ЛЪЖИ, СТАТИСТИКИ И ВОЕННИ ЛЪЖИ

Erdogan podvodnicaИзразът „турски работи“ често предизвиква усмивки. Това може да e новина или просто медийно заглавие. Наскоро, подобно заглавие в англоезичната турска преса гласеше: „Турция е стратегически партньор на Африка, обяви турския министър отговарящ за ЕС“. Не би звучало безсмислено ако турски министър с ресор Африка отправя хвалебствия за турското присъединяване към Евросъюза.

Друго любимо нещо наскоро бяха успокоителните думи на външния министър Ахмет Давутоглу, който накратко говори като министър на отбраната – но и това би трябвало да е нещо нормално в страна, където ненормалното е новото нормално. Министърът каза: „Тази нация отсега нататък никога няма да има нужда от услугите на други страни в осигуряване на своята национална отбрана“.

Всъщност, господин Давутоглу говори като военен министър, защото веселото събитие на което се изказа беше свързано с военната сигурност. Но какво е това събитие, което вдъхнови господин Давутоглу да мисли, че Турция би могла, отсега нататък, никога да няма нужда от услугите на чужди нации, за да осигурява своята сигурност?

След няколко годишни отлагания, американската компания Боинг, най-накрая достави първата група от 4 шпионски самолета (по известни като въздушнодесантни ранно-предупредителни и контролиращи самолети), които са направени за нуждите на турските военновъздушни сили – „Американски“, освен ако, разбира се, турците дискретно не са придобили компанията.

В изказването си на тържествената церемония за позакъснялата доставка на първият турски шпионски самолет, премиерът Реджеп Таийп Ердоган каза следното: „Започваме производството на бойни хеликоптери. Днес започваме да работим и за многоцелеви хеликоптери за армията на стойност 3.5 милиарда долара“. Работа за 3.5 милиарда долара? С коя турска компания е подписан този договор?

 Е, според подписа под договора името е Sikorsky Aircraft. Това трябва да е друг турски отбранителен гигант прикрит като американски производител на хеликоптери, като Agusta-Westland, производител на турските бойни хеликоптери T-129, които господин Ердоган спомена, които пък се прикриват за фалшива италиано-британска корпоративна идентичност.

В своята бляскава поздравителна реч, господин Ердоган разкри още нещо: „Нашият флот в момента е съставен основно от национални (турско производство) военни кораби“. Така ли? Разбира се, но ако приложите Boeing/Sikorsky/Agusta-Westland критериите.

Описът на турските военни кораби включва осем фрегати клас “Gabya”, всички до една произведени в Съединените щати.  Флотът има също 4 фрегати клас „Barbaros“, две от които са произведени в Хамбург, а останалите в Турция с немски лиценз. Две от четирите фрегати клас “Yavuz“ са направени в Хамбург и Кил, а останалите две, отново, са построени (да се чете: сглобени) в Турция под немски лиценз.

Флотът има две корвети, които са построени в Турция и шест, които са направени във Франция. Има и 6 подводници построени в Германия; 8 в Турция под немски лиценз и още 6, които са на път, също с немски лиценз. Въздушната сила на флота (разузнавателна) включва морски патрулен самолет, построен в Италия, Испания и Франция; и морски хеликоптери правени в Италия и Съединените щати.

Толкова за „флота съставен основно от турски военни кораби“. Но тогава защо Турция тръгна по амбициозния път да строи свой национален военен изтребител? Ако правенето на военна платформа под лиценз на чужд производител е достатъчно условие да се нарича „национална“, някой трябва да напомни на министър-председателя, че Турция има скромна история на „производствени“ (сглобяване) резултати на  американски изтребилите F-16. Защо правените в Турция F-16 не се броят за „национални“, а военните кораби се броят? Не е ли нечестно спрямо бойните самолети?

Може да е още по-забавно ако военният министър на половин щат, господин Давутоглу, обясни защо „тази нация отсега нататък никога няма да има нужда от услугите на други страни в осигуряване на своята национална отбрана“ просто защото Турция, в момента, получи първата пратка скъпоструващо летателно оборудване проектирано и построено в Съединените щати. Дали всяка американска военна доставка намалява зависимостта на Турция от чуждестранни военни производители?  

Лъжи, статистика и военни лъжи. Границата е небето.

Burak BekdilБурак Бекдил (в. Хюриет)

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8915

Posted by on февр. 26 2014. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.