МАСКАРАД

На 3 декември се създаде партия ГЕРБ. Лидерът е един, а председателят друг.Дали това ще доведе до шизофрения или някакви конфликти ще покаже бъдещето.
Въпросът е как и от кого се създаде въпросното формирование?

Не стана ясно какво обединява събралите се близо 4000 души в НДК в София. Едното е личността на Бойко Борисов. Лидер е им е – ще го слушат. Само че отвъд силното лидерство трябва да стоят силни принципи. Двете неща са като двата стълба на един фундамент. Едното без другото, е празна работа.
Делегатите обаче и хал хабер си нямаха от принципи и какво точно учредяват. Подписаха се, учредиха се и си получиха програмата на Баварската ХСС в превод на български. Ей така, спусната и преписана. Това пък може да означава две неща: първо че не им пука каква им е програмата или пък че е неприложима за нашите условия. Което навежда на мисълта за нещо друго. Въпросните учредители не са съмишленици и съидейници, а са се събрали по силата на някакъв особен интерес. Например властта. Властта като кебапче. Видяха си кебапчето и тръгнаха към него. Това не е лошо, но доколко е работещ модел.
СДС се учреди като партия и тръгна да търси християн-демократични и консервативни ценности и да ги налага на своите членове. Работата завърши с фиаско. НДСВ се учреди около Симеон и после се залута между Европейската народна партия и Либералния интернационал. Идентичност така и не придобиха. Проектът им приключи за един мандат.
Това е проблемът на подобен род формирования. Събират група на прима виста, търчат след кебапчето (разбирай властта) и после решават какво да правят с нея. Властта тук не е средство за реализиране не определени ценности и принципи, а власт, заради самата власт и най-често заради облагите от нея.
Е, няма как подобен проект да е дългосрочен, стабилен и успешен. Когато единствената спойка е властта, тогава започват крамоли, скандали, разправии и какво ли още не.
Пътят е обратен. Група от хора намират своите идеи и започват да търсят начини да ги реализират. Всичко останало е маскарад.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=661

Posted by on дек. 7 2006. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.