕРЦЕДЕСИ…

ИЗНЕНАДВАЩО ГИГАНТСКА ТРОПИЧЕСКА РИБА, КОЯТО ЖИВЕЕ В ДЪЛБИНИТЕ, СЕ ОЗОВА В БАЛТИЙСКО МОРЕ

СОФИЙСКИЯТ БИТАК

ГАНГСТЕРСКА ВОЙНА В ШВЕЦИЯ

СТОКХОЛМ – ЗЕЛЕНАТА СТОЛИЦА НА ЕС

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3735

Posted by on мар. 14 2011. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.