КРЪВОТЕЧЕНИЕТО ОТ НОСА

Кръвотечението от носа се нарича епистаксис според латинската медицинска терминология. В повечето случаи това състояние изглежда и се възприема от хората като по-драматично, отколкото на практика е. Гледката е повече тревожна, отколкото обективната медицинска действителност. За това запазете спокойствие и самообладание, последователно направете няколко прости неща и едва после помислете дали да потърсите лекар.
 

При кръвотечение от носа трябва да се знае, че човек трябва да седне и да наведе главата напред и надолу, за да се стича кръвта напред през носа, а не назад към дихателните пътища. След това се поставя суха марля, навита на фунийка или памук.

Причините за кървене от носа могат да бъдат различни и често остават неясни. На първо място по честота са инфекциите на горните дихателни пътища – вирусни инфекции като грип, риновируси, бактериални инфекции – ринит, синузит, ангина. Те са разбираеми за пациента, а кървенето е леко и преходно. Повишеното артериално налягане е въжможна причина при възрастни пациенти с доказана артериална хипертония, но по принцип се преувеличава ролята на високото артериално налягане като причина за епистаксис.

Много по-честа причина за кръвотечение от носа е употребата на антикоагуланти и особено на най-популярния антиагрегант – ацетилсалициловата киселина (аспирин). Аспиринът понижава съсирваемостта на кръвта и би могъл да направи носното кървене доста трудно за овладяване.  Но ползата от аспирина е добре известна и доказана.

Вродени малформации могат да бъдат причина за повтарящо се кръвотечение от носа. Полипи, венозни разширения и ненормални съдови връзки се срещат рядко, но са причина за повтарящи си и обилни кръвотечения. Необходим е специализиран преглед – риноскопия на носните ходове. За съвременна диагностика при неясни причини за епистаксис се използва компютърна аксиална томография и оглед на носните ходове.

На последно място по значение, но на първо място по честота при повтарящи се кръвотечения от носа е т.нар.слабост на на носните капиляри. Това е състояние, при което капилярите на носната лигавица са склонни лесно да кървят след лека травма, банална инфекция или просто без видима причина.
 
 
 

ПОСЛЕДНИ  СТАТИИ:

ХОРМОНИТЕ НА РАЗТЕЖА МОГАТ ДА ВЪЗСТАНОВЯТ МОЗЪЧНИ НАРУШЕНИЯ ОТ УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ

ПРОЧУТАТА ДИЕТА СЪС ЗЕЛЕВА СУПА

БРЪЧКИТЕ ИЗДАВАТ БОЛЕСТИТЕ

ПРОСТАТАТА НА МЪЖА СПОРЕД ВЪЗРАСТТА

ЛЕКАРИ ОСЪЖДАТ НОВАTA МОДА РАЖДАНИЯTA ДА СЕ ПРЕДИЗВИКВАТ В СЕДМИЯ МЕСЕЦ

МОЖЕМ ДА ГЛЕДАМЕ ПОЛОЖИТЕЛНО НА ЖИВОТА

ГРИЖИ ЗА КРАСИВА КОСА

ОРТОРЕКСИЯTA – ВМАНИАЧАВАНЕ ПО ПРИНУДА

НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ УМСТВЕНАТА УМОРА

МЕНЮ ЗА ХУБАВО НАСТРОЕНИЕ

8 ЛЕСНИ НАЧИНА ДА ПОСТИГНЕМ МЕЧТАНАТА ФИГУРА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2570

Posted by on окт. 5 2009. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.23646 лв
 CHF =  1.68128 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18663 лв
100  RUB =  2.64111 лв
 USD =  1.67595 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.