МЕДИИТЕ И ИЗБОРИТЕ ИЛИ КАК МЕСЕЦ ГОДИНА ХРАНИ

Да се твърди, че медиите отразяват изборите обективно и справедливо е не само глупаво, но и неуместно. Медийното огледало точно по време на избори е най-изкривено. Тук не става въпрос са обществените медии. Те действат по определени правила и закони. Но в частните медии нещата седят по друг начин.

Там гръмкото клише независими медии, с притурка за вкус национални, регионални или локални не съществува и няма как да го бъде. Това е мит и заблуда. На който дори и децата от детската градина вече не вярват. Иска им се по време на избори виновни да бъдат обществените медии, но не е така. Те може за всичко друго да са виновни, но тук нямат нищо общо.
Медийната демокрация е явление застрашаващо самата демокрация. Тя не само диктува дневния ред, кара политиците да вървят по измислени и неактуални проблеми, но не прави услуга и на самото общество. Медиите губят функцията си на регулатор, на връзката на гражданското общество с властта. Актуалното е скандалното, ако го няма се произвежда или често се измисля изкуствено. Професионализмът отива на заден план, отпред идва евтиния популизъм и пошлата популярност. Етичните кодекси и журналистическата обективност и независимост остават думи без съдържание.
По-време на избори се отразяват преди всичко предизборни събития, за които се плаща. Добре подплатени. Не от идеи, а от пари. И това се счита за нещо нормално. Обществото знае колко получава един министър, депутат, кмет, учител или университетски преподавател. Но знае ли цените на рекламните пакети на частните телевизии, радиа, вестници и електронни медии. Не, както и не знаем колко получават главните редактори, зам.-главните и отделните журналисти на големите медии. Няма и да научим. Защо не е чудно, че именно определени медии вдигат врява за изразходваните средства по-време на избори, не защото са загрижени дали разходите са в рамките на закона. А защото те самите искат колосални суми за отразяване и след това сами знаят, че нещата не са такива, каквито ги изкарват политическите централи. Започнат ли избори, дори далеч преди това, започват непосилните изисквания за плащане или няма да участваш. И това ми било демократично. За кого работят всъщност медиите? За статуковия елит или търсят новото. Дават ли възможност за широка публичност? Не. Къде е прословутият либерален постулат за равен шанс. У нас го няма. Пък след това се чудят защо народа не гласува. Нима не виждате, че тук вина имат и медиите. Като дават гласност на едни и същи лица и сили. Дори и ако искате на обвързването на политиците с бизнеса, че откъде да вземат средства за скъпите участия в медиите. Едва ли от техните бедни членове и симпатизанти.  Така е, защото за родните медии изборите са възможност са изкарване на пари. Властва принципа ден година храни, в случая месец година храни.

Ще кажете, че и навън собственици диктуват нещата, рекламата на едни или други фирми, банки, компании определя за кого, какво да се пише. Не сте напълно прави. Там има преди всичко професионализъм. Водещ е преди всичко принципа на широка информираност, коректност, публичност и гражданска позиция. Останалото е на втори план. За тях дебатите относно това какви са дадения вид избори, за какви органи на управление става въпрос, за техните функции и място в системата на властта и не на последно място за гражданите е от особено значение. У нас за това се говори, когато свършат изборите. А защо ли? Защото медиите у нас имат друга функция. Защото чрез начина, количеството и спецификата на поднесената информация, може да се окаже влияние върху дадени избори. И да не се чудят след това, че все по-малко хора вярват в тяхната обективност и се съгласяват със сръбската поговорка, че в българските медии единственото вярно е датата.
 Борислав Ангелов

Политолог

4 октомври 2007 г.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=711

Posted by on окт. 4 2007. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.