ЛИСТАТА НА РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК МОЖЕ ДА УДАВИ ДСБ

Kuneva ParvanovАБВ Е ШАНС ЗА КАЧЕСТВЕНА ПРОМЯНА ВЛЯВО

Последните социологически проучвания показват, че няколко формации имат реален шанс да вкарат депутати в Европейския парламент – ГЕРБ, БСП, ДПС Реформаторският блок и АБВ с Калфин начело, а НФСБ, ББЦ на Бареков и Атака са на чертата.  

България има квота от 17 евродепутата в ЕП. Битката за тези места ще е изключително сурова и безкомпромисна в ситуация на мащабен срив в доверието към традиционните партии.  Най-вече защото ще трасира пътя пред политическите субекти в страната. Очакванията са един мандат да тежи около 150-170 хиляди гласа, като прагът за влизане е 5,88%. Това прави остатъците след всеки пълен мандат изключително важни – всеки глас ще тежи, особено при традиционно очакваната по-ниска избирателна активност на този вид избори.

Завръзката е най-вече в двете основни крила покрай ГЕРБ и БСП-ДПС – Реформаторския блок и АБВ.

Kuneva ValchevПри водач Кунева второто място на реформаторите за евроизборите гори

При водач Кунева реформаторите няма да успеят да мобилизират гласове за втори мандат, защото десните гласоподаватели не я припознават като свой представител. Още преди да излязат  последните социологически проучвания проф. Михаил Константинов заяви в интервю за Труд, че „…реформаторите имат потенциал за 1-2 мандата, но че има традиционно десни избиратели, които ще имат проблем с „дясната си съвест“, като видят  Кунева начело на листата“. Така второто място, което е отредено на ДСБ става изключително несигурно. Бившия еврокомисар не излъчва вдъхновение за обезсърчения десния електорат.  

Kalfin ParvanovАко запази темпото АБВ потапя Станишев и отслабва БСП

Листата на АБВ с водач Калфин дава сериозна заявка и според данни на Алфа има потенциал за вкарване на два евродепутата. Това би могло да катализира качествени промени в застоялата БСП и да отпуши цялата политическа система за промяна. АВБ вече предизвика сериозен сблъсък и противопоставяне в лявото пространство.  Много е важно кой ще е вторият в нея, за да може да разтвори ветрилото отвъд очаквания ляво-центристки вот. Засега АБВ дърпа гласове от всички, но най-вече от БСП, ГЕРБ и националистите. Изключително важно е дали в предизборната кампания ще се състои дебат по проблемите в БСП и настоящата Тройна коалиция + независими, в който Първанов-Калфин изглеждат морално по-силната страна.

 Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8618

Posted by on ян. 26 2014. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.