МАКЕДОНСКИ ПРЕДИЗБОРЕН КАЗУС

Izbori Makedonia 2014В края на февруари, във фазата на утвърждаването на президентските кандидатури, Македония навлезе устремно и във фазата на предсрочните парламентарни избори. Приключи близо шест годишния коалиционен брак между ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ (Демократичен съюз за интеграция), когато по-малкият коалиционен партньор в лицето на партията на албанците реши вместо да подкрепи настоящия президент Георге Иванов да поиска предсрочни парламентарни избори. Публичният мотив на ДСИ е, че кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ не представлявал двата основни етноса в страната.

            Изборите ще бъдат подобие на 2 в 1, защото съвпадението ще дойде между втория тур на президентските избори и парламентарния вот, и именно оттук тръгва македонският предизборен казус. Все пак за какво става въпрос? Предизборната кампания в Македония е 20 дни. За президент тя започва на 24 март, а първият тур е насрочен за 13 април. Предизборната кампания за парламент започва на 7 април, а гласуването е планирано за 27 април, когато ще се проведе и вторият тур на президентския вот. Разковничето се крие в два дни, а именно 12 и 13 април. Въпросът е, който възниква е дали да се води кампания за парламентарните избори след като единият ден е денят за размисъл, а в другия се гласува за президент.

            Опозицията и най-вече СДСМ подозират, че тази ситуация е създадена нарочно от управляващите за да се създаде атмосфера на хаос, която да подпомогне евентуални злоупотреби. Може да се разгледа и като основание за последвало оспорване на резултатите и на едните, и на другите избори след като не се получат желаните резултати. Оттук и подозренията, че наблюдаваме фарс при развода на коалиционния брак между ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ, гарниран със задкулисни цели и тайни договорки.

            От управляващите съвсем естествено смятат, че опозицията си търси предварително оправдание за поражението на изборите и проблемът е измислен. За тях това е по-скоро технически пропуск, но не и политически проблем, тъй като на практика Македония ще се намира в предизборна треска от самото начало на президентската кампания и съкращаването на кампанията от два дни за парламент няма да има такова голямо значение и отражение.

            В крайна сметка след отказа на парламентарното мнозинство да преодолее нормативно създалата се явна законодателна празнина решението за това дали да има кампания през тези два дни ще се реши от Държавната избирателна комисия, включително и дали да има два избирателни списъка или не; как медиите да провеждат платената предизборна кампания за парламентарните избори, при положение, че забранено да започне преди официалния старт на надпреварата, което пък ще отнеме две седмици от тази за президент. И всичко това се случва в европейска страна, която през есента на 2011 г. официално прекрати преброяването на населението, тъй като няма условия за провеждането им, а самата Държавна комисия по преброяването подаде оставка. Реторично следва да попитаме какво ли ще последва, ако в един момент Държавната избирателна комисия бъде подложена на критики в начина си на решаване на македонския предизборен казус вземе, че вдигне ръце и подаде оставка?!

Borislav AngelovБорислав Ангелов

Политолог   

5 март 2014 г

 Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8990

Posted by on мар. 5 2014. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.