МАСЛАРОВА ЗАБРАВИ ВИЕТНАМЦИТЕ

Една идея на министър Масларова ме провокира да напиша следващите редове. Става въпрос за тезата, която тя усърдно налага в медиите, че на България е необходима работна ръка и трябва да се внесе от трети страни извън Европейския съюз. Признавам си, когато го чух за пръв път преди няколко месеца, идеята ме озадачи. Когато започнах да я чувам все по-често, направо ме накара да си задам въпроса: Що за хора ни управляват и мислят ли по-далеч от края на своя мандат.

Само преди седмица пред агенция Ройтерс социалната министърка пак изтъкна необходимостта от внос на чужда работна ръка. Дни след това на среща със работодателските организации (!!!) и правителството излезе новината, че ще се работи в тази посока и първата стъпка е издаване на „Зелени карти” за чужди работници.

Въпросът веднага очертава няколко аспекта.

Първо: Да у нас има недостиг на квалифицирана работна ръка. Има проблем с културата на труд вследствие на едни или други причини. Има и дефицит на лоялност у повечето служители към фирмите и работодателите им. Но!

Защо не обърнем повече внимание на тези вътрешни проблеми? Защо не инвестираме в страната си и нейния човешки капитал? От изказванията на Масларова, Станишев и работодатели излиза, че не ги интересува особено подобряването и запазването и на без това оскъдния български кадрови ресурс, а искат да си решат проблема с вкарването на работна ръка отнякъде.

И тук стигаме до втория момент. Какво следва от вноса на работници? Да кажем няколко хиляди граждани на Близкия изток, Югоизточен Китай или Магреб например, идват да строят АЕЦ „Белене”. Защо пък не пакистанци или кюрди, които да правят тръбите на новите тръбопроводи.

Нека се върнем малко назад в историята.

След края на Втората световна война Германия е потънала в руини. Градовете са опожарени. По-голяма част от мъжкото население е избито. Икономиката страда от липса на нискоквалифицирана работна ръка. Обръщат се към Турция. И започва притокът на т.нар. гастарбайтери. В началото на 60-те години – едномилионният турски гастербайтер е посрещнат като герой. Снимат го за вестниците. Подаряват му мотор. Тридесет години по-късно турското население обособява собствени квартали в немските градове. Въвежда в тях свои правила и порядки. Отказва да се интегрира. Прирастът е огромен. Често негови представители се занимават с престъпна дейност. Трудно човек може да мине след падането на мрака през тези гета.

Положението във Франция не е по-различно. Дори напротив. Бившите колонии наводняват метрополията със свои представители от Северна Африка. Честа практика стана да наблюдаваме по новините палежи, бунтове и убийства от парижките предградия. Милиони гости, които искат права и създват собствени диаспори, които са извън закона и порядките на „хазяите”. Една разходка вечер в парижкото метро и ще ви се изпарят спомените за романтика, шанел и култура с които най-често се свързваше градът в миналото.

В Англия положението вече излиза извън контрол. Най-голямата колониална сила е приютила и най-големите групи мюсюлмани в Европа. Там освен строителството на джамии те поискаха и признаване на Шериата вместо Английското право за разрешаване на спорове в тяхната общност. Какво следва според вас?

Картината не е по-различна и в Холандия, която от най-либерална по отношение на чужденците въведе строги мерки, за да ограничи притока на емигранти в страната си. Естествено след кървави убийства и вихреща се престъпност.

Така е и Белгия, Испания, Австрия.

В началото на 80-те години и у нас беше направен подобен опит за внос на работна ръка. Масларова няма как да не помни. Ставаше въпрос за виетнамски работници. Бяха разквартирувани на различни места из София. Най-голямата група живееше в т.нар. Виетнамски общежития в Красна Поляна. По-големите навярно си спомнят в какво се бяха превърнали малките бели блокчета. Пълни вертепи – скандали, побоища, мръсотия, комар и незаконна търговия.

В София днес вече има компактни общности от Китай и Арабските страни. Те живеят и работят заедно в кварталите Надежда и Люлин. Образуват собствена диаспора и живеят отделно. Какво ще стане утре, когато станат 3 пъти повече!

А когато Масларова и Станишев започнат да вкарват работници на конвейр?

Да не забравяме и призива на президента Първанов, който на срещата ЕС – Африка в Лисабон, покани старите ни партньори от Централна Африка да изпращат студенти в България.

Ако тези плановете започнат да работят и в най-малка степен България ще се сблъска с огромни културни, икономически и вътрешни проблеми. Тези предложения са напъло лишени от държавническо мислене и переспектива за успех. По същество това е процес на разрушаване на нацията и създаване на перманентна нестабилност с дълготрайни последици. Подобна политика по същество е антидържавна. Държавата сме ние.

Патриотизъм е да мислиш за народа си и да инвестираш в него, а не да го замениш с други.

Ясно е, че не можем да се изолираме от света, но нека го правим по смислен начин с финансови и образователни ограничения. Пазаруването на мозъци е различно от внос на днешни миячи и утрешни престъпници.

Най-богатите страни в Европа са Швейцария, Исландия и Норвегия. И трите имат драконовски закони за чужденци, които искат да работят и живеят там. В Швейцария още от 1892 г. действат закони, ограничаващи правото на работа на чужденци. Едно от условията за техния просперитет е защитата на националното. Канят само богати или знаещи хора – гасербайтери не!

На вратата на нашия регион се плиска бушуващото албанско море. Тепърва ще ставаме свидетели на движение на огромни човешки маси и конфликти и по западната ни граница. Когато гори къщата на съседа няма как да не се одими и твоята.

Когато чужденците станаха твърде много в Римската империя тя престана да съществува. Накрая нека не забравяме, че ние сме малка страна на кръстопът и заради това трябва още повече трябва да пазим себе си.

 

Калоян Методиев

Февруари 2007

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=529

Posted by on февр. 15 2008. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24069 лв
 CHF =  1.67108 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.21028 лв
100  RUB =  2.69828 лв
 USD =  1.67983 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.