МАНИФЕСТЪТ НА АЙН РАНД – САМО ЗА ПСИХОПАТИ

ИДЕИТЕ НА АЙН РАНД – НАЙ-УРОДЛИВАТА ФИЛОСОФИЯ, КОЯТО СЕ ПОЯВИ В СВЕТА СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА И СТАНА МАРКСИЗМА НА НОВОТО ДЯСНО
Автор: Джордж Монбиот
Твърдението, че това е най-уродливата философия, която е произвел следвоенният свят е напълно справедливо. Егоизмът, според нейните защитници, е добър, алтруизмът е зло, съчувствието и емпатията са ирационални и разрушителни. Бедните заслужват да умрат; богатите заслужават безусловна власт. Това вече бе изпробвано и претърпя пълна катастрофа. Системата от вярвания, конструирана от Айн Ранд, която умря преди 30 години, никога досега не е била по-популярна и влиятелна. Ранд идва от богато семейство, което емигрира от Русия в Съединените щати. Чрез своите художествени произведения (като например „Атлас вдигни рамене“) и документални книги („Добродетелтта на егоизма“) тя въвежда една философия, която нарича – Обективизъм. В нея твърди, че единственият морален път е чистият егоизъм. Не дължим нищо на никого, настоява тя, дори на членовете на нашите собствени семейства. Тя описва бедните и слабите като „боклуци” и „паразити”, и съдира от критики всеки, който иска да им се помага. Извън полицията, съдилищата и военните, не трябва да има никакво държавно управление” без социална система, здравеопазване или образование, държавна инфраструктура или транспорт, пожарна команда, каквито и да е регулации или данък общ доход. „Атлас вдигни рамене”, публикуване през 1957, описва, как правителствените намеси осакатяват Съединените щати, а героични милионери се борят срещу нацията от хрантутници.  Милионерите, които тя обрисува като Атлас, който държи на раменете си земята, се изтеглят от бизнеса и в резултат на това нацията се сгромолясва. Тя се спасява чрез дерегулираната алчност и егоизъм на един героичен плутократ – Джон Голт.

В резултат на правителствените програми и техните собствени мързел и некадърност бедните умират като мухи. Тези, които се опитват да им помогнат са обгазени. В своя знаменит пасаж тя твърди, че всички пътници във влака пълен с отровни изпарения заслужават съдбата си. Един от тях, например, е учител, който учи децата да бъдат екипни играчи; втори е майка, женена за държавен служител, която се грижи за децата си; трети домакиня, „която вярва, че има правото да избира политици, за които не знае нищо”.

Философията на Ранд е психопатична, мизантропска фантазия за жестокост, мъст и алчност. Както показва Гари Уайс с неговата последна книга „Нацията на Айн Ранд” тя стана за новото дясно, това, което някога беше Карл Маркс за левицата: полу-божество на върха на хилиастичен култ. Почти една трета от американците, според последно проучване  (Zogby poll, 2010), са чели „Атлас вдигни рамене” и днес от нея се продават стотици хиляди копия годишно.
Като отхвърлят единствено евангелисткия атеизъм на Ранд, от Чаеното партия са я сложили близко до сърцето си. Нито едно тяхно мероприятие не е пълно без плакати на които се чете: „Кой е Джон Голт?” и „Ранд беше права”. Айн Ранд, твърди Уайс, създава обща идеология, която „извлича от съмнителния гняв и нещастието чувство за цел”. Тя е пътеводната светлина за републиканците в Когреса. Рол Раян (председател на бюджетната комисия), казва, че заради нея се е захванал с публична дейност.

Подобно на всички философии, Обективизмът се поглъща жадно, на втора-ръка, от хора, които никога не са го чели. Вярвам, че той се прехвърля и от тази страна на Атлантика: кресливите нови изисквания за премахане на допълнитените данъцит за най-богатите, или присмехулните блогъри, които пишат за Телеграф и Спектейтър, осмиващи състраданието и атакуващи опитите света да стане по-добро място за живеене.

Не е трудно да се разбере защо Ранд се харесва на милиардерите. Тя им предлага нещо, което е жизненоважно за всяко успешно политическо движение: чувството, че са жертви. Ранд им казва, че върху тях паразитират неблагодарните бедняци и ги подтискат неблагодарните и контролиращи правителства.

Трудно е да се кажа какво ще получат обикновените бачкатори, който ще пострадат свирепо при оттеглянето на правителството. Такава степен на дезинформация се просмуква от това движение, че в Съединените щати води до синдрома на Уили Ломан (пропаст между реалност и очаквания), че милиони безгрижни последователи се превръщат в милионерска изтривалка за крака  Чудя се колко от тях ще продължат да обожествяват Айн Ранд ако знаеха, че в края на живота си тя се включва и към двете – Здравноосигурителната и Социална система. Цял живот тя яростно пропагандира и срещу двете системи, защото олицетворяват всичко, което тя презира в доминантното държавно управление. Нейните вярания нямат допирни точки с реалността за старите и болни хора.  Въпреки това, те все още имат важни причини, за да отхвърлят философията й: както показва документалният филм на Адам Къртис през миналата година, най-верният човек от нейния вътрешен кръг е бил Алън Грийнспан. Сред есетата, които пише за Айн Ранд са тези, публикувани в книгата на която е един от редакторите заедно с нея: „Капитализмът: непознатият идеал”. В нея, най-общо казано, ще откриете философията, която той занесе в управлението. Няма нужда от регулации на бизнеса – дори за строителните и фармацевтични компании – твърди той, „защото алчността на бизнесмените или, по-точно казано, търсенето им на печалба… е най-добрата защита за потребителите (2)”. А колкото до банкерите, тяхното необходимост да печелят доверието на своите клинти гарантира, че те ще действат честно и почтено. Дерегулираният капитализъм, настоява той,  е „най-висшата морална система”.

Когато се озовава в управлението, Грийнспан, започва да лобира за философията на своя гуру, като предлага намаляване данъците на богатите и отмяна на законите, контролиращи банките, отказва да регулира хищнически заеми и вторичната търговия, които в крайна сметка нанесоха удар върху икономиката. Повечето от това вече е документирано, но Уайс показва, че в Съединените щати Грийнспан успешно пребоядисва историята.

Независимо от дългите години прекарани редом до нея, независимо от предишните признания, че Ранд го е накарала да повярва, че „капитализма не просто е ефективен и практичен, но също така и морален”, той я споменава в мемоарите си само като младежко неблагоразумие, и както изглежда това вече е официалната му версия. Уайс дава силно доказателство, че дори днес Грийнспан остава нейн верен последовател, като прехвърля вината за провала си върху Конгреса.

Запленена от нейната философия, новата десница от двете страни на Атлантика продължава да иска оттегляне на държавата, въпреки че останките на тази политика вече се въргалят навсякъде около нас. Бедните стават все по-бедни, а ултра-богатите оцеляват и просперират. Айн Ранд би го одобрила.

 –––––––––-
 Бележки:
(1)Ayn Rand, Nathaniel Branden, Alan Greenspan and Robert Hessen (Eds), 1967. Capitalism: The Unknown Ideal. Signet, New York.
(2)Alan Greenspan, August 1963. The Assault on Integrity. First published in
The Objectivist Newsletter, later in Capitalism: The Unknown Ideal.
Текстът е публикуван на блога на автора – http://www.monbiot.com

ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ТРЯБВА ЛИ ДА МРАЗИМ? – Николина Kръстева

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4352

Posted by on мар. 14 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 коментара for “МАНИФЕСТЪТ НА АЙН РАНД – САМО ЗА ПСИХОПАТИ”

  1. Sarah

    Униклна статия.Критичен авторски ум и обективен анализ.Достойно изобличаване на пагубните за човечеството философско-сатанински подходи за моделиране на Божествената Човешка Богопринадлежаща Природа и Разум.

  2. Да, уникално тъпа статия. Авторът демонстрира тотално неразбиране на философията на Айн Ранд. Чудя се дали въобще е чел нейни книги, защото в статията освен с тенденциозни преувеличения, е пълно и с твърдения за Айн Ранд, които не отговарят на действителността. Това би било очевидно за всеки, който някога е прочел поне една нейна книга. Този автор може би не е прочел.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.