ЛЕВИЯТ ЗАВОЙ Е НЕВЪЗМОЖЕН

Liav zavoiПодманени от социални проблеми, улични демонстрации, предстоящи избори и мнения на дежурни анализатори, мнозинството политически формации се впуснаха да правят ляв завой. Особено любопитно изглеждат напъните на някои „десни“ в тази посока.

Лидерът на бившите управляващи обяви, че е дошло време за лява политика. Човекът имаше и време, и властови комфорт да го направи. Разполагаше с дясна легитимация от останалите страни членки на ЕС. Имаше възможност за реформи. Само че политиката му на моменти беше по-лява и от тази на социалистите – игра по свирката на синдикати при всяка заплашителна дума, вдигане на минималната заплата, отказ от реформи, раздуване на държавния апарат, облагане с данъци на лихвите на влоговете… може би има още много неща. Поредният му политически маньовър по-скоро е оцеляваща мимикрия.

Вторият десен субект, партията начело с Меглена Кунева, също развя (кокетно и тайничко, че нали вя друго цяла година) знамето на лявата политика. Представените 31 програмни точки на партията са пропити с нереален популизъм. Например, намерението всички лекарства за деца до 7 годишна възраст да са безплатни. Звучи социално и гали ухото, но ако се постави в по-широк контекст нещата придобиват други очертания. Какво би донесло това, при положение, че в държавата има много голямо малцинство, което се издържа от детски надбавки и „производство“ на деца? Така ли ще го мотивираме да спре трагичния си начин на живот? „Инвестицията“ със сигурност е насърчителна за „бизнесмени“ от този род, но непосилна и пагубна за бъдещето на държавата  При подобни предложения човек си мисли, че за неговото семейство би било добре, но то, както и всички останали, се намират на един кораб. Колкото и да ти е хубава каютата, като почне целия да се пълни с вода ще стигне и до теб.

Останалите, т.нар основни политически сили, до такава степен са смесили либерално, социалистическо, националистическо, че е трудно да се определи ясна политическа физиономия. Няма единствено консервативна партия с нормални хора и смислени позиции, просто защото не е модерно.

Със сигурност всички зелени, екологични организации трябва да си отидат в крайно левия спектър, където е логичното им място. Позата на сърдитото дете и идеята да се правят на десни вече изглежда нелепо.

Докато има инвалиди менте, раздути държавни щатове, източване на здравна каса, помощи за всяко дете след второто и т.н., левият завой, за тези, които искат да го правят, е невъзможен. А когато тези въпроси се решат, от ляв завой вече няма да има смисъл.

Калоян Методиев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6324

Posted by on мар. 23 2013. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “ЛЕВИЯТ ЗАВОЙ Е НЕВЪЗМОЖЕН”

  1. Dedo

    Ха, точно написано. Да му писне на човек от „леваци“. А за левия уклон на Кунева може да се добави и идеята за „квоти“ в листите. Квоти за мъже, за жени.. остава и за гейове да предвивят места. И то май няма да остане място за хора, които да вършат работа наистина. Типично по комсомолски! Човек трудно бяга от формирани с години идейни убеждения.
    Иначе точно в ситуация на криза, на стагнация на икономиката, провеждането на леви политики ще е пагубно. Дано избирателя ни опази от псевдо десни (с явен ляв уклон) управленци.Пази боже и от настървени социалисти – след фиаското с референдума и настървението в подклаждането на „недоволство“, явно са отворили голяма уста за лапачка!
    Господ да пази България на предстоящите избори!

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.