МАКЕДОНИЯ НА КРЪСТОПЪТ

Излезе от печат едно прелюбопитно изследване – Македония на кръстопът. Автори са проф. Петър-Емил Митев, известния наш балканист Антонина Желязкова и Горан Стойковски от Македония.
Изследването, което е под общата редакция на проф. Митев, има изключително интересни дълбочинни интервюта със съвременни жители на Македония, които споделят мнения, страхове, надежди, лични преживявания, спомени, въобще пъстра палитра от социално-психологически възприятия и изживявания, които оцветяват шарената картина на днешната македонска действителност. А тя е пълна с много наслоявания и проблеми.
Интересното в това изследване е, че препратките от миналото (които са неизбежни в разговора Македония), оформят до голяма степен настоящето и хвърлят дълги сенки далеч напред в бъдещето. Освен всичко друго, уникалното на книгата е, че не само изследва нещо съществуващо, но и сама по себе си предстои. Със сигурност тя ще е украшение за библиотеката на този, който се интересува от съвременна Македония, от история, политика, антропология, балканистика и въобще всеки, който иска да надгради нещо върху собствената си обща култура.

Предлагаме на вашето внимание кратък откъс:
„Като цяло македонското общество е силно неудовлетворено от своето настояще, терзае го тежка югоносталгия, затворено в тесните рамки на една етнически поделена територия и държава, чието има, самостоятелна църква, език и национална идентичност се оспорват от съседите й, както и от малцинствата. Македонците живеят в постоянен страх, че, притисната на намиращите се в демографска и икономическа експанзия албанци, „утре” държавата им може да се разпадне. За да се измъкнат от този кошмар и да подхранят самочувствието си, голяма част от македонците са фиксирани в исторически представи за величието на антична Македония. Според анкетирани: „Не може да включиш телевизия, без всяка вечер някой учен да ти обяснява, как сме свързани с Антична Македония. Последните 3 месеца всеки ден ни облъчват с пропаганда за тази Антична Македония. Всеки ден глупости – ние сме всичко, ние сме основата на всичко, всичко най-хубаво на света е македонско, затова има заговор срещу нас. Гърците се дразнят от това, че крадем историята. Стигнахме до Зевс, до Филип Македонски, до Клеопатра, всичко е македонско. Има глупаци, които казват, че на тази планета е имало само негри, червени (индианци) и македонци (бялата раса)”.”.

 
Представянето е на 15 януари 2009 г. от 18.00 часа в НХГ. Издателството е „Изток – Запад”с подкрепата на фондация „Отворено общество”. Изданието е двуезично – българо-английско.


 ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ВИЛНЮС И ЛИНЦ – ЕВРОПЕЙСКИ СТОЛИЦИ НА КУЛТУРАТА ПРЕЗ 2009 Г.

ВАСИЛ ДИМИТРОВ: ВЕЧЕ Е СЪЗДАДЕНА ЕДНА НОВА ПУБЛИКА

СИЛВАНА ПРЪВЧЕВА: КРИЗИТЕ СИ ОТИВАТ, А ВКУС, ВЪЗПИТАНИЕ, ЕЛЕГАНТНОСТ СЕ СЪЗДАВАТ МНОГО ТРУДНО

НОВИ КНИГИ

РУМЕН ЛЕОНИДОВ: НЕ СЛУЧАЙНО ВИКАМЕ МЕРСИ, ВМЕСТО БЛАГОДАРЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1914

Posted by on ян. 14 2009. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.