ЛИБИЯ: ЗА ПРЕГОВОРНИЯ ПРОЦЕС МЕЖДУ УЧАСТНИЦИТЕ В КОНФЛИКТА

Кризата в Либия започва да излиза на нова спирала. При това за разлика от повечето експерти ще изкажем предположението, че този нов стадий задължително ще завърши с продуктивни преговори между противодействащите страни. Еднозначно е само едно: съдбата на кампанията основно ще зависи от постигането на компромис между Триполи и Париж. В този случай ще повторим по-рано изразеното  ни предположение: да се очаква пробив именно в "мирен" вариант преди провеждането на предизборната кандидат-президентска кампания във Франция не се налага. Въпреки всички изявления на министъра на външните работи на Франция Ален Жюпе за това, че „страните в Либия трябва да преговарят”.
Французите лукавствуват. Въпреки това, че изтеклата информация за контакти между Триполи и Париж се появи едва сега, посочените консултации се провеждат отдавна. Емисари на Муамар Кадафи (или по-вероятно неговия син Сейф ал Ислам) сондират почвата във Франция и САЩ  на практика от самото начало на бойните действия. Другият въпрос е, че до тогава те не получиха аудиенция с официални представители, а сега, както изглежда са провели срещи на това ниво. Опровергава го и изявлението на Сейф ал Ислам за това, „че ние не разговаряме с въстаниците, ние разговаряме с Франция”. Триполи отдавна и засега  слабопродуктивно разговаря и с представители на опозицията в много европейски страни, в това число и в Париж. Много малка е вероятността, за тези контакти да не са знаели в Елисейския дворец. Всъщност нулевият резултат на тези консултации изцяло и напълно е  „на съвестта” на французите.
Или да вземем също братовчеда на либийския лидер Ахмад Кадафадам (Ahmad Kadhafadam – б.пр.), който позиционира себе си като представител на „трета сила” и е скаран с него, при това запазва отлични отношения с останалите членове на семейството. Да си скаран с Муамар Кадафи и  да дружиш с неговите синови фактически е невъзможно.  Значи, става дума за това, че Триполи своевременно е създал удобна за Запада площадка за провеждане на преговори, която може да се използва, излагайки на риск своята репутация и не губейки лицето си.
Последното обстоятелство е определящо сега за НАТО, която в момента изпитва „борба на мотиви”. Вече е ясно, че срокът за продължаване именно в сегашния и вид на военната операция изтича. Това е скъпо и ниско ефективно. На фона на финансовата криза в самата Европа, Париж и Лондон, като основни инициатори на цялата тази кампания, започват да изпитват  все по-нарастващ натиск от страна на своите европейски партньори в алианса. Част от тях (Швеция и Норвегия и т.н.) вече започват да  намаляват своето участие, правейки го изключително символично. Същото планират да направи и Рим. От самото начало против военна операция в Либия бяха и във ФРГ. То ест за преминаването от въздушна към земна фаза на операцията, което би било логично и би решило „въпроса Кадафи”, НАТО категорично не е готова.
Както и се представя, това е основната причина, поради която Париж започна да спуска „димната завеса” по повод консултациите и с представители на Триполи. Президентът на Франция Никола Саркози иска да спечели време и да успокои своите партньори: казвайки, виждате ли, ние започнахме преговорния процес. В действителност, Париж не се готви да прекрати военната фаза и  ще продължи провеждането на делото към физическото унищожение на либийският лидер. Веднага ще отбележим, че твърдението за групи от наемни убийци, които скитат в Триполи, опитвайки се да убият полковника, ние ще оставим на съвестта на който го каза, това  Кирсан Илюмжинов. Трябва напълно да живеят в някакъв паралелен свят,  за да се твърди това сериозно.
Но засега Муамар Кадафи запазва контрол над значителна част от страната,  да се говори за пълно спазване с френските интереси в Магреб, не се налага. От тук идва и много простият извод: никакъв пробив за споразумение в близко бъдеще явно няма да последва. В същност индикатор за „добрите намерения” на французите ще са консултациите в Адис Абеба, които се провеждат между Бенгази и Триполи под егидата на ООН и Африканския съюз. Съмнително е, че Париж реално ще ги подкрепи. Това ще означава да се признае Африканския съюз като равноправен и основен посредник в разрешаването на „либийската криза”, а в Елисейския дворец това него искат.

Сега още за двете заблуди:
1. Това е твърдението на редица експерти, че Муамар Кадафи е способен да разруши западната коалиция. Не трябва да се приемат вътрешните тактически разногласия на западняците за предпоставки за какъвто и да е системен разкол.  Въпросът е в плоскостта: „как да се убие полковник Кадафи с най-малко разноски”, а не „дали да го убият по принцип”.
2. Мумар Кадафи и неговото обкръжение никога няма да тръгнат  на някакви призрачни гаранции за безопасност в случай на  тръгването му от власт. С други думи, синовете и кланът на полковника никога няма да го предадат, знаейки, че съдбата им ще бъде в този случай печална. Може би не веднага, но задължително.
От тези две убеждения ясно следва още един извод за причината (наред с другото) за "боксуването" на мирните консултации. Това е дълбокото взаимно недоверие на страните една към друга.

А.А.Бистров – Институт за Близкия изток – Русия

Превод на български – политолога Борислав Ангелов

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ИМА ЛИ ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ И РЕСУРС В ГЕРБ ДА СЕ БОРИ С ПРЕСТЪПНОСТТА И КОРУПЦИЯТА? -Тихомир СТОЙЧЕВ

СКРОМНАТА СИЛА НА ГЕРМАНИЯМалте ЛЕХМИНГ

ЗА КОГО СТРОИТЕ ТЕЗИ МАГИСТРАЛИ, ГОСПОДА?д-р Лъчезар АВРАМОВ
  

МЮСЮЛМАНСКОТО БРАТСТВО СЛАГА КРЪСТ НА АРАБСКАТА ПРОЛЕТ – Уалид Фарес

„АРАБСКАТА ПРОЛЕТ” Е ИЗВИНЕНИЕ ЗА ИРАН, ЗА ДА ПОЕМЕ КОНТРОЛА НАД БЛИЗКИЯ ИЗТОК – Бен ЩАЙН

ОТ КАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ СЕ НУЖДАЕ БЪЛГАРИЯ? –Момчил ДОЙЧЕВ

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ВСЕКИ БЪЛГАРИН ГОДИШНО ХАРЧИ ХИЛЯДА ЛЕВА ЗА ЗДРАВЕ

ГОРКО И ТЕЖКО НА НАРОДА, КОЙТО САМ СЕБЕ СИ ПОРОБВА

РОБЪРТ ФИСК: ОСАМА ПРЕСТАНА ДА БЪДЕ ОТ ПОЛЗА НА ПАКИСТАНЦИТЕ И ЗАТОВА ГО ПРЕДАДОХА

ВИНО ОТ ГЛУХАРЧЕТА

ГРАЖДАНСКИТЕ ИНИЦИАТИВИ – НАЧИН НА УПОТРЕБА

ЛИБИЯ – МЕЖДУ НЕСИГУРНОСТТА И НАДЕЖДАТА

ЛИБИЯ – ПОЛЕТО НА БИТКАТА МЕЖДУ ЗАПАДА И ЕВРАЗИЯ

ЖЕНИТЕ В НЕМСКАТА ПОЛИТИКА

МАРИ ЛЬО ПЕН: ФРАНЦИЯ Е ПРЕД КОЛАПС

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4017

Posted by on юли 25 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.