МАХМУД СЕ ПОКРЪСТИ И СТАНА СТАНКО

MahmudКонсултантът по чуждестранни инвестиции се върна в православието  500 години, след като неговите предци са се потурчили. И станал Станко Църнойевич.

Махмуд Бушатлия е потомък на Станко – Скендер Бей Църнойевич и Махмуд паша Бушатлийе, които първи от фамилията са се потурчили. Бащата на Станко Църнойевич е бил православен и е управлявал Зета (последната сръбска държава преди окончателното падане) до 1490 година.

Махмуд е сменил вярата си в Черногорско-приморската митрополия, на гроба на своя прародител Иван Църнойевич. Това е станало на церемония на 15 февруари 2014 г. и на нея той е приел и новото си име – Станко Църнойевич.

„Нямаше някакъв особен ритуал с който да се отричам от исляма. Само минах през ритуала кръщение, който е и за останалите“, казва Махмуд.

Името си е сменил само в църковните книги, докато в официалните документи си е останал Махмуд Бушталия. Кръщението, както казва, е било негово лично желание, защото е искал да се върне към корените.

„Един път дядо ми ми каза: „Знаеш ли, че светецът покровител на нашето семейство е свети Никола? Той е покровител на нашите предци Църнойевичи. Знам, че това сега не те интересува много, но някога може да се сетиш за него“. А аз тогава бях млад комунист и това не ме вълнуваше много“, разказва Бушатлия пред сръбския в. Блиц.

Както се оказва, дядото е бил прав. Бушатлия променя вярата си наскоро, но в дома му от няколко години скромно се отбелязва деня на св. Никола. Както казва Махмуд, най-вече заради децата.

„И двете ми дъщери са кръстени в православна църква, а съпругата ми Дубравка също е православна. От тази година официално ще празнуваме свети Никола“, продължава той.

Добавя, че никога не е празнувал Рамазан, а в къщата им свинското не е ограничавано. И дядо му е ял свинско, признава Махмуд.

На въпрос защо се е лутал между комунизма, исляма и православието, Бушатлия казва, че истинска дилема е нямало.

„Никога не съм се усещал като мюсюлманин. Ние Бушатлии винаги сме били сърби с мюсюлманско вяра. Бях марксист, но това не е непримиримо с вярата. Това казах и на митрополита и на белградския архиепископ. Те се съгласиха“, казва Бушатлия.

Марияна Кръкич (в. Блиц – Белград)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8911

Posted by on февр. 26 2014. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.