ЛИБИЯ – ПОЛЕТО НА БИТКАТА МЕЖДУ ЗАПАДА И ЕВРАЗИЯ

Самата либийска операция е част от стратегията на Бжежински. Не бива да се забравя, че той е идеолог на Барак Обама. Възможно е избирането на Обама също да е влизало в този план. Звучаха подозрения, че Обама може даже да не е гражданин на САЩ, и да е свързан с тази част от идеологическия спектър, която се изказва за „демократизация на Арабския свят”. Но това не попречи на Обама да стане президент на САЩ. Такъв либерален човек, както изглежда, помогна за привличане на своя страна на разочарваните от политиката неоконсервативни хора. Левоцентристският либерализъм, смесен с екологията, бе само инструмент за провеждане в бъдеще на нова интервенционистка политика при съгласие на левия западен лагер, прозападните леви и значително западнизираните леви сили – европейските социалдемократи, еколози, северноамериканските, азиатските и арабските прогресисти.

Говорейки за арабските бунтове не да не забравяме за тези, които смятат, че основния двигател на демократизацията на Изтока трябва да стане прозападния слой на арабското население. Но тези буржоазни елементи на арабското общество, на които Вашингтон даряваше стипендии и посещения в САЩ, не могат да гарантират това, че след революцията те ще дойдат на власт в своите страни. Те са само инструмент за контрол над процеса на либерализация в арабския Изток. Тук се съединиха два фактора – на френския и английския колониализъм, когато Лондон се изявява като верен слуга на западния империализъм, и нефтеният аспект, който в арабския свят се намира под пълен контрол на саудитскиите принцове.
Саудитска Арабия – верен съюзник на Запада, благодарение на контрола над ислямистските сили, които Рияд използва за своите цели не едно десителитие. Враждата в арабския свят – това е колосален сблъсък на феодално ислямисткия мироглед и изостаналите ислямиски режими с историческото и политическото наследство на Насър, на партия БАСС, на марксизма и ленинизма, които бяха популярни в арабския свят в продължение на 60 години.
Най-мракобесно изостаналите части от постколониалния свят се явяват съюзници на Запада. Уахабизмът и останалите екстремистски течения можеха да се развиват и да влияят на умовете на арабите само там, където правителствата бяха свързани с колониалната метрополия. Особено с Лондон – базата на ислямския екстремизъм. Сега в Тунис и Бенгази Лондон отново поставя ислямистите на седлото. Оперативна база на Запада се явяват и телекомпаниите „Ал Арабия” и „Ал Джазира” – това са центровете на убийствена дезинформация и реакционна пропаганда в духа на ислямо-либерализма. От ръцете им се разгръща в информационото пространство кампания в подкрепа на „цветните революции”, проекти формиращи мирогледа на младите араби и тяхното благожелателно отношение към намесата в делата на арабския Изток от страна на Вашингтон, Лондон, Париж. Те играят ролята на разузнавателни центрове на САЩ и НАТО в зоните на конфликтите, както се вижда например в  Либия.
Това го разбраха властите в Йемен. След отеглянето от там на саудитските войски, йеменският президент изгони от страната канала „Ал Джазира”, обвинявайки ги в подстрекателство на народа към антиправителствени акции. Това още един път ни показа скритата връзка между панарабската телекоммуникационна мрежа и саудитския режим.
Това е метод на нападение на страни, обявяващи се против англосаксонската хегемония – Судан, Сирия, Либия, Йемен… Пуснат е процесът на дефрагментация на националните държави и същестувава заплаха, че този процес няма да бъде удържан под контрола на Запада. Идеологията на ислямистския реваншизъм може да вземе връх, сливайки се с изостаналите антинационални арабски движения, и да доведе до дестабилизация в достатъчно устойчиви страни, например, в Сирия. Геополитическата ос Вашингтон-Лондон-Париж ще прехвърли този ислямистки емират в ръцете на саудитските принцове-компрадори. Главната цел е да се  спъне социално-икономическото и техническото развитие в региона, насаждайки паразитни и антипрогресивни режими (което ще се хареса на западните расисти, обсебени от идеологията на ориентализма) и предотвратявайки образуването на азиатско-евразийски блок между държавите. На фона на изостаналостта на тези страни Запада изглежда привлекателен партньор. Той може да купува природни ресурси от тези страни, където за модернизация не може и да се говори, и където под вида на гражданските свободи ще се възцари ислямистката идеология.
 Тези събития са инспириран саботаж на проекта за стратегическо развитие в региона, който с рикошет ще удари по плановете за сближване на евразийските държави – Русия, Китай, Турция, Пакистан и Иран. И ако ислямо-колониалистическия емират все пак бъде създаден, той ще излезе с удобна платформа за дестабилизация на Русия, Китай и Индия. Той ще окаже унищожаващ ефект на Иран и Турция, ще подкопае крехната стабилност в Пакистан, в кавказските и централно-азиатските републики.
Маниерът на Бжежински е типичен маниер на Лондон да разделя и доминира. Тази колониалистка пета е лесно да се види от тези, които са готови да гледат в очите на реалността.
В светлината на последните движения ООН, Москва и Пекин разбират, че не трябва да се хаби време в безполезни дипломатически танци и взаимни сладникавости, когато ти си следващата цел на „преформатиране”.

www.eurasia-rivista.org

Превод: политолога Борислав АНГЕЛОВ

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ЖЕНИТЕ В НЕМСКАТА ПОЛИТИКА

МАРИ ЛЬО ПЕН: ФРАНЦИЯ Е ПРЕД КОЛАПС

ДО 2013 Г. БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА УСПЕЕ ДА УСВОИ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ ОКОЛО 6.5 МЛРД. ЕВРО

АТАНАС АТАНАСОВ: ЕДНА ВЪШКА КАТО СЕ НАХРАНИ, КАТО СЕ НАЯДЕ КАКТО КАЗВА НАРОДЪТ, ИЗЛИЗА НА ЧЕЛОТО

ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ: ЦВЕТАНОВ Е ИЗПОЛЗВАЛ ЙОВЧЕВ ПРИ ДОКЛАДВАНИЯ ПРИ ПРЕМИЕРА ЗА КАДРОВИ РАЗМЕСТВАНИЯ

РЕВОЛЮЦИИТЕ В АРАБСКИЯ СВЯТ

ДОКТРИНАТА „ПЪРВАНОВ – БОРИСОВ“

ПСИХОЛОГЪТ ИВАН ИВАНОВ: ИМА ВРЪЗКА МЕЖДУ КРИЗАТА И ИЗОСТРЯНЕТО НА ПСИХИЧНИТЕ БОЛЕСТИ

МУРАВЕЙ РАДЕВ: ЗАГУБАТА ОТ СДЕЛКАТА С ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НАИСТИНА Е ОГРОМНА И ДО 2015 ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВА

ИВАН ГЕНОВ: БОЙКО БОРИСОВ Е В МИННО ПОЛЕ

КРАЙ НА СВЕТА И АПОКАЛИПСИС

НАИСТИНА ЛИ СМЕ ИНТЕРНЕТ ПОКОЛЕНИЕ?

МУЛТИКУЛТУРАЛИЗЪМ И ПОЛИТИЧЕСКА КОРЕКТНОСТ

НЕМСКИТЕ СИНДИКАТИ ГОТВЯТ СТАЧКИ ЗАРАДИ ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ РАБОТНИЦИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3815

Posted by on апр. 14 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.