Лош сън (политически разказ) – Петър Христозов

Петър Христозов – писател

Няма прикован за миналото си човек. Всеки се развива в настоящето, а бъдещето го оценява. Бойко Борисов е родна даденост. Наложи се или сами си го предизвикахме. Казват, че властта е болест и от нея страдат повечето управляващи. В някои случаи е и наследственост – при монарсите и дълго съществуващите партии.

Не само у нас, а навсякъде по света. Знаете ли защо е професор Нора Ананиева? Тя каза в очите на Жан Виденов: „Ти нямаш корен в тая партия”. Затова и с него си измиха ръцете. Заплашиха го дори с убийство, ако не се махне сам. Дончо Цончев написа книгата си „Принцовете” и я забраниха. Днес тя го приобщи към наследниците, макар и вече без значение за него. Няма нелечими заболявания, има неличими пациенти. Ако някой имаше завършена мотивация да убие Андрей Луканов, то това беше само Тодор Живков! Други го свършиха за пари.И тъй като приказките са за приспиване на децата, аз си измислих една за големците:

                ……… Кметът-генерал сънува умрелия бивш министър на вътрешните работи Никола Добрев. За последно двамата са се срещнали на погребението на Тодор Живков. Сега Кольо каза на Бойко:

 – Абе, ти защо се натъпта`? – и изчезна.

Няма кой да обясни на Борисов що значи „натъпта`”. И той се вдигна да пита живите родители на Кольо – бай Киро и баба Велика, чак в Неврокоп, днешният Гоце Делчев, където е гробът на Добрев. А те се разплакаха. Майката промълви:

 – Прошка ли ще искаш? Още ти е рано. Земята не дума, чедо.Откъсай му от градинката ни цвете и му го занеси от нас!

Паметникът е от гранит и върху него Никола Добрев е в костюм и с вратовръзка, както ходеше в Народното събрание и когато връчи отказа си на президента Петър Стоянов да състави правителство след Жан Виденов. Бойко се наведе да остави червената и жълтата китки, дадени му от баба Велика. А Кольо му се появи жив. Бръкна в джоба на сакото си, извади кутия „Средец” и запали цигара:

– Бах, как се натъпта`?

Бойко го запита:

– Що искаш да ми кажеш, Кольо? Чух го и в съня си, но не го разбрах…..

– Това е по македонски. Натъптах значи наврях се между шамарите, излъгах се, поех всичкия товар върху себе си! Така искат нашите комунисти – да има някой виновен. А ти даже нямаш корен в тая партия! – Кольо тръсна пепел върху гроба си, обърна се и пак се възкачи върху гранита….

Бойко потри с юмруци очи като момче, но се запита вече като политик:

– Отново ли сънувам? – и искаше да обърне гръб на паметника, но се загледа и видя, че една цигара дими, оставена, а не забравена в поставката за свещи, за да не запали изсъхналата трева и цветята – червеното и жълтото. А Бойко не пуши….

    Моят политически разказ е за избирателите.  Те, като децата, се залъгват с приказки. А ще го прочетат ли големците? Хак им е да се натаптават!

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=513

Posted by on ное. 11 2007. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.