МАКЕДОНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ С ПОЧЕТНО ЗВАНИЕ ОТ МОСКОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ И НАПАДКИ КЪМ БЪЛГАРИЯ

George IvanovПо повод на присъденото неотдавна звание „почетен професор“ на президента на Македония Георге Иванов от Московския държавен университет (МГУ) „М.В. Ломоносов“ и проведената във връзка с това церемония на територията на МГУ, председателят на Българския културен клуб – Скопие (БККС) Лазар Младенов е изпратил открито писмо до Ректора на МГУ проф. Виктор Садовничий, в което се казва:


„Дълбоко уважаеми Виктор Антонович,

От медиите научихме, че на специална церемония във Вашия университет македонският президент Георге Иванов е получил званието „почетен професор на МГУ“. Освен това, професор Иванов е изнесъл академична лекция, където са били представени потресаващи исторически и лингвистични „открития“ – русите имали същия език като древните македонци, а самите антични македонци говорили на славянски език. Тези епохални „научни приноси“ на господин Иванов обещават да преобърнат с главата надолу цялото познание на съвременното човечество относно древния свят и средновековието, създавайки съвършено ново славянознание на основата на елинизма и македонизма.

По нататък, в изявлението си на територията на МГУ, г-н Иванов отправя нападки към две европейски страни (България и Гърция), които се осмеляват да не признават нито „откритията“ на Иванов, нито съществуването на самия македонски език (обявен с политическо решение на АСНОМ от 2 август 1944 г. за нов държавен език, отделен от българския език).

По този повод БККС задава следните въпроси на Ректора на МГУ:

1. Кой е предложил удостояването на г-н Иванов с висше почетно звание на МГУ? По какъв академичен регламент и критерии, за какъв точно принос в науката, образованието или културата Георге Иванов е получил това звание?

2. Споделят ли ръководството и академичната общественост на МГУ своеобразните възгледи на Георге Иванов относно руския език като еквивалент на говора на античния народ на „славянина“ Александър Македонски?

3. Съгласно ли е ръководството на МГУ с антибългарските и антигръцките политически изказвания на Иванов на територията на МГУ, от които никой не се е опитал да се разграничи?

4. Ръководят ли се лингвистите на МГУ в съвременните си трудове, засягащи македонския държавен език, от решенията и директивите на Комунистическия интернационал от 30-те и 40-те години на 20-ти век?

5. Смята ли ръководството на МГУ, че на фона на изявленията и изказванията на президента Иванов, присъденото му звание „почетен професор на МГУ“ утвърждава международния авторитет на Университета като люлка и светилище на руската наука и висше образование?

Отнасяме се с огромно уважение и благоговение към забележителните традиции и световните постижения на МГУ като най-големия и първостепенен академичен център на руската наука, култура и образование. БККС добре разбира практиката политически ръководители от различни страни да бъдат награждавани с почетни академични звания, стига техните действия и позиции да не граничат с откровеното шарлатанство.“

БККС очаква с интерес отговор от Ректора на МГУ.

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8844

Posted by on февр. 20 2014. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 коментара for “МАКЕДОНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ С ПОЧЕТНО ЗВАНИЕ ОТ МОСКОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ И НАПАДКИ КЪМ БЪЛГАРИЯ”

  1. валентин

    Мисля, че е добре да реагира БАН и българското правителство по този случай или поне министърът на културата. Да не забравяме , че майката на Станишев Дина Станишева е твърда привърженичка на съществуването на „македонския език“

    • Мишо

      Да не забравяме,че ни управляват безродници и майко-продавачки.Същите,които в началото на комунизма през 1945 признаха Македония,помогнаха на Югославия да изгради македонската нация и прочие…а за БАН – еми правилно бяха наречени „феодални старци“.От тях реакция не може и не трябва да очакваш.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.