МАРИ ЛЬО ПЕН: ИНТЕРЕСИТЕ НА ФРАНЦИЯ В ГОЛЯМА ЕВРОПА НАЙ-ВЕЧЕ ВКЛЮЧВАТ ПАРТНЬОРСТВО С РУСИЯ

„Аз смятам, че интересите на Франция в Европа, но в голяма Европа, най-вече включват партньорство с Русия” – заяви за Франс Пресс лидерът на Националния фронт Мари льо Пен.
Стремежът за установяване на привилегировано партньорство с Русия тя обясни с „очевидни цивилизационни и геостратегически причини”, а също така и с „интересите за енергийна безопасност” на Франция.
Льо Пен също така  обеща да промени отношенията със САЩ и да извади страната от НАТО, отбелязвайки,  че Националният фронт (НФ) от самото си създаване е бил противник на влизането в Алианса.
„Изборът, който направи президента на републиката, проявяващо се в  системно подравняване със САЩ не ми изглежда правилен”. – каза льо Пен.
Лидерът на Националния фронт предсказа и края на единната европейска валута и подкрепи програмата на партията си за излизане от Еврозоната. Освен това, тя призова да се отмени Шенгенското споразумение и сериозно да се  поразмисли относно бъдещето на Евросъюза.
 

За Мари льо Пен и Националния фронт

На 16 януари дъщеря на основателя на „Национален фронт” Жан-Мари льо Пен – Марин льо Пен официално бе избрана да оглави движението. Привържениците на й предполагат, че тя може да смегчи  суровия образ на партията, а проведените проучвания предсказват, че тя може да стане сериозен конкурент на Никола Саркози на президентските избори през 2012 г.
Националният фронт на Франция бе създаден през октомври 1972 година в етап на търсене на алтернативен път към властта на социалистите. Един от най-успешните изборни цикли станаха изборите за Националното събрание през 1986 г. (35 местта) и Европарламента през 1984 г. (10 места). През 2002 г. на изборите за президент на Франция Жан-Мари льо Пен стигна до втория тур, набирайки 16,86% от гласвете (във втория тур той набра  17,79% от гласовете,  губейки от Жак Ширак).
Дълги години господин льо Пен се изказва за  спиране на емиграцията от неевропейските страни и ратува за връщането към „традиционните ценности” (забрана на абортите, развитие на френския език). Успехът на НФ до голяма степен се дължи на антиимигрантската риторика, присъстваща в неговата програма от първите години на същесвуването й, но едва в началото на 80-те години на миналия век започна да носи политически дивиденти, което бе свързано с ръста на актуалността на този проблем във Франция.

Максим Минаев, експерт в Центъра за политическа конюнктура:

Позицията на националистите във Франция винаги е била достатъчно  силна. Достатъчно е да си спомним пердизборната кампания от 2002 г., когато льо Пен продължитлно време бе конкурента на тогавашния президент Жак Ширак. В следващата президентска кампания от 2007 г. Льо Пен (бащата на сегашния „Национален фронт”) бе сред водещите конкуренти на Никола Саркози.
Т.е. тука е стабилна за Франция ситуация, където е съсредоточен най-големият процес на етнически диаспори от различни видове, преди всичко от Африка. По този показател Франция е лидер в Европа. Наистина такава статистката не се води. Тези хора, които получават френско гражданство, стават по националност французи и държваните органи не провеждат съответващо преброяване на населението по етнически и расов състав. Обаче по количество на имигранти-не французи тя е лидерът в Европа. Във Франция е най-голям процента на неевропейско население,  което води до пропорционално ниво на подкрепа за различни партии с дясно и ултрадясно направление.

Текста, по материали от френската и руската преса, подготви политолога Борислав АнгеловПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

МИЛКО СИРАКОВ: БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА МНОГО ЛИБЕРАЛНА СТРАНА ПО ОТНОШЕНИЕ НА АБОРТИТЕ

РЕЖИМЪТ НА КАДАФИ ПУСНА НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ ОТ АФРИКА КЪМ ЕВРОПА

ВАСИЛ ФИЛИПОВ: НИЩО ДОБРО НЕ НИ ЧАКА

ДИЗЕЛЪТ В БЪЛГАРИЯ РЕКОРДНО СКЪП – В ЕВРОПА ПО-ЕВТИН

ЦЕНИ НА НАЙ-МАСОВИЯ БЕНЗИН 95 В СТРАНИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

ГЕРБ, БСП И АТАКА НАЙ-НАКРАЯ СЕ СЕТИХА

БОЙКО БОРИСОВ: НАТИСКЪТ НА ЮЖНАТА НИ ГРАНИЦА МОЖЕ ДЕЙСТВИТЕЛНО ДА НИ ОГЪНЕ

БЪЛГАРИЯ ВСЕ ПО-ЗАПЛАШЕНА ОТ ЕМИГРАНТСКИ НАТИСК

НИКОЛА САРКОЗИ: МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМЪТ СЕ ПРОВАЛИ

БРИТАНСКИЯТ ПРЕМИЕР ДЕЙВИД КАМЕРЪН: МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМЪТ СЕ ПРОВАЛИ

КАРЛ БИЛТ: СЕВЕРНА АФРИКА Е ИЗПРАВЕНА ПРЕД ДЕМОГРАФСКО ЦУНАМИ

ЗАМЕНКИТЕ НА ГОРИ ПРЕЛЯХА ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ КЪМ ГЕРБ

МИХАИЛ МИХАЙЛОВ: НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ГЕРБ ЩЕ БЪДАТ МНОГО РАЗОЧАРОВАНИ ОТ ТОВА, КОЕТО ЩЕ СЕ СЛУЧИ

ПРОФ. ГЕОРГИ БАКАЛОB ЗА БЪЛГАРСКИТЕ АРХИВИ ДЪРЖАНИ В МОСКВА И КАЗУСА С ТРАКИЙСКИТЕ БЕЖАНЦИ

ВНЕСОХА ЖАЛБА СРЕЩУ НАРЕДБАТА ЗА ТАКСА СМЕТ В СОФИЯ – ПЛАМЕН ДАРАКЧИЕВ

СТЕФАН СОФИЯНСКИ: ТРЯБВАТ НЕСТАНДАРТНИ, РАДИКАЛНИ СТЪПКИ

ОТ КАКВО СЕ СТРАХУВА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3823

Posted by on апр. 16 2011. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.