КУЛТУРНИЯТ ШОК В ЕВРОПА

Независимо от тенденцията Европейския съюз да се превърне в съюз на европейските нации, големи културни различия все още съществуват, например между работещите из целия европейски континент. Според някои експерти тези разлики в процеса на свободно движени и работа могат да се превърнат в истинки пропасти.
Множество инциденти през 2008 г. показаха, че  културни сблъсъци могат да се получат между хора, просто защото са от различни места. Културният шок не е изключение  и за Европа и европейците мигриращи из континента.
„Тотален културен шок” – така 33 годишния британски инженер Майк Кантело описва своя опит на трудовия пазар във Франция. И това не е единичен случай.
За съжаление, пак според експертите, европейски фирми пренебрегват обучението на персонала да се справя с междукултурните разлики и особености, защото според тях това не е проблем. Проблем си е и още как, особено ако започне да пречи на развитието на бизнеса. 


„В Европа хората са съседи. Традициите са горе-долу близки, разстоянията не са толкова далечни и лично аз съм била на ваканция на много места.”, казва 35 годишната Сабине Аменд от Германия, която е обучител по междукултурни отношения и живее в Англия от 6 години. „Да пътуваш и да работиш на дадено място обаче са мнооого различини неща”, добавя накрая тя.
Отговорите включват опит, знания в областта на културата и развито самосъзнание.

СИМПТОМИТЕ

Какво всъщност предствлява културния шок? Най-общо казано той се появява, когато някой разбере, че начина по който той е свикнал да прави нещата не работи на новото място. Навици създадени преди могат да се превърнат в поразителен брой неправилно взети решения, казва Стефан Ринсмит, който е специалист по глобална емоционална интелигентност. Симптомите са общи: чувство за разочарование, раздразнителност, изтощение, безпокойство и депресия. Не може да се справите. Отказвате се и обръщате всичко това  в агресия срещу местната култура, добавя Ринсмит.
Елизабет Маркс, ръководи отдел за човешки ресурси в Лондон и е написала книга за културния шок. В нея тя пише: „Хората започват са си казват ‘Защо французите са таквива, а немците такива?’и да демонизират другите създавайки се стереотипи ‘Мразя нацията Х. Край на разговора.’ И продължават да поддържат собствената си гледна точка, смятайки, че начина по който те правят нещата е по-добрия.”

СЕВЕР И ЮГ

Експертите казват, че има ефикасен начин да се преодолее разочарованието. Единият начин е да запомните, че европейските култури могат да бъдат разделени на 2 големи групи, казва Ринсмит. Англоговорящите, немски, холандски и скандинавски страни са склонни да гледат на другите култури по един по прибързан в преценките си начин. Те са универсалисти.
Партикуларистичните култури, Франция, Италия, Испания, Португалия и Гърция, защитават техния си начин на живот с мнението: моята група срещу вашия групов манталитет.
Маркс изтъква, че в голям източник на проблеми е  различното възприемане на категорията време – „Това може да изкара някой извън нерви”, казва тя.
Германо и англоговорящите планират всичко много последователно и за тях точността във времето е показател за уважение.
Латинските култури се опитва да жонглират с много неща едновременно и да ги решават според собственото си темпо без да имат ясен модел за това.
Хуморът е друга гореща тема. Англичание обичат да го използват при първоначална среща за т.нар. разтапяне на ледовете. Това обаче дава обратен ефект в Германия, където шегите по време на среща се считат за повърхностни. Германците понякога са възприемани като сковани перфекционисти водени само от графика, отколкото като хора търсещи решения на проблемите. Но пък те са възприемани и като хора на думата, на които може да имаш доверие като партньори.
Французите понякога се възприемат като прекалено префърцунени, губейки много време в дълги отвлечени разговори. Те често имат предварително готов план за действие, но понякога са изключително гъвкави и добри в импровизациите.
Кантело, инженерът, който работеше за Пежо във Франция, а сега за Астон Мартин в Англия, казва, че се е върнал, защото не е могъл да разбере хаотичността на деловите срещи във Франция, които често се провеждали без никакъв дневен ред. Той също така бил изненадан от неоформалния начин на комуникация, както в разговорите, така и в официалната документация.
„Забелязах, че британците понякога си говорят с някакви техни си кодове”, казва пък Маркс. „Техните хитрости могат да убягнат от вниманието дори на най-добре справящия се с английския човек, който е от чужда страна. Недоразуменията се появяват, когато вместо да кажат направо „Не” те започват да увъртат с неща като: ‘Това е много интересна идея’”. Това обърква буквалния ум на германците, добавя тя. С това си качество обаче британците са много  добри, когато трябва да се работи в неясни и сложни ситуации.

КАК ДА СЕ ПРИСПОСОБИМ

В мултикултурна трудова среда предишния опит е много ценен, казва Ринсмит. Той помага на хората бързо да се приспособят по един ефективен начин. Това означава и да си отворен за възприемане на новото.
Важна е и не само езиковата подготовка, но също и междукултурното разбиране и теоритична подготовка. Например италианците, които са много общителни, могат да практикуват взаимодействие с норвежците, които пък са по-резервирани.
Самосъзнанието също е  много важно, според Маркс. Всеки път, когато отивате на международна среща трябва да помните, че правилата са различни и да се съобразявате с тях. Това важи с пълна сила и за Европа.


ПОСЛЕДНИТЕ 5 СТАТИИ: 

ПЪРВАНОВ ПАК ЗАИГРА НА СТРУНАТА АЕЦ „КОЗЛОДУЙ”

СТУДЕНТИТЕ СРУЩУ…СТУДЕНТИТЕ

БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: РУСИЯ МНОГО ЧЕСТО “ГЪЛТА ЖАБИ” ОТ СТРАНА НА УКРАЙНА

УЧИЛИЩНИТЕ УНИФОРМИ – ВСЯКО ЗЛО ЗА ДОБРО

ПАПА БЕНЕДИКТ XVI: ТРЯБВА ДА СЕ СПАСИМ ОТ ХОМОСЕКСУАЛИЗМА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1944

Posted by on ян. 24 2009. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.