ЛАБИРИНТ

Любовта  Всички знаем песните, пиесите, филмите и въобще произведенията посветени на любовта. За някои, тя е чувство, което се изживява един път, за други тя е начин на живот… Любовта за всекиго е различна, просто защото хората сме различни и възприемаме света по свой си начин. Та в тези човешки произведения любовта се поставя над всичко, дори и над живота на самите участници в любовната история… Но дали тези красиви и опияняващи истории за най-чистото човешко чувство могат да бъдат и така лесно приложени в нашия живот?

Да помислим реално над нещата. Хората  в днешно време са толкова забързани и вглъбени в работата си, че рядко имат възможност да се запознаят с някой нов обект на тяхната любов. Да, точно така „обект на тяхната любов”, защото хората сякаш имаме отчаяна нужда да обичаме и да се чувстваме обичани, но дали всъщност нещата са така? Дали всъщност тези чувства не са плод на силното ни желание и ние да изживеем нашата приказка? Много от нас просто се страхуват да не останат сами и един ден от живота си да се събудят в празното си легло, в празния си дом и да разберат, че са напълно сами… Но какво би било щастието прекарано с човек, който не обичате, а сте се вкопчили един в друг поради страха си да не останете сами и да не се опитате да намерите най-подходящия за себе си партньор… Дали тази „любов” би просъществувала до края на живота ви или в един ден просто ще се събудите в леглото си до своя спътник и ще откриете, че човекът до когото спите Ви е напълно чужд и противен… Тогава какъв е смисълът изкуствено да си създавате любов и чувство на привързаност? Да, човек лесно се привързва към някого, но никога не може да го заобича. Това са две различни чувства и докато едното ви крепи, то другото ще ви направи безкрайно щастливи.

Напоследък се сблъсквам с разни необичайни любовни ситуации. Ще си кажете – та какви любовни ситуации на твоята възраст /б.а. 17/. Абе, намират се и то доста, честно казано. Първата, с която мисля да Ви запозная е точно по образеца, за който говорех по-нагоре в текста си. Надявам се да не изляза лош пророк с приказките си. Та имам една съученичка, която има крайно тъжна съдба. За съжаление е имала нещастието да се роди в семейство на баща – алкохолик и майка, която след тормоза оказан над нея, не е съумяла да запази здравата си преценка. По-късно бащата на моята съученичка почива от алкохолизма си и оставя горката женица с две дъщери (моята съученичка и по-малката й сестра), които трябва да възпитава и отглежда. Та моята съученичка, цял живот е живяла без любов, ставала е свидетел на ужасните и грозни отношения на един деградирал човек, посегнал към чашката и към единствения пример за подражание в нейните невръстни години – майка й. Това клето момиче, от както се осъзна като същество от женски пол, търси любовта и обичта на момчетата – нещо, от което тя винаги е имала нужда… Сега тя живее с едно момче, което е доста по-голямо от нея и смята да прекъсне образованието си, за да изпълнява пълноценната функция на негова съпруга, а  това наистина ще е пагубно за нея, според мен. Не искам да прозвуча черногледо, но на тази възраст хората доста бързо се променят и нито тя, нито той могат да са сигурни, че след година дори ще са заедно, а само година загубена в училище е фатална за завършването на образованието й.

Така това момиче рискува всичко, за да бъде обичана, за да получи обичта,

която винаги е искала да има, а, за съжаление, съдбата й е отнела като право много рано. Та тук идва моят въпрос – има ли смисъл човек да загуби всичко, при все, че тя е изявена ученичка по математика, за да стане слугиня, опа, съпруга, на един човек, който тя познава от по-малко от година. Според мен няма смисъл и ако нейната приказка бе така истинска, любовта чиста, а не защото и двамата са имали трудни съдби и отчаяно се нуждаят от любов, то те щяха да си дадат шанс да се развият… Или поне моята съученичка щеше да завърши образованието си и щеше да увеличи шансовете си за успех в живота. В този случай, сякаш нещата се затварят в един лабиринт на болка, страх, нужда от обич и желание за освобождение от всичко минало, но коридорът, по който е поела, не би я довел до изхода, а само до мястото, от където е тръгнала.

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=618

Posted by on юни 14 2007. Filed under За любовта. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.