МАРКО МАРКОВ: РОДОЛЮБЦИ ОТ ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ, ОБЕДИНЕТЕ СЕ!

poslanik Marko Markov

Призивът на г-н Ноев за вслушване в гласа на здравия разум не просто трябва да бъде подкрепен. Нужно е, преди всичко честни интелектуалци, независимо от политическите си убеждения и принадлежност, да се обединят около този призив и така да му се придаде „плът“, за да бъде наистина чут. Иначе има опасност президентът да потъне в подкрепата си за „студентските“ протести, а премиерът до продължи със сфинксовото си мълчание. Родолюбци от всички цветове, обединете се! Нека и протестиращите, вместо да крещят и пищят за морал и смяна на системата, да подкрепят призива на г-н Ноев, за да не бъде тласната Родината ни в пропаст, от която няма да има излизане!

Марко Марков е бивш посланик на България в Тирана, Белград и Сараево.

БОЙКО НОЕВ: ЗАЩИТЕТE ГРАНИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА СИ

Boiko NoevДАВАТЕ ЛИ СИ СМЕТКА, КАКВИ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ВАШАТА ПОКАНА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЗАКРИЛА НА ЦЕЛИЯ СИРИЙСКИ НАРОД И ДРУГИ БЕДНИ ИЛИ ОБЕЗПРАВЕНИ НАРОДИ?

Открито писмо до президента Росен Плевнелиев и до министър-председателя Пламен Орешарски от Бойко Ноев, министър на отбраната в служебното правителство на Ренета Инджова и в правителството на Иван Костов, заместник-министър на отбраната в правителството на Любен Беров и бивш посланик в НАТО, Белгия и Люксембург.

В момент на задълбочаваща се вътрешнополитическа нестабилност и на безпрецедентна криза, породена от безконтролното, нелегално навлизане на наша територия на граждани на други държави, които търсят или спасение от беда, или по-добър живот, вие се обръщате към българския народ с призив да приеме всички нуждаещи се чужденци и да прояви към тях цялата солидарност, съчувствие и помощ.
Вие или не сте прочели, това, което бe публикувано от ваше име, или наистина вече напълно сте се откъснали от действителността и от тревогите и настроенията на българските граждани.
Като един от адресатите на вашия призив бих искал да ви заявя, че съм сериозно обезпокоен от това, което според мен е липсата у вас на всякакво държавническо чувство и разбиране на ситуацията в момента.
Едва ли има българин, който да не подкрепя думите, че “Налагането на ненавист и нетърпимост към различния и настройването на хората едни срещу други, както и заиграването с етническия мир, са крайно опасни и неприемливи действия, които категорично трябва да бъдат осъдени.”
Но нима не чувате, какво ви казват хората от София, Казанлък, Елхово, Ковачевци, Харманли, Телиш и от други, все повече места. Те ли са виновниците за това, което се случва, както внушавате? Нима не разбирате, че искрите, които припламват са предвестник на опасен и неконтролируем пожар, който освен всичко друго може да прекрои и политическата карта на България.
Това, което силно ме възмущава е, че с вашия призив вие на практика хвърляте вината за нарастващото напрежение около търсещите закрила чужденци, върху българския народ. Не е виновен народът ни.
Вината за случващото се, за тревогите на гражданите на България е на първо място ваша. На вас двамата на първо място те са доверили защитата на нацията и са ви предоставили всичките необходими за това ресурси.
През изминалите месеци, вие не само не показахте, че можете и знаете как за използвате тези ресурси. Нещо повече, дали поради некомпетентност или поради други причини вие отказвате да изпълните конституционните си задължения. Вие продължавате да поставяте мними и несъществуващи международни ангажименти и гласа на чиновниците в Брюксел над интересите на сигурността на гражданите на собствената си държава. Именно това е в дъното на разпалените нехуманни страсти, а не произлизащи от нашия народ ксенофобия и национализъм, както вие искате да внушите.
Заявената и поддържана от вас политика на “отворена граница”, която продължава да се провежда и в момента, привлича и залива страната с хора, търсещи закрила, на които България отдавна вече не може да помогне и да осигури човешки условия за пребиваване. Държавните органи и хуманитарните организации вече са задавени от проблема, който далеч надхвърля техните възможности.
Давате ли си сметка, какви са последствията от вашата покана за предоставяне на закрила на целия сирийски народ и други бедни или обезправени народи? На колко нуждаещи се от Сирия и от други райони на света може да станем втора родина, господа?
Комплексът за непълноценност, оправдаването с абстрактна “международна солидарност” са присъщи не само на сегашната власт. Това са черти на редица съвременни власти на България, които допълнително демотивират народа да милее за държавата си и го тласкат да търси щастие и битие другаде.
Г-н президент,
Г-н министър-председател,
Призовавам ви да се вслушате в гласа на здравия разум, в гласа на своите граждани. Защитете българската граница. Стига неувереност и половинчати мерки. Спрете незабавно всякакво нелегално преминаване. Дайте възможност да се успокои обстановката, да се говори с българското общество, да се чуе и неговия глас. Нека да опазим най-напред собствения си народ и държава, да се опазим от ксенофобии и крайни национализми и след това, отговорно да се опитаме да помогнем човешки и достойно на чужденците в нужда, доколкото е по силите ни.

Бойко Ноев
София, 13 ноември 2013 г.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7752

Posted by on ное. 13 2013. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.