ЛОВ НА ГМО ВЕЩИЦИ ЗАПОЧВА У НАС?

През последните месеци из публичното пространство се завихри истинска анти-ГМО истерия. Растенията и микроорганизмите, създадени с трансгенни методи, както и учените и компаниите използващи тези технологии са представяни като извънземни чудовища. Достатъно е да погледнем скъпоструващите клипове по националните телевизии за да разберем, че анти-ГМО истерията не е идея на безобидни брадати “еколози”. Популистки ориентирани, както винаги, към нея постепенно се присъединиха и политическите партии. Последните идеи са намеците за ‘нелегални” ГМО експерименти. В България наистина има лаборатории работещи с ГМО в контролирани условия. За нещастие на учените, създаването и проучването на ГМО организми е стандартен метод за биологическите, медицинските и аграрните науки и без тяхното използване е немислимо да говорима за развитие на технологии и иновации.
 

Проблемът идва от държавата. Според приетия през 2005 закон, всички лаборатории прилагащи контролирано ГМО трябва да се регистрират, при спазване на най-рестриктивните в световен мащаб условия. За целта беше създадена комисия към Министерството за опазване на околната среда и водите (МОСВ). Тя трябва да одобрява молбите на учените. Но МОСВ за 5 години не е издало нито едно разрешение, на практика органа не е започвал да работи. В тази парадоксална ситуация българските учени са поставени извън закона заради безхаберието на държавата. Обстоятелствата са добре известни в бранша и досега за тях не се говореше публично.

Раздухването на анти-ГМО истерията е на път да промени нещата. Очевидно е, че някои партии и неправителствени организации използват ГМО за трупане на популярност на гърба на страховете на хората. Това не е достатъчно и те са на път да започнат преследване на малкото останали в България учени, занимаващи се със съвременни биотехнологии. Резултатът ще е трагичен. Ще се блокират изследванията в най-съвременните и преспективни направления, а учените и високотехнологичните компании завинаги ще напуснат България. Дори лабораториите, анализиращи наличието на ГМО в храните, не могат да работят без да отглеждат организмите в контролирани условия. Така реализирания популизъм може да съсипе бъдещето на цели отрасли от родната икономика и наука, а България да стане синоним на страна в която преследването на вещици-учени, за пръв път след Галилей, е държавна политика.

 


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:

ВСЕ ПО-СИЛЕН НАТИСК В ДАНИЯ ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА БАНКОВИТЕ
РЪКОВОДСТВА

ПРЕКАЛЕНО ДЕБЕЛ СЪМ, ЗА ДА ХОДЯ В ЗАТВОРА

РАДИО К2 ОСТАВА В ЕФИР

ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ: ВАК В СВОЯТА ТРАДИЦИЯ Е ИЗВОР НА
КОРУПЦИЯ

СОЦИАЛИЗЪМ ЗА БОГАТИТЕ

ИМЕТО НА МИСТЕРИОЗНИЯ РАЗУЗНАВАЧ ПЛАМЕН АТАНАСОВ
ПРОДЪЛЖАВА ДА ИЗПЛУВА НА НЕОЧАКВАНИ МЕСТА

КАЗУСЪТ РАДИО К2 СТАВА ВСЕ ПО-СКАНДАЛЕН

ТЕЗАТА ЗА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ ПОСТЕПЕННО СЕ
ТОПИ

БОРИСОВ ПЕЧЕЛИ БИТКА, ГУБИ ВОЙНАТА!

ПРОФ. СТАНИСЛАВ СТАНИЛОВ: РЕКТОРИТЕ НА НЯКОИ ВУЗ-ОВЕ СА СЕ
ПРЕВЪРНАЛИ В КРУПНИ БИЗНЕСМЕНИ

ВЪЗРАСТТА
НА ЛИДЕРА
-Калоян МЕТОДИЕВ

”ТЕАТЪРЪТ
НА ФУРАЖКИТЕ”… РЕЖИСЬОР: ЦВ.ЦВЕТАНОВ
– Добри БОЖИЛОВ

НОВИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА АЛЕКСИ КЕСЯКОВ НИ ВРЪЩАТ ВЪВ ВРЕМЕТО
НА ВЪЛКО ЧЕРВЕНКОВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3036

Posted by on мар. 15 2010. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.2467 лв
 CHF =  1.69527 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.22562 лв
100  RUB =  2.65657 лв
 USD =  1.68926 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.