ЛЕГАЛИЗИРАНЕТО НА ОРЪЖИЯТА МОЖЕ ДА НАПРАВИ НОРВЕГИЯ ПО-БЕЗОПАСНО МЯСТО

Майкъл Рейгън е син на американския президент Роналд Рейгън. Политически консултант и автор на нашумялата книга „Новата рейганова революция". Консерватор с ярки позиции.
 

Колко дълго време можеше да оцелее норвежкият стрелец в Тексас или който и да е друг щат, където е разрешено свободното носене на оръжие? Направих проучване: в Тексас – 3 минути, в Монтана – 7-8 минути, в Аризона – 2 минути и в Невада от 3 до 5 минути. Не можеше ли Норвегия да разреши притежанието на оръжие, така да са защити гражданите си и масовото клане да бъде избегнато? Има много истина в старата поговорка, че ако оръжията са незаконни, само престъпниците ще ги притежават.

Това със сигурност е валидно за Норвегия, където Андер Брейвик, самотният стрелец, извърши престъплението си в младежкия лагер на остров Утоя. Според  прес информациите, той през цялото време е очаквал специалните части да го прострелят, за да го спрат. Но това не е станало. Лице в лице с невъоръжените си жертви Брейвик има предостатъчно време да убие 68 невинни хора, които не могат да се защитят. Ако само един от тях носеше оръжие, Брейвик можеше да бъде спрян. Много животи можеше да бъдат спасени.  По трагичен начин, норвежката анти-оръжейна истерия изразена в закони ограничаващи притежанието на оръжие, сложиха насилието в ръцете на престъпници, като Брейвик, които просто не зачитат законите срещу оръжията.

Независимо от Втората поправка, която защитава правото на американските граждани да притежават оръжие за самозащита, констотитуционните права за носене на оръжие постоянно се нарушават. В своя бестселър „Повече оръжия, по-малко престъпления”, Джон Р. Лот – Младши, доказа, че оръжията ни дават повече сигурност. А в книгата си „Предразсъдъкът срещу оръжията” той показа  как либералите погребват фактите, скривайки очевидната истина. С неопровержими доказателство, Лот затвори устите на оръжейните критици и даде информацията и аргумените от които се нуждаем в дебата с тези фанатици, които искат да забранят притежанието на оръжие и да оставят само престъпниците въоръжени.

Историята ни учи, че управления които са изправени пред въоръжено гражданство се въздържат много повече от нарушение на индивидуалните права. Затова не е изненада, че правителства, които искат да упражняват диктаторски властта си неизбежно стигат до ограничения за ползването на оръжия от техните граждани.

В едно интервю в Чикадо Лот каза, че в щати, в които има увеличение на притежаваното оръжие се наблюдава най-голямото намаляване на престъпността при престъпленията срещу личността. 31 щата в момента имат такива закони. Те позволяват на пълнолетните да носят оръжие, в случай, че нямат криминално досие или значителни психически отклонения.

Лот посочва, че престъпниците се въздържат да извършват престъпления при които са предвидени  по-големи наказания. Точно както повечето арести и осъдителни присъди задържат ръста на престъпността, така и рискът някой, който извършва престъпление да се сблъска с човек, който може да се защити е много голям. При въвеждане на закони за носене на оръжие Лот доказва, че ефектът всяка година е намаляване на убийставата – 3 %, изнасилванията – 2 % и грабежите – 2 %.  Те намаляват поради 2 основни причини. Първо, престъпниците не знаят кой може да ги гръмне. Второ, жертвите, които имат оръжие са в много по-добра позиция да се защитят. Това се нарича здрав разум.

Бащите основатели са разбирали  нуждата от въоръжени граждани. Благодарение на колониалистите, коити са имали оръжие, Америка постигна триумф над най-силната армия на света. Те са настоявали американците да имат право да носят оръжие, за да се гарантират техните свободи  и сигруността им от тези, които отричат свободата.

Трябва да сме бдителни. Винаги има такива, които искат да погазят правото ни да бъдем свободни. Докато отбраняваме нашето право да притежаваме и да носим оръжие – нашите свободи са гарантирани.

 
Мнението е публикувано на сайта на фондация Рейгън 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПРОФ. ХРИСТО КАФТАНДЖИЕВ: ПОЛИТИЧЕСКАТА РЕКЛАМА Е КАТО СПОРТА

ФАШИЗМЪТ НЕ Е КОНСЕРВАТИЗЪМ Дейвид ЛИМБАУХ

ПИСНА НИ ОТ ИЗПОЛЗВАЧИ Патрик БЮКЯНЪН
  

НЕЗДРАВИЯТ КУЛТ КЪМ СТАРОСТТА – Роджър БОЙС

КРИМСКИЯТ ВЕКТОР НА ТУРСКАТА ГЕОПОЛИТИКА – Кънчо АНГЕЛОВ

КОНСТИТУЦИОННИТЕ ПРОТИВОРЕЧИЯ И ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ- Момчил ДОЙЧЕВ

СКАНДАЛЪТ КАТО ПОЛИТТЕХНОЛОГИЯ – Момчил ДОЙЧЕВ

ВАСИЛ ПЕНЕВ: ЗАЛОГЪТ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ Е ЕДНОВРЕМЕННО ЗНАЧИМ И ФАЛШИВ

ЗА ОСАМА БИН ЛАДЕН ИЛИ С ДОБРО, ИЛИ С НИЩО

БЛИЗКИЯТ ИЗТОК МОЖЕ ДА ИЗПАДНЕ В ДЕСЕТИЛЕTИЯ НА НЕСТАБИЛНОСТ

ТРАЙБАЛИЗМЪТ ЛИ Е БЪДЕЩЕТО? – Патрик БЮКЯНЪН

ВЪПРОСЪТ ЗА ОТНОШЕНИЯТА НА ТУРЦИЯ С ГЪРЦИЯ- Ирина СВИСТУНОВА

ТОМО БОРИСОВ: ПРЕСТЪПНОСТТА ЩЕ СЕ РАЗРАСТВА – НАРОДЪТ ОБЕДНЯВА

СЛЕД КАДАФИ: ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ДЖИХАДИСТИ? – Уалид ФАРЕС

ИТАЛИЯ СПЕЧЕЛИ 10 ГОДИШНА БИТКА ЗА РАЗПЯТИЯТА В КЛАСНИТЕ СТАИ

ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА ПРОТИВ ЛИБИЯ

БЪЛГАРИЯ НА КРЪСТОПЪТ –Олга РЕШЕТНИКОВА

ИДЕОЛОГИЯ НА ИСЛЯМИЗМА- Алекс АЛЕКСИЕВ

ГЕНАДИЙ ШМАЛ: НЕСТАБИЛНОСТТА СЕ ОТРАЗЯВА НА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА

ПРОФ. ВЛАДИМИР ЧУКОВ: У НАС ЩЕ ИМА ЕМИГРАНТСКИ ПОТОК

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4033

Posted by on авг. 5 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.