Кръгът “Топлофикация”

Скандалите около “Топлофикация-София” със сигурност не свършват с ареста на шефа й Валентин Димитров. Анализаторите прогнозират изскачането на нови банкови сметки с още по-солено съдържание, а разследващите са запретнали ръкави, засилени и от перманентните критики на Европа, да търсят съучастниците на Димитров в престъпните схеми и техните авоари в банките по света.

Без да претендира за подобна мащабност, но пък търсейки начин да даде своя принос в осветляването на корупцията в “Топлофикация-София”, obshtestvo.net попадна на интересни документи по темата. От тях намирисва съмнително на безпринципни договорки, тайни лобита на статуквото, двойна политика и нечестна игра.

Писмо от Милко Ковачев – част 1
Писмо от Милко Ковачев – част 2
Предложение на “кръга Топлофикация” до НИС на СДС
Контра предложение на НИС на СДС
Протокол 1-1
Протокол 1-2
Протокол 1-3
Протокол 1-4
Протокол 1-5
Писмо до Милко Ковачев 

Цялата статия може да прочетете >>ТУК<<

========================================================= 

 

 

n.jelev.jpg БЪЛГАРСКИ „ИРЛАНДСКИ ПЪТ” ТРЪГВА ОТ ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО 

Избор не на партии и избор не на личности, избор на експертни решения в цялостен проект предлага Граждански Съюз за Нова България

 

Георги Желев е на 50 г., юрист и финансист. Депутат от ВНС. От 1991 г. работи върху теорията и практиката на гражданското общество, гражданската държава и гражданската нация. Автор на няколко прототипа на Проект на промените. Организатор на структури на гражданското общество в различните сфери на икономиката и политиката. Непосредствено ангажиран с осъществяването на Гражданския Съюз за Нова България. Самоопределя се като максималист, който работи за чиста кауза. Няма интерес към власт и пари.

 

Интервю на Ивана Георгиева

 

Какво да очакваме от гражданското общество на българската политическа сцена в следващите месеци?
Поне три неща. Оценка на действителното положение в България. Предложение за граждански политически изход. И най-вероятно – нов политически процес – процес на гражданска политическа промяна.

Какво е по-различно в действителното положение в България?
Преди всичко България е в три кризи: на държавата, на обществото и на нацията.

Кризата в държавата е криза в демокрацията. Държавната власт нито произтича, нито принадлежи на гражданите както е по конституция.

И на кого според вас принадлежи властта?
На олигархия, на отделни лица и групи. Те плащат на партии и чрез тях ползват държавата срещу гражданите в свой интерес.

Това обаче не е тема на деня.
Да, това не е тема на деня и хората всъщност не разбират, че са лишени от главното си право в държавата – правото на държавна власт. Те наивно смятат, че управлението е лошо, защото управляващите са лоши и ако се сменят с добри, и резултатите ще са добри. Докато всъщност проблемът е в системата на държавна власт и който и да управлява, резултатите все ще са незадоволителни.

В какво се изразява кризата на обществото и нацията?
Кризата в обществото е криза в основната обществена функция – икономиката. В обществото съществува заблудата, че ако собствеността не беше открадната и държавата не провеждаше толкова слаба икономическа политика, хората щяха да живеят кой знае колко по-добре. Докато проблемът е в безвъзвратно остарелия тип икономика, който сме избрали да развиваме.

Подобно е положението и с нацията. Българите се топим не защото имаме етнически партии, а защото имаме етнически модел нация – единна нация съставена от три обособени етноса, докато съвременното е отворена гражданска нация.

Какъв може да бъде гражданският политически изход от кризата?
Експертни решения в цялостен Проект за промени в България. Така са направили в Ирландия, така се изгражда Евросъюза. Прочее така и България се присъединява – чрез преговори по глави, които имат професионално и експертно съдържание, не идеологическо. Глава „Земеделие” например лява ли е или дясна?

Не е ли малко далеч нашето общество от подобна европейска практика?
Далеч е. Ние българите все още изживяваме постоталитарната носталгия по вождове – учители и партии – ръководителки. Ние се оповаваме на харизматични личности, които да ни спасят. Нещо повече – ние предпочитаме, ако може някой друг да свърши нашата работа, а ние да го подкрепим в замяна на някаква облага.

Имате предвид харизматичната личност на Бойко Борисов?
И на Симеон преди това, и на Жорж Ганчев още по-преди. Това обаче не е автентичното гражданско общество, което е общество на гражданската самоорганизация не около личности и организации, а около пътя на промяната.

Какви са проблемите пред един български „ирландски път”?
Вече казах за мързела и носталгията по тоталитарния вождизъм. Може само да се добави, че за разлика от ирландците, които е трябвало да изработят само нови икономически решения, ние трябва да създадем и действителна демокрация – държавната власт да бъде на гражданите, не на олигархии. Трябва да прокараме и нова политика към нацията и от етническа да я превърнем в гражданска. Въобще, ние имаме не просто криза в икономиката, ние имаме криза в държавата и нацията. Ние сме в Системна криза и това е нещо без аналог. 

Как е възможно практически да сработи процес на излизане от „Системната криза”?
Преди всичко трябва да има матрица на Проекта на промените в държавата, обществото и нацията. Това не е просто да бъде направено, нито теоретически, нито пък е възможно елементарно да бъде изпълнено.

А как си представяте едно такова сложно нещо да бъде разбрано и прието от хората?
Това практически не може да стане. Част от популизма на последните години е да се твърди, че хората разбирали от устройството на държавата. Това просто няма как да е така. Нали не си мислете, че всички граждани, които гледат телевизори разбират от устройството на телевизора. И нали не си мислете, че държавното устройство е по-просто нещо от устройството на телевизор.

Какво е решението?
Трябва да се създаде консенсус в едно сравнително тясно малцинство – специалисти и експерти, които са и обществено ангажирани фигури и те да обявят колективна отговорност за необходимите промени. Със своето единство те трябва да увлекат обикновените граждани, които не разбират от устройство на телевизор, но гледат телевизия.

Смятате това за възможно?
Така е било винаги, когато ново решение е вземало връх в обществото. Диалектиката на всяко мнозинство минава през малцинството.

Промени без идеален лидер, без голяма партия, само чрез Проект на промените?
Да. Без всеможещ и всевиждащ лидер или партия. Промени по експертни решения в цялостен Проект. Разбира се трябват и водещи личности и самоорганизация.

Как изглежда самоорганизацията на гражданите?
Съюз на независими граждани – конфедерация. Свободните граждани подпомогнати от действителния професионален и духовен елит на нацията участват в осъществяването на цялостен Проект за Нова България.

Колко време е необходимо България и българите да станат водещи в света?
Необходими са 20 – 25 г., т. е. към 2030 г. това ще е факт, ако започнем сега.

А ако изчакаме да отмине и поредната харизма „Бойко Борисов” и започнем след 5 г.?
Нацията може да издържи още 20-25 г. след което сработва Косовския синдром и връщане назад няма. Въпросът е, че за осъществяване на необходимите промени технологично са необходими 20 – 25 г.
Нямаме свобода да избираме?
Никаква. Нито можем да избираме това, което трябва да променим, нито кога да го направим.

Каква е готовността на Гражданският Съюз за Нова България да сработи при тези предизвикателства?
Достатъчна.

Любими книги?
Предимно специализирана литература. Сега чета Янко Янков – „Документ за самоличности” – том V.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=433

Posted by on юли 20 2006. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

КРЪГЪТ “ТОПЛОФИКАЦИЯ”

Скандалите около “Топлофикация-София” със сигурност не свършват с ареста на шефа й Валентин Димитров. Анализаторите прогнозират изскачането на нови банкови сметки с още по-солено съдържание, а разследващите са запретнали ръкави, засилени и от перманентните критики на Европа, да търсят съучастниците на Димитров в престъпните схеми и техните авоари в банките по света.

(още…)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=432

Posted by on юли 13 2006. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Последни публикации

Последни коментари

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.