ЛОШ ДЪХ ИЛИ ЗАЩО НИ МИРИШЕ УСТАТА

Лошият дъх е гадна работа. Не е като разкопчан цип или трохи около устата, та някой да ви предупреди. Наистина трябва близък човек, който да каже. Всеки на даден етап от живота си има проблеми с неприятна миризма от устата. Дали ще е рано сутрин или час след ядене лошия мирис присъства в ежедневието ни. Пречи на кариера, руши любовни отношения и дори може да отврати приятел. Ако се съмнявате, че устата ви мирише не се стеснявайте, а най-добре попитайте близък приятел или член на семейството. По-добре е да знаете, отколкото не. Тогава вече се пристъпва към разкриване на източника на смрадта и на намиране на подходящото лечение.
Медицинското му наименование е халитозис. Най-често се причинява от бактерии, остатъци от храна или гниене директно от дебелото черво. Милиони бактерии живеят в устната кухина и особено в задната част на езика. 
Няколко са най-често срещаните причинители.

Между зъбите след ядене попадат малки хранителни остатъци, които до няколко часа започват да гният и отделят неприятна миризма. Четките понякога са безсилни да достигнат до всички ъгълчета на устната кухина и храната необезпокояване се разгражда. Вече е модерно да се използват конци за почистване след хранене, но и те трудно могат да се използват към задните редове зъби. Там се намесват клечките за зъби, които внимателно трябва да изкарват малките бели остатъци от храна и така да хигиенизират устата. Не ръгайте безразборно, защото може да нараните венеца или да откъртите парчета от зъбите. Действайте елегантно, но категорично. И обезателно насаме!
Някои храни са извор на неприятна миризма в много по-голяма степен от други. Добрият стар чесън безспорно е лекарство, но на сутринта след угощение с него по-добре не дъхайте на половинката или на шефа си. Същото е положението с другите видове лук, сиренето, риба тон.
Лошата устна хигиена също е причина за зловоние от устната кухина. Пари за зъболекари и за хубави четки и пасти не бива да се пестят. Препоръчително е да сменята четката си за зъби на всеки три месеца, но това е прекалено много. По-добре го правете всеки месец, за да не се натруват различни бактерии между косъмчетата и оттам да „чистите” с тях събратята им. Само ги увеличавате. Нередовното миене за зъбите оставя след себе си неприятна плака, която създава иделната среда за развитие на гнусни бактерии. Езикът – килимът на собствената ни пещера, може да се покрие с гъст бактериално-налепов слой. Мийте с четка и него. Причинява гадене, но няма как. Красотата и миризмата иска жертви.
Според някои употребата на никотин също създава неприятно усещане у другите за това, което извира от цигарената уста, но това е повече въпрос на вкус. Алкохолът сутрин е сигурен начин на се харесате на винарките и да не се харесате на всички попаднали в махмурциращия ви облак.
Сутрешния дъх не е непременно признак за някакъв проблем. Просто устата ви отделя т.нар. салива, която се появява след акто часове не сме консумирали нищо.
Задължителни са и профилактичните прегледи при зъболекаря 2 пъти в годината. На пролет и на есен. Така ще видите дали нямате потенциални заплахи, като например кариеси, джобове (място между зъба и венеца), където се събира храна и гние и т.н.  Миризмата от устата може да е индикатор за много болести. Силната миризма на ацетон например, може да указва наличие на подмолен диабет. Проблеми със синусите или алергична хрема също са причинител на неприятна миризма, както и проблеми с бъбреците и белите дробове.
Хубаво е да пиете много вода, която пречиства организма и отстранява наслагванията в дебелото черво, където месото и ядките например се задържат  по нялколко дни и образуват миризма при гниене. Чаят от лайка дезинфекцира устата и влияе добре на бактериалното равновесие в нея.
Разбира се, ако не се справите сами с лошия си дъх  потърсете зъболекар или лекар, който да ви прегледа и да предпише подходящи медикаменти. Успех!
 


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ЗЕХТИНЪТ – ОТСЛАБВАНЕ, ЛЕЧЕНИЕ, ДЪЛЪГ ЖИВОТ

ОЩЕ НЕЩО ЗА НАРКОТИЦИТЕ

ТОП 10 НА ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ В БЪЛГАРИЯ

ТОП 10 НА НАЙ-ВРЕДНИТЕ ХРАНИ В БЪЛГАРИЯ

КОВАРНОТО БЕЗСЪНИЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1743

Posted by on дек. 2 2008. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.