МАРИН КАТУСА: ЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИКА НЯМА ДА МОЖЕ ДА БЪДЕ КОНКУРЕНТА НА АЗИЯ И СЕВЕРНА АМЕРИКА, ДОКАТО НЕ НАМАЛИ ЕНЕРГИЙНИТЕ СИ РАЗХОДИ

Industrial Pipe System

ВСЕКИ КОНФЛИКТ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ПОЧТИ ВИНАГИ ЗАВЪРШВА С ПОВИШАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА ЗА ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ СВЕТА.

Конфликтът в Близкия изток кара Европа да търси надеждни енергийни източници, които са по-близко до дома. Това означава, че инвеститорите трябва да търсят големи шистови залежи в приятелски територии.

Marin KatusaМарин Катуса е енергиен експерт от Каси Рисърч. Инспектира стотици минни и енергийни проекти, производства и находища по целия свят. Завършил е математика. Интервю за The Energy Report. Редовен гост по американските медии в качеството му на енергиен специалист.

Енергийните инвестиции са истинско глобално начинание. Какво означава за енергийните инвеститори вероятността от военна операция в Сирия?

Въпреки, че Сирия не е основен производител на петрол, ефектът от войната може да се усети далеч отвъд нейните граници. Всеки конфликт в Близкия изток почти винаги завършва с повишаване на цените на петрола за останалата част от света. Цените се определят от реалните доставки и от психологически фактори. По-малкия добив води до по-високи цени.

Наскоро публикувахте буквар по история на отношенията между Иран и Ирак, базиран на шиитското управление в двете страни. Как тези смени променят цените на петрола за Европа и Съединените щати?

Те влияят на Европа повече, отколкото на САЩ. Въпреки че шиитите са малцинство в Близкия изток, при тях има значителен риск от т.нар. ефект на разпространението в Близкия изток, в области като източна Саудитска Арабия. Европейците, за съжаление, зависят повече  от близкоизточния петрол отколкото Северна Америка, която развива собствените си енергийни ресурси. В резултата на това европейците плащат два път повече за газ и три пъти повече за електричество. Какъв е европейският резервен план? Руски петрол и природен газ.

В Съединените щати петролните и газовите компании се развиват успешно в разработването на неконвенционални ресурси, имат успех с тежкия петрол от Канада, а американските рафинерии не зависят от петрола от Близкия изток за разлика от европейците.

Европейската икономика няма да може да бъде конкурента на Азия и Северна Америка, докато не намали енергийните си разходи. Определени части на Европа имат прекрасна инфраструктура – далеч са от други части, където няма такава. Петролни кладенци са изкопани в Европа преди да се сондират и експлоатират кладенци в Северна Америка. Ключът е да се въведат модерни технологии, които работят в Северна Америка на старите, но доказани находища, които никога не са имали модерни технологии.

Тези ресурси ще се конкурират ли с Русия?

Тези ресурси ще се превърнат в алтернатива на руските енергийни източници. Много европейски страни са повече зависими от руските енергийни източници днес, отколкото са били преди 20 години. Британския добив от Северно море не е това, което трябва да е, заради намаляващото производство и повишаването на държавните данъци.

Откривам ирония в това, че европейските протестиращи са срещу развитието на техните собствени природни ресурси, а в същото време се опитват да протестират срещу енергийния дневен ред на Владимир Путин. Липсата на развити ресурси на Европа е точно това, което държи континента в зависимост от руските енергийни доставки.  

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6882

Posted by on сеп. 13 2013. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.