МЕДИЙНАТА ДЕМОКРАЦИЯ ЗАСТРАШАВА САМАТА ДЕМОКРАЦИЯ

За демокрацията свободата на медиите и плурализмът са от огромно значение не само като гарант на свободно изразяване на мнения и идеи, но и като ефективно участие на гражданите в демократичния процес. Медиите са призвани да бъдат  коректив на властта, да изпълняват информационна, образователна и социализираща функция. В огромна степен участват в процеса на формиране на общественото мнение, настроения и вкусове.

Да играят ключова роля във функционирането на демократична  и отворена за участие публична сфера. Проблем възниква, когато медиите отидат отвъд тези дейности и престанат да ги изпълняват, когато партийната демокрация бива изместена от медийната демокрация.

            Медийната демокрация е състояние при което политиката бива овладяна от медийна система, отразяваща преди всичко сензационни и скандални събития, налагат измислен дневен ред на политиците, който се разминава с реалните проблеми и не предлага продуктивни решения.  Редица колегите политолози стигат до извода, че трудно може да се намери разликата между това, кое е спектакъл и какво се случва в действителност.

Четвъртата власт решава, за кого и какво ще се съобщава, за какво трябва да се проведе дискусия и кое ще се подмине. Предложените от тях теми трябва се следват. Практически нещата за който не се съобщава и коментира не съществуват, защото обществото не ги забелязва. Личните качества и политическата програма отстъпват за сметка на актьорското майсторство на политиците, на умението да се прави шоу и зрелища. Главното е да се харесаш, успехът пред публиката. Политиците трябва все повече да развличат, да флиртуват с медиите, да бъдат фотогенични, остроумни.

Днес, без медиите политиката няма смисъл, решението на проблемите се намира единствено там. Това е състояние на постоянно засилваща се криза на демокрацията. Поставяща все по силно въпроса за ролята, властта и измерението на медиите в демократичните държави. За техните права и задължения, за тяхната работа и отговорност. 

Медийната демокрация съчетана със силна медийна концентрация застрашава  самата демокрация. Заплашва гарантирането на разнообразието от източници на информация, изразяването и поднасянето на различни идеи или мнения. За възможността един или няколко собственици на медии или групи да имат значителна власт, чрез която да контролират гласа на народа, да влияят върху дневния ред в политиката и да упражнят въздействие върху политическите институции.  Злоупотребявайки с тази власт да нанесат вреда на политическия плурализъм и на целия демократичен процес.

 

Борислав Ангелов

Политолог

4 юни 2008 г.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

КАК ДА СЕ ЗАЩИТИМ ОТ ОБВИНЕНИЯ В ДИСКРИМИНАЦИЯ  

ДИСКРИМИНАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ: НАЧИН НА УПОТРЕБА  

АБОРТЪТ НЕ Е РЕШЕНИЕ  

ГРEХОТА ЛИ Е ДА СЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ НА ДЪРЖАВАТА У НАС? (АНКЕТА СРЕД ВОДЕЩИ ИМЕНА)  

ПОТРЕБНО НИ Е ЦЕННОСТНО – ДУХОВНО ВЪЗКРЪСВАНЕ НА НАЦИЯТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1147

Posted by on юни 5 2008. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24997 лв
 CHF =  1.73098 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18533 лв
100  RUB =  2.56485 лв
 USD =  1.72017 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.