ЛЕОН ПАНЕТА?

Господин Христозов, новата Ви книга “Оня от шесто” вече е на книжния пазар. Не е ли изчерпана вече тази тема? Не ни ли връщате излишно и отново към сенките от миналото?
Сенките от миналото, както се изразявате, са били действителни “герои” в миналото, действителни са сега и още по-страшното е, че те вече са предвидени да бъдат сенки и в бъдещето. Но да не обсъждаме новата ми книга. Да, тя е на пазара. Нещо повече, от последната и страница читателят ще разбере, че подготвям следваща книга. В нея мисля да поразсъждавам за някои сенки в бъдещето. Доста интересни събития станаха през месец май. За един писател на политически романи месецът беше доста благодатен като информация.
 

Кажете по-конкретно, с какво беше толкова благодатен?
С няколко интересни публични изяви. Появи се още една сянка от близкото минало – Ричард Ран. За младото поколение името му може да не е известно, но за поколенията в България преживели краха на социализма и прехода към пазарна икономика, това е знаково име. Та, господин Ричард Ран съвсем чистосърдечно призна, че планът “Ран – Ът”, на който той е един от съавторите, не само, че не е бил вреден за България, напротив, забавеното му прилагане е довело до неудачното ни развитие в прехода. Ако е бил приложен навреме и прецизно, България до сега е щяла да стане “Швейцария на Балканите”.

Вие вярвате ли?
Ами, като анализирам перипетиите в прехода, почти съм склонен да му повярвам… Още повече, че през май в България пристигна не случайно новият шеф на ЦРУ – Леон Панета. Единствено в България се даде гласност за посещението му. От тукашната гласност разбрахме, че преди това е бил в Москва, а и на други места в Източна Европа… Защо, кога и къде е бил, каква е била целта на посещенията му, слава богу, от там не разбрахме… А тук стана ясно, че е дошъл да предаде лични поздрави от държавния глава на САЩ на лидера Бойко Борисов. И да обсъдят операцията на Цветанов “ОКТОПОД”…

Нещо иронизирате… Според вицепремиера Цветан Цветанов, това е знаково посещение. Знак за доверие на САЩ към правителството ва Бойко Борисов.
Кой знае? В политиката никога и нищо не е еднозначно. ЦРУ отдавна няма проблеми в България, за да се налага лично шефът му да идва. Да не забравяме, че съветник на първия демократичен премиер след десети ноември 1989 година, беше служител на ЦРУ. Това беше знаково посещение по моему в друг аспект.

В какъв, кажете, нали сте стар шпионин?

Именно, твърде стар, за да се подвеждам по PR-а на изпълнителната власт…

 
Би трябвало, като съвременни българи, да сме доволни от такава ярка изразена подкрепа от най-мощната държава в света. Не робувате ли на стари стереотипи и на стари професионални вражди?
На нищо не робувам. Просто разсъждавам на базата на официалната информация. Опитвам се да анализирам с помощта на професионалната си деформация, която за добро или за лошо притежавам. Понякога изразът на лицето показва по-точно това, което е в мислите, и много често казаните думи са твърде различни от стаените мисли… Усещам, че посещението на шефът на ЦРУ имаше други цели и дано да е за добро на страната… Като не забравяме, че има стара сентенция – “Пътят към ада винаги е постлан с добри намерения” …

Това по лицето на господин Панета ли разчетохте?
Той е твърде дългогодишен и опитен политик, при това е заемал едни от най-важните от гледна точка на националната сигурност длъжности. Така, че по неговото лице много трудно могат да се разчетат истинските мисли… Наблюдавах лицата на нашите политици… Още повече, отсъствието на лица, които по конституция и по закон отговарят за темите на разузнаването… Простият извод е – готви се нещо ново, което няма за основа сегашното статукво. А какво? Както казват руснаците – “Поживьом, увидем”…


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ЕСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ С ПИСАТЕЛЯ ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ

ВОДА ГАЗИМ, ЖАДНИ ХОДИМ

ПИСАТЕЛЯТ ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ЗАЩО ГИ Е СТРАХ ОТ ГОЛАТА
ИСТИНА И
ПРЕДОЧИТАТ ДОБРЕ ОБЛЕЧЕНАТА ЛЪЖА

ПЕТЪР
ХРИСТОЗОВ: НАГЛИТЕ, ОКТОПОДИТЕ, МЕДУЗИТЕ СА САМО ГАДНАТА
МИРИЗМА ОТ РАЗЛАГАЩИ СЕ МЕКОТЕЛИ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ ЗА ОТНОШЕНИЯТА БОЙКО БОРИСОВ – АЛЕКСЕЙ
ПЕТРОВ

КУХАТА СЪЩНОСТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИНАНСИ

РУСЕ ОСЪМНА С ДОНОСИ СРЕЩУ КМЕТА, ТОЙ МЪЛЧИ

ТОП ЖУРНАЛИСТЪТ ГРИГОР ЛИЛОВ: БРОЯТ НА РАЗОЧАРОВАНИТЕ ОТ
УПРАВЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧАВА

ЕВРОЗОНАТА ДА ПРЕОСМИСЛИ РОЛЯТА СИ В МЕЖДУНАРОДНИЯ
ВАЛУТЕН ФОНД

ОТСВИРИХА АНТИПОД НА МИТНИЧАРЯ-ОКТОПОД

ДВА ВЪПРОСА, КОИТО ЧАКАТ ОТГОВОР

ИЛИАНА БЕНОВСКА: БОЖКОВ МИ ПОИСКА 300 ХИЛ. ЕВРО

СОФИЯ Е ПОТЪНАЛА В МРЪСОТИЯ*

НИКОЛАЙ КОЛЕВ-БОСИЯ: КЪМ АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ РЕСПЕКТ ИМА ДОРИ
ТИМ, ЕДНА МНОГО МОЩНА ГРУПИРОВКА


Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3220

Posted by on май 30 2010. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.