ЛУЧИЯН ИЛИЕСКУ: ХАРЕСВАТ НИ ЦЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

ТАКСИТЕ НА ДУНАВ МОСТ ТРЯБВА ДА ПАДНАТ, КАТЕГОРИЧЕН Е КМЕТЪТ НА РУМЪНСКИЯ ГРАД ГЮРГЕВО

Лучиян Илиеску е кмет на румънския град Гюргево вече 12 години. Той е работил с няколко поредни кмета от Русе, тъй като Гюргево се намира от другата страна на Дунав мост. През последната година двата града работят в тясно сътрудничество по трансгранични проекти.

Г-н Илиеску, как се развиха отношенията между Русе и Гюргево през изтичащата 2008-а година? Най-важното, което направихме, е да затвърдим едно българо-румънско приятелство между населението на Русе и Гюргево. Аз работя в най-различни области, в едно много тясно сътрудничество с Русе вече повече от 30 години. Радвам се, че успяхме да развием тези отношения. За мен тежкият момент тази година бе раздялата с вашия политик Димитър Калчев, защото аз работих с него много години, докато той беше още директор на КТМ-то. Не мога да не му бъда благодарен, защото, когато стана кмет на Русе, ме мотивира и аз да се кандидатирам в Гюргево, за да може тези връзки между двата града да продължат. Аз го послушах, излязох от частния бизнес и станах кмет на Общината през 1996 година. На мен ми беше трудно, защото той след това замина за София като високо оценен човек и сътрудничеството с Русе тогава стана трудно. Явно обаче не мога да работя добре с жените – тогава имахте кметица Елеонора Николова, която стоя малко. След това дойде Божидар Йотов – едно изключително момче, с който аз се разбирам много добре. Чувствам го като мой по-малък брат. Той ме уважава много, тъй като аз съм по-възрастен и заедно работим за доброто на двата града. Традиционно всяка година се събираме администрациите на Гюргево и Русе, като се редуваме една година тук, една във вашия град. Ние се веселим, танцуваме, чувстваме се добре. При вас също се чувстваме отлично. Това е едно истинско приятелство.

Таксите на Дунав мост все още пречат на хората от двете страни на реката. Ще бъдат ли премахнати изцяло според Вас и кога?
– Работим в тази посока – да могат градовете Русе и Гюргево да станат едно общо населено място и да усещаме, че Дунава вече не ни разделя, а ни обединява, че можем да живеем заедно. Ние сме в Еврорегиона Русе – Гюргево и се опитваме да развиваме тези взаимоотношения в рамките на европейската общност. Имаме наистина малко проблеми с тези такси. Категорично трябва да бъде премахната такса „Мост” и тогава няма да имаме никакъв проблем да се срещаме непрекъснато. Това означава Европа – да няма повече бариери. Мисля, че до 2011 ще изчезне тази такса. Трябва да докажем, че сме свободна зона.

Ще продължи ли работата по съвместни проекти през 2009 година?
Разбира се. Дори вече имаме готовност за един общ проект, ръководен от австрийци, за да може заедно да направим неща от взаимен интерес с финансиране от Европейския съюз. Само така, развивайки се хармонично, с общи проекти ще успеем да докажем, че между нас няма бариера. Аз постоянно следя какво става в Русе и искам да ви призная, Гюргево е много по-малък град, но и ние искаме да се развиваме така, както Русе. Затова помолих Божидар всички инвеститори, които идват в Русе, да ги праща и тук, в Гюргево. И аз правя същото. Вие сега правите шест МОЛ-а, аз правя два – това значи че тук ще бъде един общ 300-хиляден град и всички ще ходят ту в единия, ту в другия МОЛ – ту в Русе, ту в Гюргево.

Защо повече румънци идват у нас, а по-малко българи ходят в Румъния?
Ние идваме при вас, защото цените ни харесват. По-ниски са. Но сега навсякъде има финансова криза. 2009 година ще е малко по-трудна година, но при всички положения аз съм голям оптимист след като съм бил 12 години кмет и искам да кажа, че 2008-а беше с най-добри резултати за нас и нямаме право през 2009-а да смъкваме летвата. За хората е трудно, заплатите ще нараснат съвсем малко, пенсиите също. Всичко зависи от това, какви ще са цените на световно ниво. Ние обаче сме отговорни, имаме вярата на хората, които са гласували за нас и трябва да се борим и да работим.

Кое бихте извели на първо място като постижение през 2008 година за Гюргево?
 – За мен цялата тази година означаваше едно голямо постижение. Газифицирахме града и нашата „Топлофикация” за първа година ще работи с газ. Трябва да направим един проводник по Дунава, който да отива в Русе, за да имаме една сигурност в доставките на газ.
В настоящия момент аз съм почетен жител на Русе, Божидар е почетен жител на Гюргево. Тези високи отличия ни задължават много, за да покажем, че ги заслужаваме, че и двамата вършим по нещо за тези градове.

Какво бихте пожелали на българите за Новата година?
Първо – най-важното е да им пожелая  здраве. По време на празниците да имаме какво да сложим на масата и за в бъдеще да имаме повишаване на жизненото равнище. В Русе и Гюргево да има еднакви цени, едно и също ниво на живот. Честита Нова Година на всички. Господ да ни даде дълги години с много радост.
 
Въпросите зададе Мария ИВАНОВА

 


 ПОСЛЕДНИТЕ 5:

СТЕФАН СОФИЯНСКИ: НИЕ САМИ СИ ПРЕДИЗВИКАХМЕ ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА

ПРОБЛЕМЪТ НА СТУДЕНТСКИ ГРАД СА СТУДЕНТИТЕ, А НЕ МУТРИТЕ

МАЯ МАНОЛОВА – НОВАТА ЦОЛА ДРАГОЙЧЕВА

ЗА И ПРОТИВ ЕВТАНАЗИЯТИЯТА В ЛЮКСЕМБУРГ

КАК СЕ ОПРАВЯШЕ МАДАМ ТАЧЪР В ТАКИВА СЛУЧАИ?

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1847

Posted by on дек. 24 2008. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.