ЛИЛИ БОЯНОВА: ТЪРГОВИЩЕ СЕ ОБЕЗЛЮДЯВА

ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ СА ВЛИЗАЛИ В ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ, НО В ОМУРТАГ НАПРИМЕР СА БИЛИ ПРИСВОЕНИ. ТРЪБИТЕ ЗА ИЗГРАДЕНИЯ ВОДОПРОВОД, ОТ ВИСОКОПЛЪТЕН ПОЛИЕТИЛЕН, СЕ ЗАМЕНЯТ  С ОБИКНОВЕНИ PVC ТРЪБИ, КОИТО СА НА МУФЕНИ ВРЪЗКИ С ГУМЕНИ УПЛЪТНЕНИЯ И СА ОПАСНИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА, КАЗВА ОЩЕ ДЕПУТАТЪТ ОТ ГЕРБ

Лили  Боянова е родена на 17 февруари 1964 с. Габрица. Икономист, застраховател. Депутат от ГЕРБ от област Търговище. Член на комисията по Бюджет и финанси в 41 НС.

 

Госпожо Боянова, как работи един депутат на местно ниво, особено в труден район, какъвто е Търговищкия?
В политиката съм от 2007 г. – най-напред бях представител на Сдружение „Граждани за Европейско Развитие на България”, а по-късно станах един от основателите на Политическа партия ГЕРБ в Търговищка област. На първото събрание през същата година членовете на ПП ГЕРБ ме избраха за областен координатор. Това е една част от моята дейност – политическата, а другата като народен представител касае законотворчеството.
В какво се състои работата на народния представител  на местно ниво, там, откъдето е издигнат? Много са хората по места, които имат предложения за промени в някои закони, които ги касаят. Например:  „Законът за местните данъци и такси”, законите, които се отнасят до местното самоуправление, законите, които касаят социалната сфера, пенсионната реформа. Когато съм в региона – всяка седмица събота, неделя и понеделник, правя срещи с избирателите. Въпросите, които поставят хората са свързани с най-различни проблеми, като една част се отнасят и до моята дейност в Парламента – член съм на Комисията по бюджет и финанси. По-голямата част от информацията, която имам от региона, се отнася до тази комисия.
По отношение на политическата работа какво може да се каже? От една нова партия на власт хората очакват преди всичко промяна на социалния статус. Не зная дали сте запознати, но нашата област е на второ място в страната по безработица и ако се върна назад във времето, такава е била картината години наред. И сега ми се иска да кажа”да”, няма да има повече безработица, но не мога.

Колко процента е тя в региона?
В различните селища е различна. В Търговищка община броят на безработните е близък до средните показатели за страната от 13%, но в други части на региона безработицата достига до 70% – предимно в селата. Това са главно хора, без професионална квалификация и ниска образователна степен, които работодателите рядко търсят и наемат. Не е за пренебрегване и факта, че близо половината от търсещите работа са над 50 години. Имаме и райони, които разчитат единствено на селското стопанство и животновъдството – Антоново и Опака. В Попово и Омуртаг пък има много малко работещи фирми, главно в частния сектор. Почти същото е положението и в Търговище.

Няма промишленост?
Да. Например: военният завод “Терем  Хан Крум” работи така да се каже на акумулатори. Навремето там бяха заети около 5000 души, а сега са не повече от 400-500.
Някои може би биха ме репликирали като кажат, че в Търговище е направена най-голямата инвестиция на зелено – “ Тракия Глас България” ЕАД. Инвестицията е от Световната банка за възстановяване и развитие, а реализацията е от турския холдинг “Шише джам”. В предприятието работят наистина много хора, но… реално тези хора в по-голямата си част не са от нашия регион. Те идват от другите области, тъй като имаше много закрити стъкларски заводи. Оттам  холдинг “Шише джам” си привлече специалистите, работниците. На практика голямата инвестиция не допринесе за намаляване безработицата в региона.
„ЛВК – Винпром” Търговище е приватизиран отдавна и естествено собственика си прави своя кадрова политика в зависимост от сезонна и производствените нужди. Авторемонтният завод в Омуртаг също едва крета. Мисля, че за Търговищка област не е достатъчно старите фирми да поддържат някаква дейност, да се мъчат да оцеляват на пазара. По-важно е да се привличат нови инвестиции, нови предприемачи. И това също е  един вид политика.

Борят ли се хората по места за участие в европейските проекти?
Да, разбира се. Европейски пари са влизали в областта, не само след приемането ни в ЕС, но и преди това, още от пред присъединителните програми. Например в Омуртаг е  усвоена до стотинка  една доста голяма сума за направата на водопровод. Въпросът обаче е, че те не са усвоени за да се направи водопровод, да има вода в града, в който живеят различни малцинствени групи. Грубо казано, парите са присвоени за мое най-голямо съжаление.

Как така присвоени? Нали казахте, че са усвоени до стотинка?

Ще обясня. Проект за 11 км. водопровод е направен и одобрен – от язовир “Ястребино” до Омуртаг. Общинското ръководство добре е направило, че е кандидатствало за европейски пари, още повече, че наличният  водопровод е 60 годишен, амортизиран, което означава загуби на вода. Но какво става после?  След започване на строителството проектът се променя – трасето се удължава с близо 8 км., като целта е да се захрани село Изворово, Община  Антоново. Освен това се подменят и тръби – тръбите от високоплътен полиетилен се заменят  с обикновени PVC тръби, които са на муфени връзки с гумени уплътнения, а те реално не се използват за направа на водопровод. Всичко това е направено по предложение на строителя – “Астика М” Хасково. Променя се и трасето в нарушение на Закона за териториалното устройство чл.154, ал.5, на която се базира тогавашният областен управител Бехчет Керим. Той прави промяната с едно дописване  на разрешението за строеж, което е издадено през 2004 г., а промяната се прави през 2005 г. Освен, че е променено разрешението за строеж, нарушено е и предписанието на ВиК, чието становище е, че PVC тръбите дори са опасни за здравето на хората. Между другото нарушенията се правят със съгласието на надзора, на проектанта. И какво се случва по-нататък? Парите са усвоени, а вода в Омуртаг няма, което е жалко. Злите езици говорят, че някъде по трасето може да не са полагани нови тръби. Има акт 15, за да се усвоят парите, но не са направени 72 -часовите проби. Кметът на града, Неджет Шабан,  прави запитване в МС още преди да дойде ГЕРБ на власт с намерение да разбере, защо се е случило това. От МС директно се отпускат още пари, но кметът започва да прави пречиствателна станция. Водопровод по същество няма, не се знае къде какво е положено и се питам за какво е тази пречиствателна станция? Направих запитване и във ВиК, откъдето ми казаха, че не са изградени дори част от въздушниците, чрез които се намалява налягането на водата. И най-интересното – накрая. По случая се водят дела вече четири години срещу неизвестен извършител! Как неизвестен, след като нарушителите са известни, имат си имена.
Много са примерите в нашият регион, от които се вижда, че има усвоени европейски пари, а реално няма извършено нищо. Наскоро ходих в с.Стара речка, едно много красиво място, има сложени табели там, че са изградени екопътеки. Пожелах да мина по някоя от тях, но такива няма, дори не са направени просеки. Парите в този случай са по програма “Фар”. Кой кого лъже? Хора са усвоили някакви пари, но не са направили нищо, което да оставят зад гърба си. Много е неприятно, че всеки ден се сблъскваме с такива неща.

Обезлюдява ли се Търговишка област?
Определено. Хората отиват да търсят препитание в големите градове, по-младите в чужбина. Районът обезлюдява много.

Какво се прави за да се задържат младите?
Най-важното е да се търси начин за препитание на местно ниво, независимо че ръководствата на фирмите искат да си назначат на работа изградени специалисти. Затова младите си намират много трудно работа, а и заплатите са ниски, не са като в големите градове. Има в региона много млади хора с образование, но няма как да бъдат устроени, няма бизнес, който да търси  такива специалисти.
Нещо, което се прави е, че има и фирми , които се опитват да обучат млади хора  и да ги задържат.
Не мога да кажа, че съм единственият човек, който разбира отлива на младите хора  от региона и иска да промени това текучество от малкия към големия град. А и самите те осъзнават, че могат да се реализират тук, на място, и ще бъдат не по-малко специалисти, отколкото в един голям град.

Изграждат ли се в областта някакви инфраструктурни проекти?
Знаете, през миналата 2009 г. Търговище бе обявен за градът с най- добър бизнес климат в България, най- доброто място за правене на бизнес, предпочитано от инвеститорите. За съжаление обаче тази добра оценка дойде точно в разгара на икономическата криза. А във време на стагнация строителството не е в разцвет. Строителните фирми се задъхват, цените на жилищата падат. Построеното не може да се продаде, за да се инвестира в ново строителство. Държавата също няма пари, които да вкара в такива проекти.

Въпреки всичко, какво трябва да се направи, за да се повиши поне донякъде социалният статус на хората? Районът е селски,тютюн поне не се ли отглежда?
Тенденциите са в страната тютюн да не се отглежда, дори намеренията са тези хора, които до сега са отглеждали, да бъдат обучени да правят нещо друго – вишневи градини или нещо от този род. Ако сега фонд “Тютюн” раздава пари на тютюнопроизводителите, догодина такъв фонд може да няма, защото към момента няма подписани споразумения с Европейската комисия. Все пак Търговищка област не е регион, в който предимно се гледа тютюн. Би могло да се развива селски туризъм. Дадох пример – екопътеките не са направени. За какъв туризъм да говорим? И това е навсякъде. Например Антоновският регион е много красив и има възможност за селски туризъм, но трябва някой да се ориентира и инвестира там.
 Има възможност за развитие на животновъдство, но хората, които да развиват животновъдство и да отговарят на европейските стандарти са много малко. Изискванията са огромни и за да се захванеш и да ги изпълниш трябват много пари. За да инвестираш много пари трябва някой да ти ги даде и след това да ги получиш по някой проект. Това за момента е много трудно. Затова сега се предвижда и се дава възможност на малките общини, които не разполагат с финансови ресурси да кандидатстват по определени програми, по които съфинасирането ще става от държавния бюджет. Надявам се това предложение да се приеме.

 


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:

ЦЕНАТА НА РОДИТЕЛСТВОТО Е НАРАСТНАЛА РЯЗКО – ДОКЛАД ОТ ШВЕЦИЯ

ГАБРОВСКИТЕ ИЗБОРИ КАТО ЛАКМУС

ЖИВКО ТОДОРОВ: ИМА НЕОБХОДИМОСТ ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ ПОЛИТИЦИ

БЪЛГАРИЯ АКТИВИЗИРА БАЛКАНСКАТА СИ ПОЛИТИКА

НАЙ-СПОКОЙНИТЕ И НАЙ-СТРЕСИРАНИ БИЗНЕСМЕНИ НА СВЕТА

СТОЙЧО КАЦАРОВ: РЕШЕНИЕТО НА ПОВЕЧЕТО ОТ ПРОБЛЕМИТЕ В
ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НЕ ЗАВИСИ ОТ ПАРИТЕ

СТЕНОГРАМА ОТ СРЕЩИТЕ НА БОЙКО БОРИСОВ С РЪКОВОДСТВАТА НА
МИНИСТЕРСТВАТА

АНКЕТА В ПОДКРЕПА НА ОСАКАТЕНОТО КУЧЕ МИМИ

ЕВРОПЕИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ – ОСНОВНА ЦЕЛ НА ПП „ОБЩЕСТВО
ЗА НОВА
БЪЛГАРИЯ”

БАШ ПРОВАЛЕНИТЕ ЧИНОВНИЦИ С ДВОЙНИ ЗАПЛАТИ

АНКЕТА ПО ПОВОД ОЧАКВАНЕТО ВДИГАНЕ НА ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ

ОНБ СКОЧИ СРЕЩУ ПО-ВИСОКИТЕ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ

ОТ КЪДЕ ТРЪГВА 8 МАРТ?

НАЧЕЛО НА ГЕРМАНСКИЯ КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД ЗАСТАНА
НАЙ-МЛАДИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ В ИСТОРИЯТА МУ

ПРОФ. ЦАЧЕВСКИ: ЕВРОПЕИЗАЦИЯТА НА БАЛКАНИТЕ НЕ Е ЗАВЪРШИЛА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3288

Posted by on юли 8 2010. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.